<<< Vissza

Kiállítás a színek szerelmeseinek
Kolláth Edit selyemfestő tízéves jubileuma

2004. január 30.

 

Megtelt látogatókkal a Péter Pál Polgárház a Magyar Kultúra Napján. Különleges technikával készült festmények színkavalkádja csalogatta a nézőket a pincehelyiségbe, Kolláth Edit selyemfestő kiállítására.

Több városban, egyéni és csoportos tárlatokon is bemutatkozott már a Szenteshez több szállal is kötődő ifjú alkotó, neve azonban nem csak ezért csenghet ismerősen sokak számára, hanem a ritkaságnak számító technikával készült művei miatt is. A selyem különleges fénye, a festésében rejlő lehetőségek, sokszínűsége, változatossága évszázadok óta megragadja a művészek fantáziáját, mégis elfeledték egy időre, s csak az utóbbi években került újra a köztudatba.

A megnyitón barátságos hangulatot árasztottak az alkotások, beköltöztek a színek, s velük a vidámság, a szépség, az egyediség valamint - a képeken látható kontrasztok ellenére - a harmónia. Kolláth Edit ugyanis bátran alkalmazza a hideg és a meleg színeket, a sötét és a világos árnyalatokat, melyek egyensúlyban vannak a képein. A színek mellett két másik tényezőt, a vonal- és a motívumrendszert emelte ki beszédében a megnyitón Tornyi M. Edit, aki ikonfestőként is ismert, s aki együtt végezte a tanárképző főiskola rajz-földrajz szakát e művek alkotójával. A kezdetektől figyelemmel követi egykori csoporttársa pályáját, s úgy vette észre, vonalvezetése nagyon hamar letisztult és határozottá, kiegyensúlyozottá vált.

Kolláth Edit egy-egy ötlete számos rajzot eredményez, így sorozatok jönnek létre. Különféle motívumokból, így évszakok, hónapok, tengeri állatok, növények ábrázolásából kaphattak ízelítőt a látogatók, a mintegy harminc kiállított mű azonban csupán töredéke a művésznő repertoárjának. Legújabban például város - sorozatán dolgozik. - Aki szereti a színeket, akinek jelentenek valamit a színek, nagyon fogja értékelni a kiállítást, - tette hozzá kedvcsinálóként Tornyi M. Edit.

Az iparművészet irányába is elkalandozott a selyemfestő: ezzel az eljárással készült párnáit, kendőit is megcsodálta közönség. Az alkotótól megtudtuk, ezek sózásos technikával készültek, vagyis a kifeszített selyemre különbözőképpen viszi fel a színeket, összemossa azokat, majd kis idő elteltével speciális sót szór rá, mely visszaszívja a színeket, s kialakul a végeredmény.

Jubileuminak is tekinthető ez a kiállítás, hisz' éppen tíz év telt el az első ecsetvonás óta. Kolláth Edit elárulta, azért is kedves számára ez a festési technika, mert különleges és ritka, s ezért a tanítás mellett ma már kizárólag ezzel szeret foglalkozni.

D. J.


<<< Vissza