2010. december 3.

Magunkat is gyógyíthatjuk

Egyre több kutatás, tanulmány bizonyítja, hogy a daganatos betegségek és egyéb súlyosabb megbetegedések kialakulásának, illetve fennmaradásának hátterében lelki tényezők is megtalálhatók. Éppen ezért napjainkban már nem annyira ritka, hogy a hagyományos orvosi kezeléseket egyéni pszichoterápiával, illetve egyéb mentális megsegítéssel egészítik ki.

Ebben az esetben a betegeknek aktívabb szerepet kell betölteniük a saját gyógyulásukban, hiszen a terápia segítségével feldolgozhatóvá válhatnak régi, eltemetett traumáik; elsajátíthatják a stresszoldás technikáit; mozgósíthatják erőforrásaikat, rendezhetik elakadt kapcsolataikat.

A legismertebb és a leghatékonyabbnak tartott a Carl és Stephanie Simonton által - az Egyesült Államokban - kifejlesztett módszer, amelynek célja az, hogy a gyógyulás szempontjából legkedvezőbb külső és belső feltételek létrejöhessenek.

A program alkalmasnak bizonyul arra, hogy hozzájáruljon a félelmetes diagnózis, a tumoros megbetegedés személyes, mélyebb megközelítéséhez, a betegséghez való viszony átformálásához, s segítséget adjon a gyógyuláshoz vezető úton.

A technika lényege, hogy a gyógyuláshoz a beteg a rendszeres gyakorlással segítségül hívhatja a test és a lélek nehezebben hozzáférhető saját erőit. Ellazult, relaxált állapotban a belső képek megfelelő egyéni felépítésével és irányításával közvetlenül stimulálja az immunrendszert, és pozitív hatást gyakorol a testi folyamatokra.

A Simonton program másik nagy előnye, hogy 8-10 alkalom alatt elsajátíthatóak a gyakorlatok és utána otthon, önállóan is alkalmazhatóak.

Hangsúlyozandó, hogy a pszichoterápia, a tanácsadás, a mentális megsegítés, a speciális diéták mindenkor csak kiegészíthetik, és nem helyettesíthetik az orvosi kezelést.

A Simonton programmal kapcsolatban érdeklődni lehet a +3630/480-2812-as telefonszámon (esti órákban) vagy a következő e-mail címen: tgfp@citromail.hu.