2010. december 3.

Támogató partnerek a polgármesterek

A megyei státuszért küzd a kórház, jövőkép programot dolgoztak ki

Dr. Baráth Lajos bízik abban, hogy a szakmaiság és nem a politika lesz döntőAz egészségügyi struktúraváltás után a megyei státusz elnyeréséért dolgozik a jelenleg még súlyponti intézményként működő Dr. Bugyi István Kórház vezetése. Az általuk összehívott partnerségi találkozó tanulsága, hogy törekvéseiket a térség polgármesterei is támogatják. A települések vezetői szándékukat közös nyilatkozatban rögzítették. A polgármesterek megismerték az intézmény következő 5 éves terveit összefoglaló jövőkép programot is múlt pénteken.

A fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat már korábban a kórház szándékának támogatása mellett állt ki, miszerint a Gyógyuló Magyarország programban jegyzett 5 szint közül a II-es, azaz megyei szintű egészségügyi ellátóként működne tovább az intézet a járó- és fekvőbeteg ellátásban egyaránt.

A Csongrád Megyei Közgyűlés részéről Kovács János és Pap Gabriella képviselők a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondták, hogy a megyei önkormányzat minden támogatást megad a kórháznak. Szintén itt Szirbik Imre polgármester hangsúlyozta, hogy az intézmény jövője szempontjából kulcsfontosságúak a fejlesztések.

Dr. Baráth Lajos szerint, ha nem a szentesi kórház lesz a megyei intézmény, hanem a szegedi, akkor nem lesznek megfelelő ellátási fokozatok Csongrád megyében, ugyanis nagyon megdrágítaná a betegellátást, ha minden területi kórházból a szegedi regionális központba kerülnének a betegek magasabb szintű egészségügyi ellátásra. A megbízott főigazgató elmondta, hogy például Békés megyében sem a megyeszékhely egészségügyi intézménye, hanem a gyulai kórház látja el ezeket a feladatokat. Bízik abban, hogy a kérdésben a szakmaiság lesz a döntő, és nem a politika.

A Dr. Bugyi István Kórház céljai meghatározásaként 5 éves jövőkép programot határozott meg, az ezt bemutató füzetet mindenki számára hozzáférhetővé teszik. A kiadványból kiderül, hogy az intézmény nem mond le fejlesztési elképzeléseiről - ez a következő 5 évben 5 milliárd forintot jelentene -, továbbra is terveik között szerepel a központi műtéti tömb létrehozása, a hozzá kapcsolódó hotelszárnnyal együtt. Emellett azonban a betegellátás elsődlegességét figyelembe véve fontos a humánerőforrás menedzselési és megbecsülési program, melynek része az orvos- és nővérmegtartó program, illetve az intézmény munkatársai számára beindítandó egészségügyi szűrőprogram. - Szintén fontos a korszerű vezetéstechnikai rendszer, a betegellátásra vonatkozó program, melyben kiemelt helyen szerepel a minőségbiztosítás és a betegpanaszok etikai kódex szerinti kezelése, valamint az adósságkonszolidáció. Mindezek mellett a gép-műszer fejlesztés is a fókuszba kerül, amely fenntartói forrásból mintegy 700 millió forintos korszerűsítést jelentene - hangsúlyozta dr. Baráth Lajos, aki arról is beszámolt, hogy a tiszazugi lakosok ellátásának kérdésében is egyeztettek a megyével és a szolnoki kórházzal, az államtól pedig hozzávetőleg 181 millió forintot várnak, amit adósságkonszolidációra fordítanának.

A fővárosban is elindult a Semmelweis-tervvel kapcsolatos szakmai egyeztetés, a vitaanyag megbeszélésén jelen volt dr. Gyenes Ágota. Az orvos-igazgató elmondta, hogy az ott elhangzottak szerint ismét megnyílnak a források a különböző fejlesztésekre, és az évek óta figyelmen kívül hagyott amortizáció is bekerül a finanszírozásba, amely nagy segítséget jelent az 5 éves jövőképprogram megvalósításában.