XLII. évfolyam 34. szám

2010. augusztus 27.

Díszburkolat a központban

Már aszfaltozzák a Kossuth utcát, hamarosan helyreáll a közlekedési rendKözismert, hogy a Kossuth utca meghatározott szakaszainak "áteresztő képessége" erősen megfogyatkozott az utóbbi időben, a nagyszabású átépítés miatt. A város lakossága ezt megértő morgolódással veszi tudomásul, de mindenki várja a munkálatok befejezését. Kerékpárút, járda, forgalmi csomópont létrehozása, korszerűsítése és a közművek biztonságos lefektetése szerepel a tervekben. Nos, az aszfaltozás után a szakemberek szerint pár hét múlva teljes rend lesz a főutcán és az új látvány mindenkit kárpótol majd. A legújabb fejlemény: pár napra lezárták és lezárják a forgalmat a József Attila és a Petőfi Sándor utca közötti vonalon, elsősorban azért, hogy a főutcának ezen a részén le tudják rakni a közút díszburkolatát, ami különlegességet ad a város centrumának. Természetesen újra aszfaltozzák – az Evangélikus templomtól, a tűzoltóságig – a főutcát és más feladatokat is elvégeznek a kerékpárúttal és a járdákkal kapcsolatban.

2010. augusztus 27.

A köz szolgálatáért

Az államalapító Szent István ünnepe alkalmából köszöntötték a huzamosabb időn keresztül közszolgálati területen dolgozókat. Ők plakettet és pénzbeni juttatást vehettek át Szirbik Imre polgármestertől. A névsort előző számunkban közöltük. Abból kimaradt Pusztai Jánosné oktatási és személyügyi referens neve. Neki is szívből gratulálunk!

2010. augusztus 27.

Tető került a Dózsa-házra

50 millióra pályáznak a működtetéshez

Vidovics Ferenc korábban kapta lencsevégre a Dózsa-háznál lévő munkálatokat. Ekkor még csak a falazásnál tartottak az építőkPályázati forrásból és önkormányzati önrészből még idén befejeződik a Dózsa-ház közösségi térré alakítása. A projekt szakmai részét a Családsegítő Központ munkatársai készítették elő, akik most is egy 50 milliós pályázaton dolgoznak civil szervezetek bevonásával.

Az 50 millió forintos pályázati támogatásból és 5,5 millió forintos helyi forrásból kialakítandó közösségi tér munkálatai jól haladnak: Az építkezés júniusban kezdődött, már állnak az épületszárny új falai, a tető ácsolása folyamatban van. – A statikai felmérés alapján a tervezők úgy ítélték meg, hogy gazdaságossági szempontból a régi épület felújításának nincs értelme, ezért lebontották a Kurca felőli szárnyat és egy stílusában megegyező épületrészt húznak fel a helyére. Ez már szerkezetkész állapotban van, most folyik a tető elkészítése, amely után megkezdődnek a belső munkálatok is – beszélt a jelenlegi állapotról Gál Antal.

2010. augusztus 27.

Irodalmi menza

Kezdődik a tanév. A diákok, a szülők és a tanárok számára ez nagyon is gyakorlati probléma. Az egykori diákok – és ki nem az – számára pedig előtérbe kerül az emlékek felidézése. Például a menzával kapcsolatban. A diákétkeztetés, mint tudjuk, a táplálkozás alapvető igényeit igyekszik kielégíteni, a finom falatokat senki sem ott keresi. Nem is találná, a menzán csak az éhséget lehet elvenni, néha az étvággyal együtt.

A jövő héten, csütörtökön, szeptember második napján, este 7-kor, a gimnázium dísztermében egy irodalmi öszszeállítás szól az étkezés örömeiről. Az "Ugorgyunk" társulat tagjai, név szerint: Dózsa Erzsébet, Papp László Feszt-baum Béla, Holman Ednre, Keserű Imre a jó étvágy titkaiba avatják be az érdeklődőket. Az étlapon Jack London, Bächer Iván, Krúdy Gyula, Márai Sándor és Hamvas Béla írásai találhatók. A műsort Poszler György szerkesztette. Az előadás címe: Irodalmi menza.

2010. augusztus 27.

Az emberek szolgálatában

Vékonyka könyvecskéből olvasok egy-egy rövid fejezetet, amelynek egyszerű hitelességéből egy józanul leélt, Krisztust követő papi pálya rajzolódik elém. A könyv címe: Így láttam én papi szemmel, és a szerző Mandula József atya, aki hosszú időn át Szentesen volt káplán, dr. Sulyok Béla prépost plébánossága idején.

Hála Istennek ötven évvel ezelőtt hozzá járhattam az akkor még Köztársaság Téri Általános Iskolába (ma Szent Erzsébet) hittanra, és a Szent Anna-templomba ministrálni. A könyvecske történetei azokra az emberi ésszel megmagyarázhatatlan élethelyzetekre hívja fel az olvasó figyelmét, amikor az életben való továbblépéshez (a könyv szerzője szerint) kizárólag az isteni kegyelem segítségére volt szükség. Nagy örömmel emlékszem vissza azokra a mély gondolatokat tartalmazó hittanóráira, amely gondolatok csak az életkorom előre haladtával váltak gyümölcsözővé, mert később értettem meg a bölcs tanításának lényegét.

2010. augusztus 27.

"Szabad Szentes" közigazgatása

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (VI.)

Klauzál Gábor pártfogóKözismert, hogy Szentes birtokos lakói 1836 januárjában örökváltsági szerződést kötöttek földesuraikkal, a Károlyi grófokkal, amelynek értelmében a földesurak átadták a törvényhatóságot (közigazgatást és a jogszolgáltatást), a külső és a belső telkeket, az uradalom Szentesen lévő épületeit és mindezek jövedelmét, mindenféle haszonvételt. Mindezért Szentes egy éven belül hatalmas összeget tartozott fizetni. Mivel a szentesiek nem tudták tartani a határidőt, 1837. április közepén pótszerződést kötöttek a grófokkal. E szerződés függelékét képezte az ún. koordináció, amely közigazgatási szempontból megfelelt a város szervezési szabályrendeletének.

2010. augusztus 27.

Táncfesztivál

Augusztus 10–15-e között rendezték meg a XVI. Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táncfesztivált és az I. Felnőtt Standard és Latin 'B' 'A' versenyt a Zánka Kupáért. A megmérettetésen a Szilver TSE táncosai is részt vettek és alábbi eredményekkel tértek haza.

Gyermek II. D Standard: 1. Fedics Richárd – Lengyel Helga, 3. Nagy Márk – Vörös Liza, 4. Mitlasóczki Endre – Szabó Mónika. Gyermek II. D Latin: 2. Fedics Richárd – Lengyel Helga, 3. Nagy Márk – Vörös Liza. Junior I. D st.: 1. Androvics Márk – Palásti Sára, 2. Balga Kristóf – Balogh Diána, 3. Ujj Ákos – Várdai Lilla, 4. Forgó Ferenc – Lucz Laura. Junior I. D lt.: 5. Androvics Márk – Palásti Sára. Junior I. C st.: 1. Rónyai Zoltán – Farkas Boglárka, 3. Török Ince – Pintér Zsófia, 4. Katona András – Kiss Éva Dorottya. Junior I. C lt.: 2. Rónyai Zoltán – Farkas Boglárka, 5. Török Ince – Pintér Zsófia. Junior II. D st.: 3. Forgó Ferenc – Lucz Laura, 4. Sági István Balázs – Hegedűs Lilla, 5. Balga Kristóf – Balogh Diána. Junior II. D lt.: 2. Sági István Balázs – Hegedűs Lilla. Junior II. C st.: 1. Tisza Dániel – Zónai Zsanett, 4. Szilágyi Zoltán – Szőke Ivett Piroska, 5. Kotymán Arnold László – Kóródi Bettina. Junior II. B st: 1. Borda Ádám – Korom Eszter, 2. Túri György – Katona Manuéla. Ifjúsági D st.: 2. Sági István Balázs – Hegedűs Lilla. Ifjúsági D lt.: 1. Sági István Balázs – Hegedűs Lilla. Ifjúsági C st.: 4. Kotymán Arnold László – Kóródi Bettina, 6. Szilágyi Zoltán – Szőke Ivett Piroska. Ifjúsági B st.: 1. Kis Vencel – Bori Ildikó, 5. Prozlik Ádám – Melis Bettina. Ifjúsági B lt.: 2. Kis Vencel – Bori Ildikó. Ifjúsági A st.: 1. Hegyes Bertalan János – Kis Violetta, 2. Bődi Dénes – Zsiros Gabriella. Ifjúsági A lt.: 1. Hegyes Bertalan János – Kis Violetta, 3. Bődi Dénes – Zsiros Gabriella. Felnőtt B st.: 1. Borbás Csaba – Szűcs Liliána Veronika, 2. Schwartz Péter – Prozlik Anna, 3. Kósa István – Lucz Leila. Felnőtt B lt.: 5. Schwartz Péter – Prozlik Anna.

2010. augusztus 27.

Száz éve orkánerejű vihar tombolt

Évfordulónaptár – 2010.

140 éve, 1870. aug. 23-án megalakult a Szentesi Gazdasági, Kereskedelmi és Bizományi Hitelintézet. Elnöke: ifj. Bartha János gazdálkodó, későbbi iskolaalapító. (A pénzintézet 1874-ben Szentes Vidéki Takarékpénztárra változtatta nevét.)

25 éve, 1985. aug. 23–25. között a Vízmű Sportkör megalakulásának 25 éves jubileuma alkalmából nemzetközi vízilabdatornát rendeztek. A nagyszabású versenyen részt vettek a Tungsram, Szolnok és Eger csapatai, valamint egy holland és egy csehszlovák együttes.

2010. augusztus 27.

Elképzeléseikről beszéltek

Pálmások Szövetsége

Nem önkormányzati képviselőjelöltjeik, hanem részletesen kidolgozott elképzeléseik bemutatása volt a hangsúlyos a Pálmások Szövetségének minapi programismertető sajtótájékoztatóján, ahol polgármesterjelöltjük Karikó-Tóth Tibor, valamint Horváth István osztotta meg önkormányzati választásokra vonatkozó gondolatait a jelenlévőkkel.

A Pálmások Szövetségének programja négy fejezetre tagolódik – hangozott el a tájékoztatóban. Külön rész foglalkozik képviselőik követendő alapvető erkölcsi, viselkedési és működési normáival, melyek közül Horváth István szerint kiemelendő a rendezett, kiegyensúlyozott, példamutató magánélet, a szakma ismerete és a fejlődéskészség.

2010. augusztus 27.

Kenyéráldás tömegek imájával

Az új kenyeret kínálta a polgármesterHármas ünnepünkön idén is sokan ellátogattak a városi programokra. Ezúttal az öszszefogásról is szólt ez a nap, melyből városunk is kivette részét. Szép példája volt egy közösség közös cselekedetének az együtt elmondott ima is.

Az utóbbi két évben jól bevált helyszínen, a Kossuth téren kezdődött az augusztus 20-i programok sora. A művelődési központ szervezésében főként gyermekműsorok szórakoztatták a kilátogatókat, akiknek szentesi barátfülét és szegvári kalácsot is kínálgattak. Kora este koncertekkel folytatódott az ünnepi műsor, már az Ifjúsági Parkban.

2010. augusztus 27.

Módosul a helyi közlekedési menetrend

Legutóbb június 19-én vezetett be ún. nyári menetrendet a Tisza Volán Zrt. az önkormányzattal történt egyeztetés alapján. Az időközben beérkezett észrevételek, javaslatok valamint az iskolakezdés miatt várható többlet utazási igények alapján, szeptember 1-jétől ismét módosít a társaság. A Tisza Volán Zrt. területi igazgatója, Mészáros Zoltán tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy tudatosan tették nyári időszakra az előző módosítás időpontját, hogy az észrevételek az iskolakezdésig beérkezzenek. A módosítás döntően annak a következménye, hogy jelentős utasszám csökkenés következett be az elmúlt időszakban, melynek egyik okaként a kerékpárút hálózat kiépítését jelölte meg. A menetrend kialakításánál a beérkezett észrevételeken túl figyelembe vették a Budapestre és a megyeszékhelyre történő reggeli eljutás biztosítását, a legfontosabb vonatokhoz történő csatlakozást, a tanulók és munkába járók igényeit, valamint a kórház kiszolgálását is.

A szeptember 1-jétől érvényes menetrendet teljes terjedelmében közöljük.

2010. augusztus 27.

Hogyan telt a diákok nyári vakációja?

Szünidő, napsütés, vízpart

Törőcsik Ricsi és RolcsiLegyen általános, középiskola vagy egyetem, a diákok számára mindenhol egyaránt örömet és szabadságot jelent a nyár eljövetele. Jó esetben rájuk szakad közel három leckementes, gondtalan hónap, amikor kipihenhetik az egész éves tanulást. Ám a helyzet nem mindig ilyen idilli. Van, ahol a plusz szabadidő elnyerésével a munkavállalást társítják a diákok.

Az álom nyári szünetet hasonlóképpen képzeli el összes interjúalanyom. – Pihenéssel, olvasással, nyaralással, strandolással telne – mondta Grund Márk, a Kiss Bálint Református Általános Iskola felsős tanulója. Testvére, az alsós Grund Félix a barátaival töltene még több időt. Hasonlóan látja ezt Törőcsik Richárd Tamás, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda nyolcadikos tanulója.

2010. augusztus 27.

Találkozzunk a Lecsófesztiválon!

Hogy szalad az idő! Szinte most kezdődött és szeptember 3–4-én már 9. alkalommal rotyog a paprika és a paradicsom hazájában a híres magyar étel: a lecsó. A rendezvényt kiötlő és szervező Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mészáros Zoltán most is bizakodó, mondván, tavaly közel 250 bográcsban főztek az Apponyi téren, és mint minden évben, idén is rekordot döntenek majd a jelentkezők számában.

Hallhattuk, mára országos híre ment a fesztiválnak – mi több, külföldön is érdeklődnek iránta – a minap egy dunántúli népes csapat jelezte, hogy négy busszal jönnének a fesztiválra. Kérdezték, meg tudjuk-e szervezni, hogy egyenek, igyanak, akár főznének is. Természetesen mi azon vagyunk, hogy minél többen jól érezzék magukat, fogadjuk is őket, külön bográcshelyeket állítunk fel nekik – meséli a vezérigazgató, majd még hozzáfűzi: néhány főző, szakácsmester előre jelezte, hogy már nem a szokásos 20–25, hanem 2–300 literes óriás bográcsban akar főzni. Tehát biztos, ami biztos, éhen nem marad senki sem.

2010. augusztus 27.

Ötszáz literes bográcsban

A szeptember 4-én megrendezendő IX. Lecsófesztiválon lesznek vállalkozók, akik óriás bográcsban főznek majd. A LECSÓ-ÖZÖN Produkció néven 500 literes bográcsban, ezer adag hagyományos ízvilágú, gigantikus lecsót készít a csapat. A nevükben is elmondhatjuk, várja önt és kedves családját a "lecsópásztor", Szűcs István, és a "lecsónyáj": Fricska István, Horváth László, Hunor-Coop Zrt., Kalászné Mostoha Erzsébet, Nagy István, Vidékiné Eng Marianna, Városi Rendőrkapitányság, Ádám Olga, Benedek István Zsolt, Ádám Erzsébet, Tax&Money Könyvelőiroda, Fricskáné Fekete Ibolya, Vidéki Zoltán, Lovas Péterné, Kalász Gyöngyi, Szűcsné Keresztúri Mária, Varga Ferenc, Nagy Ferenc.

És íme a szlogenjük: "Bográcsunkhoz járuljanak, kik lecsónkból kanalaznak. Ételünk a lecsó java, szeretettel adjuk oda".

2010. augusztus 27.

A barátainak ő a kemence

Szulák Andrea dolgai

A szabadtéri nyári színház egyik utolsó előadásán Szulák Andrea vonta bűvkörébe a hallgatóságot. Nemcsak díva volt a színpadon, hanem komika, fantasztikus hangú énekes és többször visszatapsolt sztár is. Bár egy időben jóval többet volt képernyőn, mint manapság, nem felejtették el. Mint ahogy neki sem kell minduntalan elvárásoknak megfelelnie.

– Amikor énekelhetek, nem igazán érdekelnek az elvárások. Ezért is lett a koncert címe Kedvenc dolgaim, mert nem biztos, hogy a közönség ezekre a dalokra számít tőlem, amiket ma este hallani fognak, de itt az ideje, hogy összebarátkozzunk egymással. Időnként szeretek elszakadni attól, ami olyan egyértelmű, kézzelfogható velem kapcsolatban – fogalmazott a fellépés előtt Szulák Andrea. A beszélgetős műsoraiban nagyon jó társalgónak ismerhettük meg, bölcsesség, nyugalom árad belőle. Mennyire irányított ez, s mióta jellemző rá? – tudakoltuk tőle.

2010. augusztus 27.

A boldogság nyomában

A szemléletváltás fontosságáról jutottak eszembe ezek a gondolatok, egy közismert sportolóról és egy "hétköznapi hősről". A Budapesten rendezett úszó Európa-bajnokságon három aranyat és egy ezüstöt begyűjtő Hosszú Katinka két éve Szentesen is úszott az Óvodától az olimpiáig elnevezésű verseny vendégeként. Nagy csatát vívtak Csák Anikóval, de Katinka legyőzte a mi reménységünket, már csak azért is, mert 4 évvel idősebb volt. A közös vacsoránál mellette ülhettem, interjú is készült, ami végül valami folytán nem jelent meg. Katinka szerényen dicsérte a nagyokat, aranyat jósolt Cseh Lacinak, Gyurtának az olimpián, miközben ő maga már gondolatban az amerikai egyetemen járt, ahol nem sokkal később meg is kezdhette tanulmányait. Az úszás nem volt már fontos az életében, az igazán nagy sikerek elmaradása miatt fel is akarta adni a sportolást akkoriban.

2010. augusztus 27.

Tükörben a világ

Egy földgömb, melyen kézzel tapintható az erdők fogyatkozása. Egy grafikon, mely az égbe szökve példázza a túlnépesedés mértékét. Egy kockás terítő, melyről választhatunk hazai és tengerentúli paprika közül... A Tükörben a Világ kiállítás mindezekkel arra tesz kísérletet, hogy művészi igénnyel mutassa be az ember és a természet viszonyát. A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban szeptember 1–21-ig mindennap 8–18 óra között (szombat-vasárnap kivételével) ingyenesen látogatható a "TÜKÖRBEN A VILÁG" című kiállítás.

2010. augusztus 27.

Pótfelvételi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont szeptember 6-án, hétfőn 15–16.30 óra között pótfelvételi meghallgatást tart (kivétel citera, ütő és gitár hangszerek). Beiratkozni szolfézs előképzőbe is ebben az időpontban lehet. A zenevár foglalkozásokra is várják a 3–4 éves gyermekeket.

2010. augusztus 27.

Az uborka

Az uborka ázsiai eredetű, Kelet-Indiából, a Himalája déli lejtőiről származik. A legrégebben ismert zöldségfélék közé tartozik, már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Az ókorban a római és a görög konyha is ismerte, salátaként fogyasztották. Kedvezően befolyásolja az emésztést, jó vesetisztító. Vizelethajtó, méregtelenítő és salaktalanító hatású. A népi gyógyászatban a termés nedvét lázbetegnek, tüdőbajosoknak vagy krónikus hörghurutban szenvedőknek egyaránt adták. Sok helyen fólia alatt termesztik, de a szabadföldi uborka is kedvelt. Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke az alábbiakat tanácsolja a kiskertek tulajdonosainak.

2010. augusztus 27.

Tanulásnak jó volt

Niki egyéni csúcsot is úszott a vb-n

A magyar csapat tagjaként bemutatkozott a para-úszók világbajnokságán Rácz Nikolett (képünkön). A maga 13 évével a szentesi kislány a mieink közül a legfiatalabbként máris letette névjegyét első vb-jén, a hollandiai Eindhovenben.

Mint edzőjétől, Kovács Brigittától megtudtuk: Niki 100 méter mellen úgy lett 14-ik, hogy féltávnál még jól fordult, ám utána eltaktikázta magát. Kicsit kiengedett, a tapasztaltabb versenyzők megtévesztették. A rutintalanságán múlott tehát a jobb eredmény. Viszont 200 vegyesen egyéni csúcsot úszva zárt a 16. helyen. Tanulásnak volt jó elsősorban ez a világbajnokság, s Niki bemutatkozásával a szövetségi kapitány is elégedett volt, összegezte Kovács Brigitta, aki 5, míg tanítványa 8 napot töltött az augusztus 21-én véget ért verseny helyszínén. A szervezés szerinte dicséretet érdemel, szinte a budapesti Eb-hez hasonló körülményeket teremtettek a házigazdák. A vb nagykövete, a hollandok gyorsúszó olimpiai bajnoka, Pieter van den Hoogenband személyében közvetlen, szimpatikus embert ismerhettek meg Nikiék. Sorra dőltek a világcsúcsok, Brigitta nem győzött csodálkozni, mire képesek a mozgáskorlátozott úszók.

Négycsillagos hotelben szállásolták el a sportolókat, ez követelmény volt. A versenyre való eljutáshoz azonban támogatókat is keresni kellett. A szentesi önkormányzat sietett Nikiék segítségére, de köszönik a Frigo-Szentes, a Dr. Bugyi-gyógyszertár, az üdülőközpont valamint a városi úszóklub támogatását is.

Niki hamarosan Belgiumban edzőtáborozik, ahová egy ismerős családtól kaptak meghívást.

D. J.

2010. augusztus 27.

A legfiatalabbakat edzi Csendes Tamás

Felső sor, balról jobbra: Gálfi Ádám, Berki Artúr, Nóbik Marcell, Boros Gábor, Varga Dávid, Nagy Gergő. Középső: Fodor Csaba, Orosz Kornél, Tamási Máté, Lakos Botond, Székely Gábor, Varga Roland. Alsó sor: Vidovics Barnabás, Szabó Benjamin, Berezvai Zsombor, Lakatos Bence, Tóth Boldizsár. Edző: Csendes TamásA szisztematikus csapatnevelés következményeként Csendes Tamás az új vízilabda évadot, új csapattal kezdi. Az 1999/2000-es korosztály jelenleg a legfiatalabb, és 33 fős létszámával talán az egyik legnépesebb a csapatok között. Ők azok, akik most kezdenek ismerkedni a vízilabdás alapkövetelménnyel. Egy edző életében óriási felelősség ez a feladat, mert ha az alapok szilárdak és jók, akkor arra lehet majd építkezni a későbbiekben. Viszont, ha ezt elvétik az edzők, akkor a rosszul berögzült mozdulatokat, később már nehéz lesz korrigálni. Szerencsére sok gyerek van a csapatban, akik korábban úsztak, így az alap úszásformákkal már nem kell foglalkozni.

2010. augusztus 27.

Gyergyóremetéről jöttek focizni

Az Old-Boys öregfiúk csapataA Szentesi Szabadidő Sport Klub néhány évvel ezelőtt a Nagyváradhoz közeli Gyergyóremetével került baráti viszonyba. Először egy énekkarral, a Petőfi Sándor iskolán keresztül, majd a kézművesekkel különböző kiállításokon, nyári kézműves táborokban ápolták a kapcsolatokat. A klub aktív tagjai arra gondoltak, hogy a sportkapcsolatokat is erősíteni kellene. Ők indítványozták, hogy a két település között legyen egy-egy baráti futballmérkőzés.

Hevesi István, a szentesi Old-Boys öregfiúk labdarúgócsapat vezetőjével beszélgettünk. A hétvégén fogadtak hasonló korú csapatot, és emlékeztek meg az időközben elhunyt Gágyor Jánosról. Az Old-Boys a Vízmű SE volt csapatára épül, és megalakulásának idén lesz az 50. évfordulója. Ennek tiszteletére szeptember 11-én, szombaton 14 órakor labdarúgó-mérkőzést és baráti találkozót rendeznek.

Az Old-boys a szerb, a német, sőt most már egy szlovák csapattal történt kapcsolat mellett, immár a hetedik alkalommal találkozott az erdélyi kistelepülés labdarúgóival. A szervezésben a Szabadidős SK továbbra is részt vesz; biztosítják a szállást, de az Old-Boys tagjai is vállalnak a költségekből.

Jánosi János, az erdélyi csapat – testnevelő tanár – vezetője örül annak, hogy ismét megszervezték a találkozót. Az ottani öregfiúkból álló csapat, megkopott fizikai teljesítménnyel, de hatalmas elméleti tudással érkezett Szentesre, és igyekeztek helytállni. Az önkormányzat részéről érkezett egy felkérés: szeretnék, hogyha a két település között hivatalos kapcsolat alakulna ki. A csapat és az edző is örül a megkeresésnek, amit tolmácsolni fog saját vezetőinek.

2010. augusztus 27.

Nyolc gól, három büntető, egy pont

Gólgazdag mérkőzésen, egy pontot szerzett az Újszentiván csapatának otthonában a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó gárdája. Nagy András, a Kinizsi edzője arról számolt be lapunknak, hogy felforgatott védelemmel álltak ki a mérkőzésre, hiszen sem Tompa, sem pedig Sipos nem állhatott a csapat rendelkezésére. Az összeszokottság hiánya a 15. percben ütközött ki, egy védelmi megingást követően megszerezték a vezetést a hazaiak. Húsz perccel később egyenlített a Kinizsi, Páger lövése megpattant az egyik védő lábán, majd a kapuba vágódott.

2010. augusztus 27.

Uniós pénzből fejlődik a kosárlabda

Több, mint 110 ezer eurót nyert pályázaton a Szentesi Kosárlabda Klub a Bánáti Kosárlabda Szövetséggel karöltve egy határon túl nyúló, Európai Uniós pályázaton. A pályázati pénzből a kosárlabda népszerűsítésére, a szakosztály működtetésére és sportorvosi berendezésre költhetnek a nyertesek. Aleksandar Preskar, a Szentesi Kosárlabda Klub edzője a részletekről számolt be lapunknak.

A tréner elmondta, hogy a pályázaton 114 ezer eurót nyertek a szerb partnerrel közösen. Önerőként a szentesi klub 5, míg a magyar állam 10 százalékot állt, a szerbek pedig 15 százalékot, a többit az EU finanszírozza. A pályázatban a sportág népszerűsítésre, fejlesztésére nyertek pénzt, aminek a segítségével már szeptemberben szentesi és a környéki iskolában tartanak bemutató edzéseket, foglalkozásokat 1500 gyereknek.

2010. augusztus 27.

Hőguta

Két újságíró megy az utcán. Találkoznak egy idős emberrel, megkérdezik tőle:
– Hány éves?
– 100.
– Elárulná, mi a hosszú élet titka?
– Reggel kefir, este kefir.
Mennek tovább, meglátnak egy még idősebb embert. Tőle is megkérdezik:
– Hány éves?
– 101.
– Mi a hosszú élet titka?
– Reggel kefir, este kefir.
Továbbhaladva megakad a szemük egy – az eddigieknél is öregebbnek tűnő férfival.
– Mi a hosszú élet titka?
– Reggel pálinka, este pálinka, közben egy kis vodka.
– És hány éves, uram?
– 28.

2010. augusztus 27.

Kis kukta

  • Füstölt sajttal töltött burgonyakrokett
  • Sajtos rántott zöldpaprika
  • Sangriás gyümölcssaláta
2010. augusztus 27.

Zárva

A Dr. Bugyi István Kórház tájékoztatja Szentes és térsége lakosságát, hogy augusztus 18-tól a Sürgősségi Betegellátó Osztálynál kezdődött építkezés miatt a sürgősségi kaput lezárták. Az SBO a Kiss Zsigmond utca vagy a kórház főportája felől közelíthető meg. Az építkezés nem módosítja a Vérellátó Osztályra történő bejutást. Továbbra is a Kiss Zsigmond utca felől, a megszokott oldalbejáraton juthatnak be a véradók.

2010. augusztus 27.

Kerékpártolvajokat fogtak

Bár a kerékpárlopások száma nem csökkent számottevően az elmúlt héten, ennek ellenére mégis jó híreket kaptunk a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályától. A nyomozók két csoportot fogtak el, akik alaposan gyanúsíthatóak a közelmúltban elkövetett biciklilopásokkal. Az egyik társaság három fiatalkorúból áll, őket éppen "munka" közben érték tetten a rendőrök. A másik tolvajpáros ellen eddig hat kerékpár eltulajdonítása miatt folyik vizsgálat, de más bűncselekményekből származó kerékpár-alkatrészek is előkerültek. A lopások és egyéb bűncselekmények felderítését nehezíti, hogy a sértettek a bűncselekményt észlelve sokszor csak napokkal, hetekkel később tesznek feljelentést, az idő múlásával azonban a felderítés eredményessége csökken.

Közel százezer forint értékű volt az a kábel és szivatytyú, melyet egy nagyhegyi kertből vittek el a tolvajok néhány nappal ezelőtt.

Augusztus 21-ére virradóra a Kossuth utcán rongáltak meg egy személygépkocsit ismeretlen elkövetők. A bűnözők maró folyadékkal öntötték le a parkoló autót, a kár eléri a 150 ezer forintot.

Betörők jártak a Kisérben egy vállalkozás által használt ingatlanban, ahonnan laptopot és nyomtatót vittek magukkal 230 ezer forint értékben.

Eddig ismeretlen módon nyitottak ki egy öltözőszekrényt a strandon: egy ott nyaraló család összesen tizenegy okiratát, két bankkártyáját, mobiltelefonját és MP3-lejátszóját, készpénzt és üdülési csekket vittek magukkal a tettesek. Később az iratokat és az üdülési csekket megtalálták a nyomozók, a műszaki cikkeknek és a pénznek viszont nyoma veszett.

H. V.

2010. augusztus 27.

"Záróra" a tiszai strandon

Az esztendő közepén még arról volt szó, hogy az időjárás kedvező alakulásával és a vízmagasság csökkenésével a szentesiek birtokba vehetik a közkedvelt szabad strandot a Tiszán. Az időjárás lassan beváltotta az előzetes reményeket, viszont a folyó apadása nem érte el a szükséges mértéket és így nem kerülhetett sor a rendszeres és tartós fürdőzésre. A valóságban "saját szakállára" tett, és tesz itt látogatást jó néhány elszánt szentesi a tulajdonképpen hivatalosan meg sem nyílt helyen, bár a felügyelő városi szervezet, amit lehetett azt megtette. Ennek figyelembe vételével és főleg a várható hűvösebb időjárás beköszöntével hamarosan elérkezik a strand általános "zárórája" és minden bizonnyal csak a jövő esztendőben lesz újra fürdési szezon a Tiszán.

2010. augusztus 27.

Változott a készenléti ügyelet

Jelenleg kilenc, a jövőben tíz gyógyszertár kapcsolódik a rendszerhez

Augusztus 23-tól a gyógyszertári ügyeletben változás lépett érvénybe. Az eddigi nyolc patika mellé egy kilencedik, a Rákóczi utcán fél éve nyitott is bekapcsolódott az ügyeleti rendszerbe.

– A gyógyszertári készenléti ügyelettel kapcsolatban még mindig sokan érdeklődnek a működéséről. Hétköznapon, hétvégén és ünnepnapokon is reggel 8 órától 20 óráig tart nyitva a Kossuth tér 5. szám alatti Dr. Bugyi István Gyógyszertár. Az este 8 és reggel 8 közötti időszakra vonatkozik a készenléti ügyelet. A Dr. Bugyi István Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályon, a mentőállomáson és a központi ügyeletnél is, illetve a patikákban is ki van helyezve egy tájékoztató táblázat arról, hogy adott időpontban melyik az aktuális készenléti ügyeletet teljesítő gyógyszertár – ismertette a rendszert Agócs Lászlóné. Az önkormányzat egészségügyi referense elmondta: a tájékoztatón lévő mobiltelefonszámon lehet elérni az ügyeletes gyógyszerészt, akivel a beteg vagy hozzátartozója ismertetheti a problémát, és közli, milyen gyógyszert írt ki az orvos. A patikánál egy kis várakozási idő után megjelenik a gyógyszerész, aki ellátja a beteget gyógyszerrel.

A mindig aktuálisan kilenc hétre összeállított beosztás várhatóan egy fél éven belül 10 hetesre bővül, hiszen elképzelhető, hogy a Csongrád megyei tisztifőgyógyszerész engedélye után, a gyógyszertári készenléti ügyeleti rendszerbe bekapcsolódik a Vásárhelyi úti Egészségházban hamarosan nyíló patika is.

2010. augusztus 27.

Családi események

Született: Bihari Zoltán és Hargitai Editnek Noémi Anna, Berezvai Zoltán és Németh Mónikának Bernadett nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szél János és Vincze Katalin, Mogyorósi Attila és Péter Csilla, Marsovszki István Zoltán és Horváth Andrea, Kalmár István és Debreczeni-Kis Ildikó, Szabó Tamás és Táczi Szabó Beáta Erika, Bari Dávid és Pulya Szilvia Eszter.

Elhunyt: Sinka Jánosné Mácsai Julianna, Virág Sándor, Kőteleki Zoltánné Szemerédi Erzsébet, Négyesi László Gábor, Petrényi József, Sági Ferenc József.