XLII. évfolyam 48. szám

2010. december 3.

Támogató partnerek a polgármesterek

A megyei státuszért küzd a kórház, jövőkép programot dolgoztak ki

Dr. Baráth Lajos bízik abban, hogy a szakmaiság és nem a politika lesz döntőAz egészségügyi struktúraváltás után a megyei státusz elnyeréséért dolgozik a jelenleg még súlyponti intézményként működő Dr. Bugyi István Kórház vezetése. Az általuk összehívott partnerségi találkozó tanulsága, hogy törekvéseiket a térség polgármesterei is támogatják. A települések vezetői szándékukat közös nyilatkozatban rögzítették. A polgármesterek megismerték az intézmény következő 5 éves terveit összefoglaló jövőkép programot is múlt pénteken.

2010. december 3.

Három éve az idősekért

Lassan három éve, hogy a megnyitotta kapuit a Szentesi Református Idősek Otthona, az intézményben jelenleg közel ötvenen élnek. A korszerűen kialakított, modernül felszerelt, akadálymentesített épületben 1, 2, illetve 3 ágyas lakószobák, tíz személyenként teakonyha, minden szobában kábeltelevízió, telefon, számítógép és internet-csatlakozás áll a lakók rendelkezésére. Aki jelzi várólistára kerülési szándékát az vagy azonnal, vagy néhány nap után bekerülhet az intézménybe. Érdemes azonban hamarabb jelentkezni, hiszen a szakemberek személyesen is találkoznak a beköltözés előtt a majdani lakóval, illetve hivatalos papírok is szükségesek a bekerüléshez.

Az intézménynek már honlapja is van, így az érdeklődők az ott található információkon keresztül részletesen tájékozódhatnak többek között a lehetőségekről, a házirendről, a felvételi eljárásról, a foglalkozásokról és a programokról.

2010. december 3.

Változik a munkarend

Az önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy a polgármesteri hivatal decemberi munkarendje az alábbiak szerint változik: 10-e, péntek 7.30-16, 11., szombat 7.30-11, 24-26. zárva, 30. csütörtök 7.30-15 óráig, 31-január 2. zárva.

2010. december 3.

Válasz a Jobbik petíciójára

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szentesi Alapszervezete a múlt héten petíciót kívánt átadni nekem. Mindezt egy olyan időpontban, amelyről előzetesen sem szóban, sem írásban értesítést nem kaptam.

Mint azt sokan tudják, a szentesi Fidesz iroda folyamatosan az érdeklődő lakosság rendelkezésére áll, hétköznapokon 9 és 17 óra között bármikor felkereshetik munkatársaimat, ha úgy gondolják, hogy segíteni tudunk problémáik megoldásában.

2010. december 3.

Fivérek és rajongóik

Zsúfolásig megtelt a sportcsarnok a múlt szombaton a Seres-fiúk koncertjénTelt ház előtt tartott látványos önálló koncertet a Fivérek zenekar. A Megasztár legjobb zenekarának bizonyult együttes lelkesen csapott a húrokba, a jó hangulat megteremtésében mögöttük négy zenész, mellettük salsa-táncosok - valamennyien profik - segítettek.

2010. december 3.

Advent fénye tovább ragyog

A szerző Dobrády ÁkossalFellobbant a gyertya lángja; igazi téli hangulatban telt az első adventi hétvége. Bár városunkba még nem érkezett meg az első hó, amit reménykedve vártak már kicsik és nagyok egyaránt.

A havazás elmaradt, az ünnepi forgatag viszont elkezdődött, illetve folytatódott országszerte. Vásárok, fényes kirakatok, nyüzsgő emberek, s a forralt bor kellemes, fűszeres illata nem feledtette, hogy valami tényleg megváltozott. Jó volt így utazni a hétvégén.

2010. december 3.

Film a fehér vértanúról

A Mindszenty, a fehér vértanú című nemrég elkészült filmet vetítették a Szent Anna templomban. A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság az elmúlt években szervezett már városunkban díszbemutatót Koltay Gábor filmjeinek, így a Horthyról, illetve a Wass Albertől készült alkotásait is láthatta a helybeli publikum. Koltay Gábor a múlt heti eseményre, mint már korábban, ezúttal is elkísérte legújabb alkotását. Méltó helyen kerül vetítésre a film, kezdte bevezetőjét a rendező a templomban. Dokumentarista, de fikciós elemeket is tartalmazó művének főszereplőjét, Mindszenty József bíborost, az utolsó magyar hercegprímást úgy jellemezte, hogy fontos, kiemelkedő, értéket képviselő ember volt.

2010. december 3.

Magunkat is gyógyíthatjuk

Egyre több kutatás, tanulmány bizonyítja, hogy a daganatos betegségek és egyéb súlyosabb megbetegedések kialakulásának, illetve fennmaradásának hátterében lelki tényezők is megtalálhatók. Éppen ezért napjainkban már nem annyira ritka, hogy a hagyományos orvosi kezeléseket egyéni pszichoterápiával, illetve egyéb mentális megsegítéssel egészítik ki.

Ebben az esetben a betegeknek aktívabb szerepet kell betölteniük a saját gyógyulásukban, hiszen a terápia segítségével feldolgozhatóvá válhatnak régi, eltemetett traumáik; elsajátíthatják a stresszoldás technikáit; mozgósíthatják erőforrásaikat, rendezhetik elakadt kapcsolataikat.

2010. december 3.

Egy százalék

A 2009. évi személyi jövedelemadó egy százalékából, a Szabadidős Sportklub részére felajánlott összeg 136.348 forint. A sportklub köszöni az adózóknak, hogy felajánlásukkal segítették a közhasznú egyesület tevékenységét. Az összeg gyermektáborok sikeres megvalósításához nyújtott nagy segítséget.

2010. december 3.

Magasabb lett a templomtorony

Évfordulónaptár - 2010.

95 éve, 1915. november 25-én született Csongrád-Men-tettréten Borbás Lajos (1915- 1994) kubikos, mezőgazdasági mérnök, író, publicista, a Földmívelő c. lap alapítója, 1945/46-ban az MKP Szentes városi, 1946-tól 1949-ig Csongrád megyei titkára, 1949-1952 között a Dolgozó Parasztok és Földmunkások Országos Szövetségének főtitkára, 1952-1958 között a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének (MEDOSZ) országos elnöke, volt országgyűlési képviselő.

2010. december 3.

Előtérben a város költségvetése

Díjemelések délutánja

A képviselő-testület egy csoportjaKocsis Lászlót, a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. eddigi igazgatóhelyettesét bízták meg határozatlan időre a gazdasági társaság ügyvezető igazgatói teendőinek ellátásával a képviselő-testület november végi ülésén. A továbbiakban az önkormányzat I-III. negyedévi gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a jövő évi költségvetési kon-cepciót (első olvasatban) vitatta meg a testület.

2010. december 3.

Elismeréseket kaptak

Nagy várakozás előzte meg a képviselő-testület novemberi ülését. A díszteremben megjelentek szép száma némi ünnepélyességet takart. Az ok: napirend előtt Szirbik Imre polgármester elismeréseket adott át a közelmúltban kitüntetett, illetve a sportban szép sikereket elért egyéneknek. A címzettek:

Kádár Barbara a Népművészet Ifjú Mestere, Baloghné Berezvai Csilla az Év Főkertésze cím tulajdonosa. A Szentesi Vízilabda Klub női csapata (Bakos Anna, Balázs Adrienn, Brávik Fruzsina, Gémes Alexa, Gyöngyössy Anikó, Győri Eszter, Hevesi Anita, Jankovics Eszter, Kotova Anastasiya, Kövér-Kis Réka, Magariyama Shino, Miskolczi Kitti, Sipos Dorina, Rácz Daniella és Takács Orsolya. Technikai vezető Sóti Lajos, a csapat edzője: Zantleitner Krisztina) a Theodora női Magyar Kupán elért első helyezésért.

A Szilver TSE párosa, László Csaba és Mikes Anna a bécsi tíztánc vb. bronzérmes táncosai, edzőjük: Szatmáry-Nagy Szilvia.

Az Oyama Dojo SE sportolói, az olaszországi Marina Di Carrara-ban megrendezett sei-do full contact karate világbajnokságon elért szép sikerekért. I. helyezés: Gojdár Kamilla, Kurucsai Ágnes, Kurucsai Róbert, Bagi Alexandra, Rapi Balázs, Lantos Lehel. II. helyezést ért el: Simonovics Erika, Szőke Soma. III. helyezést ért el: Győri Martin. Felkészítőjük: sensei Brezovai Sándor és sensei Erdei Sándor.

2010. december 3.

Dr. Chomiak Waldemar

Új arcok a képviselő-testületben

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség önkormányzati képviselője, a háziorvosként dolgozó dr. Chomiak Waldemar a lengyelországi Lubanban született 42 éve. Érettségi után, 18 éves korában határozta el, hogy külföldön folytatja tanulmányait. Választása előbb Kínára esett, végül Magyarország mellett döntött. Már korábban is járt nálunk, azt mondja, már akkor szimpatikus volt számára a magyar nép és az ország.

Felsőfokú tanulmányai első évét Budapesten végezte, majd Szegedre került, a SZOTE általános orvosi karára. 1997-ben költözött Szentesre, azóta itt él és itt gyakorolja hivatását.

2010. december 3.

Hollandiából érkezett az ajándék

A Damjanich iskola nyolcadikosai már az új gépeken dolgoznak informatika óránKét szentesi oktatási intézményben 10-10 korszerű számítógéppel bővült az iskolai géppark. A Damjanich és a Szent Erzsébet Általános Iskolákban a Felsőpárti Református Egyházközség lelkészei, Gilicze András és felesége közbenjárására jutottak a váratlan ajándékhoz.

Az adomány címzettjei a két iskola és a Dorkas Házigondozó Szolgálat. A Temetőgondnokság és a Felsőpárti Református Egyház két e-pontos gépét is lecseréltek, tudtuk meg Gilicze Andrástól. A gépek egy holland keresztyén főiskoláé voltak, a Holland Református Egyházon keresztül kerültek városunkba. Rövid idő állt rendelkezésre, mert éppen Hollandiában tartózkodtak szabadságon, amikor megkeresték őket azzal a feltétellel: ha két napon belül megnevezik azokat az intézményeket, melyek befogadják a leszerelt gépeket, nem keresnek más gazdát. Az említett két iskola vezetői nyár közepén elérhetőek és nyitottak voltak az ötletre.

A Damjanich iskola számítástechnika szakos tanára, Aranyi László örömmel mutatta a már használatba is vett szerzeményeket. A szinte új, HP és Dell gépek és az LCD monitorok sokkal kisebbek, mint a régiek voltak, így a gyerekek kényelmesebben elférnek egymás mellett. Egyelőre a gépeket angol billentyűzettel használják, de ezt a problémát hamarosan orvosolják. A régi számítógépek a többi tanterembe kerülnek, így minden tanítási órán elérhető lesz az internet, amely azonnali segítség lehet a tanárnak.

A Szent Erzsébet iskolából kapott tájékoztatás szerint ha nem is a Mikulástól, de legalább akkora távolságról érkezett az "ajándékcsomag". Az intézmény tanárai és tanulói egyaránt hálával tartoznak az Oost Europa Hulp szervezetnek, Peter Bunschotennek és természetesen legelsősorban Gilicze Andráséknak, akinek a közvetítésével a program megvalósulhatott.

Kép és szöveg:
K. E.

2010. december 3.

Régi küllemét kapja a Petőfi iskola

Október közepe óta zajlanak a felújítási munkálatok a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Közel 60 millió forintos pályázati összegből korszerűsödhet és szépülhet meg az egykori polgári leányiskola.

A Szentes Városi Szolgáltató Kft. (SzVSz) városfejlesztési csoportjának vezetője, Kanász-Nagy Gábor érdeklődésünkre elmondta: az intézmény energetikai korszerűsítése tette szükségessé a beruházást, annak érdekében, hogy az üzemeltetési költségeket kordában tudják tartani. Norvég alapú pályázati támogatással valósulhat meg a felújítás, az építészeti munkákra 59, 5 millió forintot nyertek. Az Unibau Ép-szer Kft. a kivitelező, az épületgépészeti munkákat a SzVSz végzi el.

A munkálatok során az épület külső homlokzatának teljes vakolatjavítását, a nyílászárók cseréjét, az újabb épületrész külső homlokzati hőszigetelését végzik el, illetve épületgépészeti rekonstrukcióra is sor kerül. Ez utóbbi keretében az öszszes radiátor szabályozhatóvá vált termosztatikus szelepfejekkel, a felújítás ezen része már a nyári szünet idején megvalósult. Emellett az épület a korábbi földgázfűtésről átállt a városi távhőszolgáltatásra. Kanász-Nagy Gábor elmondása szerint eddig az új épületszárny homlokzati hőszigetelésével végeztek, és előkészítik a régi szárny vakolatjavítását.

Bár a városfejlesztési csoport vezetője azon a véleményen van, hogy üres iskolaépületben lenne ideális a felújítás, ez sajnos nem kivitelezhető. Ugyanakkor szoros a koordináció a kivitelező és az iskola vezetése között, így a körbeállványozott épületben a munkálatok alatt is zavartalanul folytatódhat a tanítás. Csupán a nyílászárók cseréje érinti az oktatási munkát, s ennek idejére kell az iskolában megoldani a gyerekek elhelyezését. A vakolatjavítást, majd a festést követően nyerheti vissza régi küllemét a közel 100 éves, műemlékvédelmi szabályozás alá vont épület. Ez azt jelenti, nem változhat meg az eredetihez képest a nyílászárók mérete, tagoltsága, anyaga, színe. A felújítási munkálatok várhatóan március végéig tartanak, kaptuk a tájékoztatást.

D. J.

2010. december 3.

Tánc

Felnőtt és ifjúsági országos tíztánc, valamint junior standard ranglista versenyeken mutatkoznak be a szentesi közönségnek a Szilver TSE legjobbjai. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban december 4-én, szombaton délelőtt 10 órakor művészeti iskolák országos meghívásos versenyével indul a program, majd 18 órától kezdődnek a ranglista-versenyek.

2010. december 3.

Hét modullal a munkáltatókhoz

Felnőttképzési programban indíthatott ingyenes számítástechnikai tanfolyamot a városi könyvtár. Két part-nerintézményével, az angol nyelvi képzést megvalósított Művelődési Központtal és a fazekas OKJ-s szakképzést lebonyolító Jövőnkért művészeti iskolával közösen nyújtottak be pályázatot TÁMOP-támogatásért a tavalyi évben. A nyertes pályázat jóvoltából a könyvtár 250 órás, 7 modulból álló ECDL-tanfolyamon oktathatott 30, hátrányos helyzetű embert. A számítógépes kurzus véget ért, az oktató sikerekről számolhat be.

2010. december 3.

Ha nem ér rá a Télapó.

Molnár JózsefA gyerekek számára a december tele van meglepetéssel és ünnepvárással. A legkisebbeknek a leghőbb vágyai közé tartozik, hogy személyesen hozza el az ajándékot a Télapó. Mi, felnőttek pedig olykor besegítünk, hogy teljesüljön ez a vágyuk. Ha őt magát nem is láthatjuk vendégül, egy "helyettesét" bízzuk meg azzal, hogy valóra váljon a gyerekek óhaja.

Szinte még maga is gyerek volt, amikor 15 évesen, drámai tagozatos diákként először öltött Télapó jelmezt Szilágyi Gábor. Egy cég ünnepségén kellett a dolgozók gyermekeit megajándékozni.

2010. december 3.

Szavalók

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai nyerték meg az 5-6. és a 7-8. osztályosok korcsoportjában a református iskolák közötti szavalóversenyt Kunhegyesen. A kisebbek között Rácz Boróka Zsóka (fk.: Fekete Nagy Katalin), az idősebbek versenyében Szalay Róbert győzedelmeskedett (fk.: Tomcsá-nyiné Lucz Szilvia). A 7. osztályos tanuló idén már harmadszor győzött az elődöntők nélkül megrendezett ragos megmérettetésen Szabó Endre Karácsonykor versével. Zsoltáréneklés kategóriában Skorka Odett teljesítményét különdíjjal jutalmazta a zsűri. A versenyre az ország nagy hagyományokkal rendelkező református iskoláiból, köztük például a debreceni intézményből, Török-szentmiklósról, Sárospatakról, Nyíregyházáról, Túrke-véről, Mezőtúrról is érkeztek diákok, összesen 22 iskolából 163 fő.

2010. december 3.

Filmklub

December 7-én, kedden 18 órától a könyvtárban a Vége a régi időknek című cseh vígjáték látható Jiri Menzel rendezésében.

Menzel 1918-ba viszi viszsza a nézőt, egy kastélyba, amit jómódú, újdonsült intézője meg akarna vásárolni - ez azonban az ilyen zavaros időkben nem megy könnyen. Főhősünk ezért nagyszabású vadászatot és vendégséget rendez, hogy megnyerje ügyének a helyi arisztokráciát és politikusokat. A helyi arisztokrácia helyett azonban egy fura alak bukkan fel, aki elkezd élősködni a háziakon, majd módszeresen elcsábítani a ház asszonyait-lányait.

A hangsúly itt is a hősök közt kialakuló kapcsolatok szövevényén van, na meg a gyakran csattanó poénokon. 

2010. december 3.

Program-kavalkád

Alternatívák a szórakozóknak a Művelődési Központban

Varróné Szabó IldikóAz év utolsó hónapjában is változatos programokkal várja intézményeiben a Szentesi Művelődési Központ mindazokat, akik kulturális programokkal kívánnak kikapcsolódni. A rendezvények legnagyobb részét a Mikulás és a karácsony jegyében szervezik, ehhez ünnepi hangulatot varázsoltak a Művelődési és Ifjúsági Házban. A moziban romantikus filmet és vígjátékot egyaránt vetítenek, a gyerekeknek foglalkozásokat szerveznek, de a szilveszteri programok szervezésén is dolgoznak a munkatársak - mondta el érdeklődésünkre Varróné Szabó Ildikó igazgatónő.

2010. december 3.

A Graffiti Klub nem adja fel

Új kormányzat, új prioritások. Debrecenben futballstadion épül (kormányhatározat van róla), ha úgy vesszük, a kultúra asztaláról lesöpört péterfillérekből. Tény, hogy a legendás szentesi rock-klub, a Graffiti azt a néhány százezer forintot sem kapta meg, amit az ún. PANKKK pályázat keretében "hivatalosan" elnyert, sőt - koncert-programokat "előfinanszírozva" - felhasznált. Most jól jönne az a pénz, hiszen a szervező, Arató Mátyás (immár egyedül) ismét kitárja a patinás helyiség kapuit.

2010. december 3.

Könyvbemutató

Szentesi antológia válogatás Szentes szépirodalmi múltjának kincseiből című könyv bemutatójára várják a közönséget december 10-én, szerdán 18 órakor. A városi könyvtárban a kiadványt bemutatja Labádi Lajos, levéltár-igazgató, közreműködik Paulovics Tamás.

2010. december 3.

Országos sikerek matematikából

A Koszta harmadik osztályosaiNovember 27-én Budapesten rendezték meg a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjét. Csongrád megyét két szentesi csapat képviselte, írásbeli és szóbeli megmérettetéseken vettek részt.

A Szent Erzsébet csapataA Szent Erzsébet iskola "Négyzetgyök-16" csapata a 6. helyezést hozta el a 8. osztályosok kategóriájában. A csapat tagjai: Berényi Balázs, Csercsinszki Bence, Kálmán Réka, Kóczán Dániel, felkészítő tanáruk Papp Mária. A Koszta iskola 3. osztályosai, a "A nyerő négyes" 1. helyezést értek el. A csapat tagjai: Halász Loránd, Sarkadi-Nagy Petra, Szilágyi Anna, Urbancsok Evelin, felkészítő tanáruk Olaszné Vincze Gabriella.

2010. december 3.

Tánc, irodalom és fotóművészet

Seres Géza: Isten betűje 1.10Varázslatos világ a fotográfia. A művész látszólag csupán megőrzi a pillanatot az örökkévalóság számára, ám kedve szerint alakíthatja képét attól függően, érzelmeket akar-e kelteni, vagy gondolatokat ébreszteni. December 5-én, vasárnap két színvonalas kiállításon bizonyosodhatunk meg minderről. Két neves fotóművész mutatja be alkotásait a Szentesi Fotókör és a Művelődési Központ meghívásának eleget téve.

Seres Géza, a Debreceni Új Fotóműhely művészének a tárlata 14 órakor nyílik a Galéria Kávéházban. A fotográfia iránt érdeklődő közönség valódi kuriózummal találkozhat az "Illusztrációk egy Borges novellához" című kollekciót megtekintve. Az olajnyomat technikával készült, "Isten betűje" ihlette alkotások az irodalmi mű ismerete nélkül is élménnyel gazdagíthatják a közönséget. A képek tűnhetnek a szemlélők számára akár komornak, akár szürreálisnak, mindenképpen hatással lesznek rájuk. A több évtizede alkotó mérnök-orvos Seres Géza maga nyitja meg a kiállítást, amelyre jó szívvel invitál mindenkit a fotókör.

Szabó Béla: Balett 7Hasonlóan ismert és elismert fotóművésznek, az öttevényi Szabó Bélának a "Tánc" kiállítását nyitja meg 15 órakor Kruzslicz Pál újságíró a Művelődési és Ifjúsági Házban. A művész életformájának tekinti a fotográfiát, majdnem két évtizede szabadúszóként tevékenykedik. 2006 óta fényképez a Győri Balett számára, a most bemutatott gyűjteményét is ez a társulat ihlette. Tudását igyekszik minél szélesebb körben átadni. Korábban képzőművészeti középiskolában oktatott, ma fotóiskolában, multimédia intézetben, egyetemen és táborokban. A tárlat megnyitója után tánc- és színházi fényképezés témájában előadást tart a meghívott fotósoknak.

Králik Emese

2010. december 3.

7-3 a britek ellen

Nagy-Britannia - Hunge-rit-MetalCom Szentes 7-3 (1-1, 1-1, 3-0, 2-1). Szentes: JANKOVICS - Győri, Hevesi, Brávik 1, MISKOLCZI 5, TAKÁCS O., Kotova. Csere: Sipos, Bakos, Rácz, Magarijama, Gémes 1. Edző: Zantleitner Kriszitina.

A Magyar Kupa győztes Hungerit-MetalCom Szentes NB I-es női vízilabdacsapat a kupagyőzelem után sem ült a babérokon. Bajnoki mérkőzésen fogadta a ligeti uszodában a 2012-es londoni olimpiára készülő brit női vízilabda-válogatottat, amely felkészülés révén nevezett a magyar bajnokságba. Azt, hogy mennyire komolyan gondolták ezt a felkészülést, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az első két negyed eredménye 1-1 volt. Az alapozás, illetve a hétközi kemény és szigorú edzés a harmadik negyedre kihozta a két csapat közötti tudáskülönbséget, és lányaink a végére 7-3 arányban nyertek.

Örvendetes, hogy az egyre javuló formát mutató fiatalok közül Miskolczi Kitti 5 góllal vette ki a részét csapata győzelméből. Mellette nagyon jó kapusteljesítményt láthattunk Jankovicstól, és kiemelkedően játszott Takács Orsi is.

Zantleitner Krisztina a csapat edzője: Elindultunk egy úton, melynek egyik nagyon fontos állmása volt a Magyar Kupa győzelem, azonban nem állunk le, hiszen vannak még céljaink.

* * *

A Hungerit MetalCom-Szentes már a középszakasz küzdelmeit kezdi, rögtön halasztással, hiszen a British Water Polo elleni mérkőzés időpontját január 14-re tették át. December 4-én, szombaton Szegeden megismétlődik a Magyar Kupa döntő; az ellenfél a Drávucz Rita fémjelezte Taylor and Nash Universitas lesz. A kupagyőztes Szentes ezt követően gőzerővel készül a belgrádi, LEN-kupa csoportküzdelmeire.

Garai-Hering

2010. december 3.

Ez nagy meccs lesz!

Gödöllőn szenvedett vereséget a Szentesi VSK férfi futsal csapata a másodosztályú bajnokságban legutóbb. 9-2-re kaptak ki a listavezető otthonában, így továbbra sem tudtak elmozdulni a tizedik helyről. Némethy László edző értékelése szerint annak ellenére, hogy hét gólos vereségbe "szaladtak bele", nem vallottak szégyent. A rutinos, válogatott játékosokkal felálló Gödöllő méltó ellenfelének bizonyultak. Sajnos, ezúttal sem tudtak javítani helyzet kihasználási statisztikájukon, rengeteg lehetőséget puskáztak el. Elég csak azt az ötöt említeni, amikor teljesen egyedül vezethette szentesi labdarúgó az ellenfél kapusára a labdát, de gólt egyikből sem sikerült elérni. Jó hír, hogy kilenc (!) mérkőzéses eltiltása után ismét pályára léphetett Kovács Norbert. Az ő játéka a következő mérkőzéseken nagy hasznára lehet a Szentesnek.

A szezon utolsó meccse igazi presztizs csatának ígérkezik, hiszen az az Újszegedi TC látogat a Dr. Papp László Sportcsarnokba december 6-án, amelyet több, egykor szentesi színekért küzdő labdarúgó erősít. Keller Zoltán, Kazán Attila és Podonyi Norbert számtalan alkalommal szereztek örömet a szentesi szurkolóknak. Az ÚTC kispadján sem akárki ül, Brinszky Adrián a csapat vezetőedzője, a szakmai stábban pedig Szerencsi István és Erhardt Ferenc foglalnak helyet. Brinszky és Erhardt tavasszal szintén a Vasutas labdarúgója volt. Némethy bízik abban, hogy most már azok is pályára léphetnek, akik a rutint képviselhetik a csapatban. A tervek szerint Jernei Csaba, Szabó Árpád mellett Kerepecky Csaba is ott lehet a kezdőben, de azon sem kell majd csodálkozni, ha Koncz Zsolt is beszáll a derbibe. Némethy szerint a szegedi gárda a találkozó esélyese, de mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék ellenfelük dolgát. Az összecsapás 20 órakor kezdődik.

H.V.

2010. december 3.

Az ifik győztek

A két szomszédvár csatájából

A felnőtt férfi vízilabdacsapat közvetlen utánpótlását jelentő ifi csapat Kocsis István edzővel az élen a Hódmezővásárhely csapatát fogadta Szentesen. Kocsis István elmondta, hogy a két csapat között nem szokott ekkora különbség lenni. A srácok nagyon komolyan betartották a taktikai utasításokat, küzdöttek, hajtottak egymásért, és viszonylag jól értékesítették a helyzeteket, aminek a eredményeként alakult ki 18-5-ös szentesi győzelem. Mind taktikában, mind erőnlétben felülmúlták a vásárhelyieket. A bajnokságban az "alsóház" élén vannak, a 10. helyen, idáig egy pont veszteséggel. Néhány játékossal különösen elégedett volt, hiszen mind a védekezésben, mind a támadásban voltak szép megmozdulások. A játékvezetők néha érthetetlen ítéleteket hoztak, de ez szerencsére nem tudta befolyásolni a végeredményt.

Nagy Márton büszke arra, hogy már a felnőtt csapatban is rendszeresen játszik, így az ifi csapat követelményeit könnyedén tudja teljesíteni. A felnőtteknél is jól érzi magát, bár még szokni kell azt a mezőnyt, van mit erősödnie. Jelenleg a Horváth Mihály Gimnáziumba jár, nyolc éve vízilabdázik. Sajnos, a délelőtti edzéseken nem tud részt venni, és ezért megpróbál esténként behozni valamit. Távlati célja között szerepel, hogy az OB I-ben stabil játékos legyen. Természetesen foglalkoztatja egy eseteges válogatottság, de az jelenleg az álmok kategóriájába tartozik. Példaképe nem sok van, talán a Varga testvérek, tetszik a hozzáállásuk és a játékuk.

Garai Sz. Imre

2010. december 3.

Sorozatban vesztettek

A sokszoros bajnok és Magyar Kupagyőztes, világsztárokkal teletűzdelt Vasas csapatát fogadta OB I-es bajnoki mérkőzésen a ligeti sportuszodában a Bodrogu Bau-Szentes vízilabdacsapata. A vendégek a mérkőzésen a várakozásoknak megfelelően, papírforma győzelmet arattak.

Bodrogi Bau Szentes - TEVA-Vasas-Uniqua 6-15 (2-4, 0-2, 1-4, 3-5)

2010. december 3.

Volt egyszer egy Aranykalász focicsapat

15 évvel ezelőtt ifj. Hegedűs István és baráti társasága úgy döntött, hogy kispályás labdarúgócsapatot alakítanak. Támogatójuk és névadó szponzoruk az Aranykalász étterem volt. Hegedűs István meghatottan sorolta fel és emlékezett a múltra a záróvacsorán. A csapat az idők során a város és a környék egyik meghatározó kispályás csapata volt, sok-sok tornát megnyerve, még külföldre is többször eljutva, öregbítették Szentes, a Nemzeti Sportváros hírét. Több emlékezetes kispályás labdarúgó eseményt szerveztek. Ezek közül is kiemelkedett az, amikor a Nyilasi Tibor nevével fémjelzett Fradi öregfiúkat is - több alkalommal - sikerült Szentesre csábítani, amikor a Dr. Papp László Sportcsarnokban még a "csillárokon" is emberek ültek.

Baráti társaságuk Németországban is több alkalommal előfordult, ahova egy időben rendszeres meghívást kaptak - mondta el Hegedűs Gábor a csapat kapitánya - hiszen ragyogó eredményt értek el egy olyan nemzetközi tornán, ahol több mint ötven csapat indult.

A búcsú tornán négy csapat vett részt (a Dokik csapata, a Belvárosi Favágók, a Narancs és az Aranykalász), ahol nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy egymást egy kicsit "zrikálva" megelevenedjenek a régi emlékek. A búcsútornát egyébként a fiatalokból álló Narancs csapata nyerte.

G. Sz. I.

2010. december 3.

Pótfűtés

15 évi házasság után, a pszichológusnál
Miután a pszichológus megkérdezte őket, hogy mi a gond, a nő egy hosszadalmas, szenvedélyes és szívtépő listát zokogott el a  szakembernek az elmúlt 15 év összes létező problémájáról.
Csak mondta, mondta: elhanyagolás, bensőségesség hiánya, üresség, magányérzet, szeretet hiány, s egy egész lista a soha ki nem elégített érzelmi igényeiről, melyeket ki kellett bírnia házasságának eddigi  szakaszában.
A szakember miután végighallgatta a listát, felállt, körbejárta az íróasztalát, majd egy hatalmas, szenvedélyes csókkal magához ölelte az aszszonyt.
A nő elhallgatott, s mint akit elkábítottak, szótlanul leült. A pszichológus a férjhez fordult és így szólt: "Látja, erre van szüksége a feleségének, hetente legalább háromszor! Meg tudja tenni?"
A férj gondolkodott egy kicsit, majd válaszolt: "Nos, el tudom hozni önhöz hétfőnként és szerdánként, de péntekenként horgászni megyek."

2010. december 3.

Kis kukta

  • Forralt bor
  • Zabos almagolyók
  • Adventi kalácskoszorú
2010. december 3.

Adrien adventi turnéja

Ünneplőbe öltözött dallamok

Immár hagyomány, hogy év végén igazi ünnepi hangulatban útra kél a varázslatos hangú magyar énekesnő, Szekeres Adrien (képünkön), hogy adventi turnéján dalaival mindenki számára ajándékba adja az ünnepvárás csodáját. A meghitt dallamok, régi és új karácsonyi és karácsonyváró dalok ezúttal is templomokban csendülnek fel, ahol a különleges környezet amúgy is lecsendesíti a külvilág rohanó zaját és engedi a koncert közönségét egy kicsit befelé figyelni, hogy új lendülettel, új hittel, újjászületett érzésekkel köszöntse mindenki az év legszebb és legszentebb ünnepét. Adrien szépsége és tehetsége, csodálatos hangja és elegáns előadásmódja a legegyszerűbb dalokat is csillogó dísszé nemesíti, felejthetetlen élményt nyújtva ily módon minden látogatónak. Öltöztessük hát ünneplőbe szívünket idén is Adrien dalaival! 

Szekeres Adrien adventi koncertje december 19-én, vasárnap 18 órakor kezdődik a református nagytemplomban. Jegyek kaphatók a Babilon Könyvesboltban és a Református Lelkészi Hivatalban.

(Ár: 2.900, a családi jegy - 2 felnőtt és 2 gyermek - 9000 Ft).

2010. december 3.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének Szentesi Szervezete december 7-én, kedden 14 órakor évzáró összejövetelt tart. A bajtársakat a helyőrségi klubba várják.

2010. december 3.

Bence csúcsa

Két érmes helyezéssel tértek haza Hódmezővásárhelyről a Szentes Városi Úszó Club versenyzői. Az utánpótlás korú úszók összesen 823, más egyesületbeli versenyző között szerepeltek. Kifejezetten elismerést érdemel Erdélyi Bence, aki 100 méteres gyorsúszásban egyéni csúccsal lett bronzérmes, életében először át tudta törni az egyperces határt. Mizere Flóra a lányok versenyében 50 m gyorson másodikként csapott célba, számolt be edzőjük: Paulovics Tamás.

2010. december 3.

Több milliót loptak el lakásokból

Százezreket loptak el a tolvajok lakóházakból az elmúlt hét során, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A Brusznyai sétány egyik lakásából 700 ezer, egy Rákóczi utcaiból 100 ezer forintot vittek el a tolvajok.

Lezáratlan Simson motorkerékpárt loptak el az autóbusz-pályaudvarról november 23-án, a nappali órákban. A rendőrség gyorsan elfogta az elkövető fiatalkorút, aki ellen megindult a büntetőeljárás.

2010. december 3.

Családi események

Született: Kasik Zsolt és Forgó Angélának Csanád, Szilágyi Szabolcs és Sebők-Papp Tündének Tünde Szilvia nevű gyermeke.

Elhunyt: Busa-Farkas Lajosné Kállai Etelka, Mészáros Béla, Nagy Mihályné Szabó Mária, Gábor István, Kókai Márton Zoltán, Tápai Balázs.