2010. december 3.

Előtérben a város költségvetése

Díjemelések délutánja

A képviselő-testület egy csoportjaKocsis Lászlót, a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. eddigi igazgatóhelyettesét bízták meg határozatlan időre a gazdasági társaság ügyvezető igazgatói teendőinek ellátásával a képviselő-testület november végi ülésén. A továbbiakban az önkormányzat I-III. negyedévi gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a jövő évi költségvetési kon-cepciót (első olvasatban) vitatta meg a testület.

Bujdosó Ferenc (Fidesz) a Piero Píni nevével fémjelzett kft., és a város között, a Somogyi Béla utcai telek ügyében azt kérdezte, hány milliót veszített az önkormányzat a dolgon, és ki hibázott?

Szirbik Imre polgármester válaszában elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a terület beépítésére a város pályázatot hirdetett. Erre jelentkezett a befektetőcsoport. A beruházás a földszinten üzletház, az emeleten irodák és lakások kialakítását létre hozó, valamint földalatti gépkocsitároló beruházásról szólt. A vételárát a testület kialakította, késedelem esetén bankgaranciát kért a cég fizetőképességéről. Nem kezdték el a munkát, így az önkormányzat lehívta a késedelmi kamatot biztosító bankgaranciát, az ügy végül pereskedésbe torkollt, jelenleg a Legfelsőbb Bíróság döntésére várnak. A polgármester kijelentette: város kamatvesztesége és perköltsége közel 10 millió forint, az ügyben jogi nonszensz van, így nem tart senkit sem vétkesnek.

A beszámolót végül elfogadta a többség.

A 2011-es költségvetés első nekifutásra nem hozott nagy vitát. Az előterjesztés, mint azt a polgármester kifejtette, a működési költségvetésre koncentrál. Fejlesztés csak az áthúzódó kötelezettségeket érinti, illetve három nagy projektet; az idegenforgalomhoz kapcsolódó strandfejlesztést, a kórházfejlesztést, valamint a szennyvíztisztító projektjét. Ami a működtetést illeti, a tervezés biztonságra törekszik.

A költségvetés jelenleg 384 millió forint forráshiányt tartalmaz. Ez mintegy 8-8,5 százaléknyi egyensúlyhiányt mutat, néhány százalékkal magasabbat, mint a korábbi esztendőkben. A hátralévő hónapok egészen februárig arról szólnak, hogy ezt az egyensúlytalanságot hogyan lehet helyrehozni - jelentette ki Szirbik Imre.

A Jobbik részéről Szabó Zoltán azt indítványozta, hogy a város által támogatott sportegyesületek évente egyszer rendezzenek nyílt napot. Molnárné Tóth Györgyi (Fidesz) egyebek mellett kiemelte az ifjúsággal való törődés, valamint a vállalkozók támogatásának fontosságát, a magyarság-, az identitástudatra való nevelés kérdését. Bár a képviselőaszszony hiányolta az anyagból a gazdaságélénkítés részletes javaslatait, a polgári frakció pedig tartózkodott a szavazáskor, a jövő évi koncepciót (első olvasatban) 9 igen mellett elfogadta a testület.

Ami a saját bevételek körét illeti, a polgármester elmondta, a helyi adóhoz a város önszántából nem kíván hozzányúlni, akár magánszemélyekről, akár vállalkozókról van szó. Móra József (MSZP) a helyi adózók fegyelmezettségét emelte ki hozzászólásában. Mint megtudtuk, a befolyt bevételek mintegy 83 százalékát már befizették a polgárok. A magánszemélyek kommunális adójából a teljesítés 93 százalékos, a gépjárműadó-bevétel szinte 100 százalékos a tervezetthez képest. Ha megnézzük a korábbi évek teljesítését, 2004-ben csak 66 százalék, 2005-2006-ban 85-86 százalék folyt be a tervezett adóból III. negyedév végéig.

A helyi térítési díjak és tarifák ügyében elfogadta a testület azt a polgármesteri javaslatot, hogy a vendéglátó egységek alapterületük 30 százalékáig ingyen használhassanak közterületet, ha arra teraszt építenek. A képviselő-testület döntött arról, hogy a vízdíj 11 százalékkal emelkedik januártól. Erre azért van szükség, mert a közműcégnek 120 milliós szennyvízbírságot kell fizetni amiatt, hogy nem épült korszerű tisztítómű Szentesen. Jövőre átlagosan 6,6 százalékkal emelkednek a helyi tömegközlekedés tarifái: a buszon vásárolt jegy 170 forint lesz, elővételben 150 forintot kell fizetni. Az összvonalas havi bérlet ára 3445 forintba kerül, míg a félhavi bérletért 2300 forintot kellene fizetni. A tanulók és a nyugdíjasok havi 1045 forintért vehetik igénybe a szolgáltatást. A szemétdíj és a kéményseprői díj 3,5 százalékkal emelkedik januártól.

(A díjemelésekre részletesen visszatérünk.)

L. J.