2010. december 3.

Válasz a Jobbik petíciójára

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szentesi Alapszervezete a múlt héten petíciót kívánt átadni nekem. Mindezt egy olyan időpontban, amelyről előzetesen sem szóban, sem írásban értesítést nem kaptam.

Mint azt sokan tudják, a szentesi Fidesz iroda folyamatosan az érdeklődő lakosság rendelkezésére áll, hétköznapokon 9 és 17 óra között bármikor felkereshetik munkatársaimat, ha úgy gondolják, hogy segíteni tudunk problémáik megoldásában.

Így hát érthetetlen, hogy miért az este fél 6-os időpontot választották mindazok, akik a közügyekkel kapcsolatos véleményüket igyekeztek megfogalmazni számomra, számunkra.

Ha valaki tájékozott a közügyekről - gondolom a petíció megfogalmazói is ide sorolják magukat, hiszen közügyekkel kapcsolatban vontak kérdőre - az azt is tudhatja, hogy a keresésük napján éppen ülésezett az Országgyűlés. A parlamenti üléseken pedig, Szentes és térsége választott országgyűlési képviselőjeként kötelességem jelen lenni, ugyanis ezzel bíztak meg a választópolgárok. Egyidőben azonban nem lehetek két helyen.

Érthetetlen továbbá, hogy az a kéttucat ember, akik a problémáikat petícióban kívánták megfogalmazni, miért nem keresett fel fogadóóráimon, amikor is sokan jönnek be hozzám. Így nem sikerhajhász módon, hanem személyesen egyeztethetünk aktuális kérdésekben, megfogalmazva a további közös haladási irányt.

A fentiek ellenére úgy érzem, hogy az ilyen furcsa módon feltett kérdésekre is igyekeznem kell választ adni.

A parlamenti munka egyeztetései nem csupán az ülésteremben, hanem sokszor a bizottsági üléseken zajlanak. Itt van mód és lehetőség arra, hogy választóink érdekeit képviselve eredményeket érjünk el a legkülönbözőbb területeken. Ez a fajta, nem nyilvánosság előtt zajló háttérmunka, sokkal hatékonyabb a cél elérésében. Mondataikból azonban kiderül, hogy Önök azt szeretnék, ha sokat szerepelnék a televíziós közvetítésekben, illetve folyamatosan beszámolnék a helyi médián keresztül munkámról.

Eddig is csaknem minden megkeresést elfogadtam a média részéről, s az újságírók kérdésére nyíltan válaszoltam. Riport-, interjúfelkérést sohasem utasítottam el.

Ami pedig a petícióban konkrétan megfogalmazott pontokat illeti:

Elfogadom, hogy az engem megválasztók és pártomat támogatók részéről kérjenek, kérdezzenek, vagy akár felszólítsanak. Azonban, hogy ezt választási ellenfeleim tegyék, ráadásul a támogatóim nevében, ezt módfelett érdekesnek tartom. Önöknek van parlamenti frakciójuk, de még helyi önkormányzati képviselőjük is, akiket bármikor és bármire felszólíthatnak. Ennek ellenére elmondom, hogy nem vagyok hivatott arra, hogy egy személyben megoldást találjak országos problémákra, vagy döntsek a nemzet sorsát, jövőjét befolyásoló kérdésekről, legyen itt szó például Terror Elhárító Központ létrehozásáról vagy az Alkotmánybíróság jogkörének szabályozásáról.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezzel kapcsolatos véleményét pártjuk vezetése már átnyújtotta az ország vezetőinek, meg is kapták rá a választ még november 22-én!

Úgy érzem, hogy ezt nem szükséges helyi szinten megismételni, azért pedig végképp nem, hogy szentesi politikusaik így kapjanak nyilvánosságot.

Farkas Sándor
országgyűlési képviselő