2010. augusztus 27.

Tükörben a világ

Egy földgömb, melyen kézzel tapintható az erdők fogyatkozása. Egy grafikon, mely az égbe szökve példázza a túlnépesedés mértékét. Egy kockás terítő, melyről választhatunk hazai és tengerentúli paprika közül... A Tükörben a Világ kiállítás mindezekkel arra tesz kísérletet, hogy művészi igénnyel mutassa be az ember és a természet viszonyát. A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban szeptember 1–21-ig mindennap 8–18 óra között (szombat-vasárnap kivételével) ingyenesen látogatható a "TÜKÖRBEN A VILÁG" című kiállítás.

Mire is van szüksége egy embernek, és ennek milyen hatása van környezetére?

A kiállítás alkotói e kérdésre válaszul tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg. A szobák mindegyike kapott egy nevet: Tudás. Túlélés. Választás. Alkotás. Identitás. Pihenés. Biztonság. Szeretet. Álom. Részvétel.

A szobákban megjelenített példák megmutatják, hogy a boldogságot sokféle módon keressük, de minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is. A Szeretet szobában például az ajándékozás kerül górcső alá. Akinek elege lett a fogyasztói társadalom felesleges dorbézolásából, az itt hulladék alapanyagból készíthet ajándék füzetet, vagy kényeztető utalványt tölthet ki szeretteinek címezve.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára szeptember 1-jén, szerdán 14 órakor kerül sor a megyeháza dísztermében. A kiállítást megnyitja Szűcs Lajos alpolgármester.

A kiállítás célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, hogyan lehetséges a környezet és a természeti erőforrások megőrzésével együtt a jövő generációk számára.

A kiállítás megtekintésére hívják Szentes és környéke polgárait, általános és középfokú intézményeinek pedagógusait, tanulóit, a helyi civil szervezeteket.

A sikeres rendezvény érdekében több szentesi szervezet is összefogott. A Szentesi Művelődési Központ helyet biztosított, a Városellátó Intézmény tárlatvezetéseket vállalt, a helyi médiumok pedig folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. A kiállításon a Szentes környéki természeti értékekről hallhatunk, továbbá védett növényeket és állatokat tekinthetünk meg fényképeken.

A "Tükörben a világ" kiállítás szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét programjához és a szeptember 18-i Térfesztiválhoz is, hiszen rendhagyó tárlatvezetések indulnak a kiállításon a környezettudatos érdeklődők kedvéért. További információ: www.tukorbenavilag.hu