2010. augusztus 27.

Tető került a Dózsa-házra

50 millióra pályáznak a működtetéshez

Vidovics Ferenc korábban kapta lencsevégre a Dózsa-háznál lévő munkálatokat. Ekkor még csak a falazásnál tartottak az építőkPályázati forrásból és önkormányzati önrészből még idén befejeződik a Dózsa-ház közösségi térré alakítása. A projekt szakmai részét a Családsegítő Központ munkatársai készítették elő, akik most is egy 50 milliós pályázaton dolgoznak civil szervezetek bevonásával.

Az 50 millió forintos pályázati támogatásból és 5,5 millió forintos helyi forrásból kialakítandó közösségi tér munkálatai jól haladnak: Az építkezés júniusban kezdődött, már állnak az épületszárny új falai, a tető ácsolása folyamatban van. – A statikai felmérés alapján a tervezők úgy ítélték meg, hogy gazdaságossági szempontból a régi épület felújításának nincs értelme, ezért lebontották a Kurca felőli szárnyat és egy stílusában megegyező épületrészt húznak fel a helyére. Ez már szerkezetkész állapotban van, most folyik a tető elkészítése, amely után megkezdődnek a belső munkálatok is – beszélt a jelenlegi állapotról Gál Antal.
A Családsegítő Központ vezetője elmondta: két főállású munkatársat mindenképp szeretnének foglalkoztatni a Közösségi tér keretein belül. Elképzelhető, hogy a jelenlegi munkatársaik közül is néhányan, munkaidejük bizonyos részében itt dolgoznak majd.

– Az épületnek azonban nem az az alapvető célja, hogy a Családsegítő Központ különböző programjainak egy részét ott szervezzük meg. Azt szeretnénk, hogy a civil szervezetek és a fiatalok számára legyen ez egy olyan hely, ahova ők maguk hoznak programokat, így telik meg a ház élettel. Ehhez most egy nagyon kedvező lehetőség kínálkozik, amelyen sok civil szervezet bevonásával egy hónapja dolgozunk. A pályázat a következő 2 évre biztosítana fedezetet olyan programokra, amelyek a drogprevenciót célozzák meg, illetve az ifjúság segítését, támogatását. Túl azon, hogy így európai uniós forrásból két évig két kolléga munkabére biztosítva lenne – hangsúlyozta Gál Antal.

* * *

Az Ady Endre utca 10. szám alatti volt kollégiumi épület felújítására is nyert pénzt az önkormányzat. Ide költözik át a Családsegítő Központ a ligeti épületből, amelyet valószínűleg szállodává alakítanak át. Az Ady Endre utcán lesznek elérhetők a ligetben már évek óta működő szolgáltatások. A tervek megvalósításához két pályázaton sikerült az önkormányzatnak forrást lehívnia: egyrészt a Norvég Alapból fűtéskorszerűsítést és külső hőszigetelést végeznek, másrészt a Dél-alföldi Operatív Program keretében célirányosan átalakítják az épületet. A közbeszerzési eljárás már lezajlott, megvan a nyertes pályázó, a területet átadták, így a napokban megkezdődhet az épület felújítása.

Cseh-Lakos