2010. december 3.

Hét modullal a munkáltatókhoz

Felnőttképzési programban indíthatott ingyenes számítástechnikai tanfolyamot a városi könyvtár. Két part-nerintézményével, az angol nyelvi képzést megvalósított Művelődési Központtal és a fazekas OKJ-s szakkép-zést lebonyolító Jövőnkért művészeti iskolával közösen nyújtottak be pályázatot TÁMOP-támogatásért a tavalyi évben. A nyertes pályázat jóvoltából a könyvtár 250 órás, 7 modulból álló ECDL-tanfolyamon oktathatott 30, hátrányos helyzetű embert. A számítógépes kurzus véget ért, az oktató sikerekről számolhat be.

Februárban tartották az első órát, akkorra elkészült az intézményben a 15 géppel felszerelt, korszerű terem. Mostanra túljutottak a 250 órás tanulmányokon a hallgatók, majd mindegyikük a vizsgákon is, s csak néhányuknak maradt még hátra egy-két megmérettetés, tudtuk meg Tímár Ferenctől. A Team Számítástechnika Kft. vezetője tartotta az órákat, s a legnagyobb megelégedéssel beszél tanítványairól. Mint mondja, kihívásnak érezte a feladatot, mert olyanok is akadtak köztük, akik úgy hitték, itt nem rúghatnak labdába. Az ő sikerük mellett a tanfolyam szervezői is meg tudtak felelni a képzés céljának. Tudnak ugyanis segíteni a résztvevőknek, hiszen aki a Pollák szakközépiskolában tartott vizsgákon boldogult, olyan tudás birtokába jutott, amivel már kopogtathat a munkáltatóknál, amennyiben felhasználói szintű ismereteket várnak el tőle. Sőt, van, aki a vizsgabizonyítványát már azért sürgette, mert be kellett mutatnia leendő munkaadójának, büszkélkedett Tímár Ferenc. Pedig, mint elárulta, a pályázatnak nem is volt követelménye, hogy sikeres ECDL, azaz európai számítógép kezelői jogosítványt szerezzenek, csak az, hogy a házi vizsgákon megfeleljenek. Ezt maximálisan teljesítették is, pedig többen 50 év felettiek voltak, s ezen a tanfolyamon kapcsoltak be először számítógépet. A résztvevők 80 százaléka már valamilyen szintű hivatalos papírt kaphat a tanfolyam elvégzéséről: megelégedve akár csak a 4 modult tartalmazó ECDL start-szinttel, de a többség
a hétmodulos, úgynevezett select szintet teljesítette, magyarázta az oktató. Tanítványai januárban vehetik majd kézbe az okleveleket, amelyeket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság állít ki. S itt még nincs megállás, akiket "elkapott a gépszíj", már jelentkeztek két további, igaz, már önköltséges modulra. Ők az ECDL-full szintre juthatnak a képszerkesztői és webkezdő modulok elvégzésével.

Jövő évben az intézmény ismét próbál pályázni, csak a lehetőségek behatároltsága miatt az esély kisebb arra, hogy ezt az ingyenességet garantálják. Versenyképes tanfolyami árakat, és megfelelő felszereltséget azonban igen, nyugtázta az oktató.

(darók)