<<< Vissza

Közelebb a megoldáshoz

2004. január 30.

 
Az Egészségügyi Minisztérium a kórházak különböző ellátási rendszereit osztályokba sorolja. Az orvosok véleménye szerint eredetileg egytől ötig tartó sorrendet állítottak fel. Később kiderült, 1-től 3-ig szól az a sorrend. És visszafele számolják.

- Tehát az egyes a gyengébb - tudtuk meg Szűcs Lajos alpolgármestertől, aki szakemberekkel tárgyalt a napokban a szentesi kórház ügyében. Mint ismeretes, összevonásokról, bizonyos ellátások megszüntetéséről beszélnek. Lapunk érdeklődésére az alpolgármester elmondta:

- A szentesi kórházzal kapcsolatban valóban elhangzottak olyan kijelentések, hogy korlátoznák, illetve megszüntetnék a protézis beültetéseket. A traumatológia emellett maradna, de úgy gondolják, hogy protézis beültetések az ortopédiához tartoznak nem a traumatológusokhoz. Mi ez ellen emeltük fel szavunkat, hiszen a szentesi kórház nagy területet lát el, megközelítőleg 110-140 ezer ember van a rendszerben, Kunszentmártontól, Csongrádon át a környező települések lakossága. Sőt az ország egész területéről jönnek ide. A protézis beültetések bölcsője Szentes volt, neves orvosok dolgoztak azon, hogy ezen a téren is növeljék a kórház hírnevét. A véleményünk az, hogy ha már ilyen komoly eredmények vannak, akkor ennek nem szabad megszűnnie.

Professzor dr. Simonka János Aurél a traumatológusok vezetője Szegeden. Benne van abban a grémiumban, amely majd dönt a kérdésben, hova sorolják be a szentesi kórházat. Vele beszélgettünk, s kiderült, nem áthidalhatatlan problémák nehezítik az ügy megoldását. A professzor úr kijelentette, kevés az orvos. Két orvossal több kellene ahhoz, hogy a feladatot elvégezzék. Mi azt mondtuk, erről már tárgyaltunk a kórház vezetésével, a dolog nem megoldhatatlan.

A másik gond: bizonyos műszerek hiánya, a már modernnek nem nevezhető műszerekkel való ellátottság. Azonban - a megyei közgyűlésben történő megbeszélések alapján - ez sem lehet akadálya a minősítésnek. Ha a feltételeket teljesítjük, akkor bírjuk Simonka professzor segítségét, hiszen neki is kellő magyarázattal kell szolgálnia ahhoz, hogy kitartson Szentes mellett. A testület ebben a dologban még nem döntött, csak bizonyos javaslatokkal élt. Állandó kapcsolatban vagyunk ez ügyben, úgy gondolom, a dolgok néhány héten belül eldőlnek.

- Ennél előrehaladottabb a csonkolásos balesetek helyzete. Mint kiderült, a feltételek jobbak, másabbak a korábban feltételezettnél, a szakembergárda is megvan hozzá. Így a remény is, hogy nem minősítik le a szentesi kórház egyes osztályait - válaszolta Szűcs Lajos alpolgármester.

L. J.


<<< Vissza