2010. december 3.

Film a fehér vértanúról

A Mindszenty, a fehér vértanú című nemrég elkészült filmet vetítették a Szent Anna templomban. A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság az elmúlt években szervezett már városunkban díszbemutatót Koltay Gábor filmjeinek, így a Horthyról, illetve a Wass Albertől készült alkotásait is láthatta a helybeli publikum. Koltay Gábor a múlt heti eseményre, mint már korábban, ezúttal is elkísérte legújabb alkotását. Méltó helyen kerül vetítésre a film, kezdte bevezetőjét a rendező a templomban. Dokumentarista, de fikciós elemeket is tartalmazó művének főszereplőjét, Mindszenty József bíborost, az utolsó magyar hercegprímást úgy jellemezte, hogy fontos, kiemelkedő, értéket képviselő ember volt.

Ebben a lelkileg és szellemileg is szétesett világban szükség van Mindszenty életének tanulságaira, fogalmazott a filmes. A kései utódok nem nagyon állnak ki értékeikért, ezért egy ilyesfajta történelmi példa megerősítheti a ma emberét. A bíborossal is az fordult elő, ami többekkel a rendszerváltás környékén, vagyis, hogy a magyar társadalom még mindig nem értékeli őt megfelelően.. Érthetetlen Koltay számára, miért nem avatták még boldoggá a bíborost? Úgy látja, vannak honfitársaink, akik lassítják ezt a folyamatot, de a túlnyomó többség magában már réges régen boldoggá avatta, sőt szentként tisztelik. Amikor a mai Magyarországon a népességfogyás a jellemző, rá lehet döbbenni, mennyire aktuálisak Mind-szentynek a családdal kapcsolatban megfogalmazott gondolatai. A rendező példaként említette még a bíboros hitét, amelynek segítségével a vértanú nem hajlott meg a kínzások alatt.

Felidézte gyerekkori emlékét, amikor anyja elvitte sétálni az amerikai nagykövetség elé, ahol Mindszenty 15 évig élt a tétlenségre kényszerítve, s hogy mit érzett gyerekfejjel, amikor megtudta, valamelyik ablakból talán éppen őket nézi a bíboros. Ezzel a visszaemlékezéssel indítja a filmjét Koltay, melybe két másik megrendítő élményét is beépítette: évekkel ezelőtt stábjával engedélyt kapott István király felesége, Gizella csontjainak kihantolásakor forgatni, ezek a képsorok is láthatók az elkészült filmben, valamint felidézi egy korabeli interjúját Grósz Károllyal, amiben a pártfőtitkár azt igyekszik meg-cáfolni, hogy Kádár János kórházi ágyán papot hívatott, mert gyónni akart.

A filmre sokan voltak kíváncsiak, a keresztény pedagógus társaság legközelebb december 17-én Andrásfaly Bertalan előadására várja az érdeklődőket. A professzor a család és a közösség a néphagyományokban fellelhető összetartó erejéről beszél a megyeházán.

D. J.