2010. december 3.

Kis kukta

Forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg édes vagy félédes vörösbor, 1 tk. szegfűszeg, fél narancs felkarikázva, fél kk. fahéj, 1 vanília rúd, 3 dl szőlőlé.

A bor felforralása után előmelegített csészébe töltjük az italt.

Zabos almagolyók

Hozzávalók: 50 dkg zabpehely, 1 kg alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg méz vagy nádcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd egyforma golyókat formálunk belőle. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C fokon 40 percig sütjük.

Adventi kalácskoszorú

Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 tojás, 12 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 kk. mézeskalácsfűszer, 1 cs. sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió, 15-20 dkg aszalt gyümölcs. A tetejére: fél dl tej, 1 evőkanál szezámmag, 2 ek. lekvár, pici rum, 15 dkg marcipánmaszsza, 4 szem mandula.

Elkészítése: A túrót összemorzsoljuk, hozzáöntjük az olajat, az egész tojást, a cukrot, a fűszert, beleöntjük a sütőporral összekevert lisztet. Jól összegyúrjuk, majd a diót és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt is belekeverjük. A tésztát kettévágjuk és hosszú rúddá sodorjuk. Összetekerjük és koszorú alakúra formázva, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét tejjel lekenjük, szezámmagot szórunk rá, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kihűlt meleg, rumos lekvárral bekenjük, hogy fényes legyen. Díszítéshez használhatunk marcipánból készült gyertyákat is.