<<< Vissza

A kozmetikus tanácsai

2004. január 30.

 
"Ha egy nőről azt mondják: Milyen szép volt valamikor - az olyan, akár egy sírfelirat" A szépség közismert és mégis meghatározhatatlan fogalom, amely mindenkit érint, érdekel, korra, nemre való tekintet nélkül, társadalmi és földrajzi hovatartozástól függetlenül.

Van aki a test, az alak, az arc, a bőr szépségét, van aki a lelki szépséget emlegeti. Az igazi szépség mindezek harmóniája. Van akinek az egyikből, van akinek a másikból adatott több. Az egyénen múlik, hogy a harmóniát megteremtse. A külső szépséghez, szükséges az egészséges test, szép arcbőr, ápoltság. Aki törődik külsejével, tudatában van annak értékével, magabiztosabb a fellépése, nagyobb sikereket ér el az életben. Megéri a fáradságot, hogy megismerkedjünk bőrünk típusával, szépséghibáink keletkezésének okaival és megszüntetésük lehetőségeivel. Nem utolsósorban tudnunk kell, hogy bőrünk ápolása mikor, milyen anyagokat igényel, milyen kozmetikumokra van szükségünk. Ha nem vagyunk tisztában bőrünk típusával és nem tudunk számot vetni pillanatnyi állapotával, könnyen előfordulhat, hogy ellentétes hatást érünk el a használt kozmetikumokkal, vagy - jó esetben - azok semmit sem érnek.

Bőrünk reagálása külső és belső hatásokra rendkívül változatos. Más a színe télen, más nyáron. Más a tapintása este, mint reggel. Ahogy hangulatunk, lelkiállapotunk változik, úgy változik - csökken, vagy túlműködik - faggyú- és verejtékmirigyünk. Az a krém, vagy pakolás, amely évekig bevált, elveszheti korábbi jótékony hatását. Ezért nagyon sokan - józan megfontolás alapján - szakember segítségét kérik bőrük megítélésére. A kozmetikai kezelhetőség szemszögéből a bőrfelületnek több típusa ismeretes.

- Normál bőrnek nevezzük: egyenletes szinezettségű, matt fényű, rugalmas, feszes tapintású, amelyen mitesszerek nincsenek, hajszálerek nem láthatók, de még szeplők sem találhatók.

- Kombinált bőrtípushoz tartozik: a legtöbb felnőtt nő és férfi. Nemritkán két, három, négy bőrtípus található az arc felszínén. Az arc bőrének kombinációi nem egymástól elkülönülve jelentkeznek, hanem átfedésekkel, sőt egymásra épülve ugyanazon a felületen két-három típus jellegzetessége is megtalálható.

- Zsírhiányos, száraz bőrre az jellemző, hogy a faggyúmirigyek a normálisnál kevesebbet termelnek. A bőrfelület feszül, mimikai mozgásra szinte fáj. Gyulladt, vörös foltos lesz a legkisebb szellőtől is. A faggyútermelés hiányosságai miatt, nem tud kialakulni a felszíni faggyúréteg, amely megvédené a bőrt, ezért sérülékennyé válik.

- Zsíros bőrt - szeborea - a faggyúmirigy túlműködése okozza. Kezelés szempontjából döntő, hogy a faggyútömegét mi alkotja, illetve milyen kémiai változást mutat a normálishoz képest. Olajos szeboreáról beszélünk, ha a faggyú lágy, sőt híg, ha egységes a bőrtípus, akkor nem hámlik. Korpás szeboreánál a kémiai változások hatására a faggyú száraz, kemény, nehezen ürül. A bőr érzékeny, gyulladásra hajlamos. A felszínére jellemző a korpás hámlás. A bőr vízháztartásában is komoly elváltozás tapasztalható. A felszíni réteg vízhiányossá válik. A levegő szennyezettsége, központi fűtés száraz levegője éppúgy segíti kialakulását, mint az élvezeti cikkek - kávé, cigaretta és az alkohol.

Akinek zsíros a bőre, gyakran kérdezi: mi enne az oka? A válasz bonyolult. Ez a bőrtípus gyakran öröklődő, lehet a hormonháztartás felbomlásának függvénye is.

Tükrözhet emésztési, vagy emésztőszervi elváltozást is. Sokszor idegállapot, munkahelyi ártalom, vagy egyes gyógyszerek hatására is jelentkezhet. Az örökölt alkatot, vagy bőrtípust nem lehet megváltoztatni, csak ápolni, szakszerűen törődni vele.

Vízhiányban szenvedő bőrfelület húzódik, viszket, érzékeny, általában sápadt, jellegzetes recés bőrfelület tapintható. A felszíni vízhiány annyira általános, hogy a legtöbb bőrtípus kísérője.

Mélyrétegű vízhiányról akkor beszélünk, ha az írha és alatta lévő szövetek vízháztartásában áll be változás. Ekkor a bőr laza, tésztás tapintású. Ennek következtében alakulnak ki a későbbiekben azok a mély, állandósult barázdák. A bőr korai ráncosodását ki lehet tolni, ha kellő időben, megfelelő módszerekkel kezeljük.

A túlzott víztartalom arcon nagyon ritkán fordul elő. Terhesség ideje alatt, vagy egyes betegségek velejárójaként mutatkozik. Kozmetikailag nem kezelhető, orvoshoz kell fordulni.

Juhász Csilla
Kozmetikus mester
Szentes, Nagy F. u. 3.
06-70-311-63-63


<<< Vissza