2010. december 3.

Dr. Chomiak Waldemar

Új arcok a képviselő-testületben

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség önkormányzati képviselője, a háziorvosként dolgozó dr. Chomiak Waldemar a lengyelországi Lubanban született 42 éve. Érettségi után, 18 éves korában határozta el, hogy külföldön folytatja tanulmányait. Választása előbb Kínára esett, végül Magyarország mellett döntött. Már korábban is járt nálunk, azt mondja, már akkor szimpatikus volt számára a magyar nép és az ország.

Felsőfokú tanulmányai első évét Budapesten végezte, majd Szegedre került, a SZOTE általános orvosi karára. 1997-ben költözött Szentesre, azóta itt él és itt gyakorolja hivatását.

Előbb a Szentesi kórházban töltötte - különböző osztályokon - 2 éves gyakornoki idejét. Felesége gyógyszerész, két gyermekük született. 2004-ben szakvizsgázott háziorvostanból. dr. Garbacz Olga körzetében volt gyakornok. A jelenlegi rendelőt 2003-ban adták át, és azóta a Kertvárosban háziorvosként dolgozik.

Felvetődhet a kérdés: hogyan és miért kezdett politizálni?

- Sokáig nem foglalkoztam politikával. Hosszú évek, és az akkori politika biztatott arra, hogy mégis kerüljön figyelmem középpontjába. Csak rombolást tapasztaltam az alap- és szakellátásban is. Az előző kormány nem volt a családorvosok partnere, sőt orvos-ellenes, s ezáltal betegellenes politikát folytatott. Az eredmény: sok orvos külföldre vándorolt. Elgondolkodtató, hogy 700 friss diplomás orvos alig 30 százaléka marad a pályán, a többiek vagy elhagyják a pályát vagy más országban dolgoznak. Mindezek hozománya a várólisták kialakulása. Hónapokat kell várni Szentesen is a betegnek bizonyos szakorvosi ellátási formákra. Ezért gondoltam úgy, hogy orvosnak is helye van a politikában az egészségügy képviselete érdekében.

- A Fidesz programjában megoldást látott a problémákra?

- Szimpatizáltam a jobboldallal, majd részleteiben is megismertem a Fidesz egészségüggyel kapcsolatos álláspontját, melyről kijelenthetem: támogatom.

- Hogyan lett képviselőjelölt?

- Farkas Sándor elnök úr kért fel a képviselő-jelöltségre, meglepetés volt számomra. Rövid gondolkodás után igent mondtam. A választókerületemben lakom, ismerem a kertvárosiakat, közöttük élek.

- Jól tudom, az önkormányzattal való kapcsolata sem új keletű.

- 2003-ban kezdődött, amikor a város fölépíttette az orvosi rendelőt, mely közös vállalkozás, közös kezdeményezés volt. Aztán a testvérvárosi kapcsolatok ápolásába is bekapcsolódtam. 2004-ben elkísértem Skierniewi-cébe Szirbik Imre polgármestert első hivatalos útján, majd a lengyelek látogattak Szentesre. Tolmácsoltam, s segítettem a lengyel delegációnak itteni tartózkodásuk alatt.

- Egy szép, zöldövezettel rendelkező városrész egyéni képviselője, az egészségügyi-, szociális- és lakásügyi bizottság elnöke. Mik a jövőbeli tervei?

- Az egész városra vonatkozóan nagyon fontos a munkahelyteremtés. Ami a választókerületet illeti, fontos feladat lenne egy kisposta létrehozása, sűríteni kellene a helyi buszjáratokat, ritkán járnak a városközpontból a Kertvárosba. Tudom, hogy a helyi buszjáratok veszteségesek, de a lakosság érdekében föl kell vállalni működtetésüket. Hosszú távú program a Hősök erdejének rendbetétele. Fontos lenne a kerékpárút építés is, amely összekötné a városközpontot a Kertvárossal.

- Jól érzi magát Szentesen?

- Több mint huszonkét éve élek Magyarországon, jól érzem itt magam. Két testvérem, édesanyám Lengyelországban él, oda is köt még családi kapocs.

Lovas József