2010. augusztus 27.

Az uborka

Az uborka ázsiai eredetű, Kelet-Indiából, a Himalája déli lejtőiről származik. A legrégebben ismert zöldségfélék közé tartozik, már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Az ókorban a római és a görög konyha is ismerte, salátaként fogyasztották. Kedvezően befolyásolja az emésztést, jó vesetisztító. Vizelethajtó, méregtelenítő és salaktalanító hatású. A népi gyógyászatban a termés nedvét lázbetegnek, tüdőbajosoknak vagy krónikus hörghurutban szenvedőknek egyaránt adták. Sok helyen fólia alatt termesztik, de a szabadföldi uborka is kedvelt. Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke az alábbiakat tanácsolja a kiskertek tulajdonosainak.

Az ültetés esetében itt is érvényes a 100. nap utáni vetés, hiszen fény- és vízigényes, melegkedvelő növény és nagyon szereti a gazdag, tápdús talajt. Korán virágzik, megfelelő körülmények között gyorsan és bőven terem. Lehetőleg ne termesszük egymás utáni években önmaga vagy a családba tartozó (dinnyefélék, paradicsom, paprika) növények után. Szokták kukorica közé vetni, így annak a szára, levélzete óvja a széltől, és páradús környezetet biztosít. Gyorsan nő ezért lehetőség van az újravetésre a burgonya, a bab vagy a zöldborsó felszedése után, mert a fagyokig terem.

Az uborkát lehet fogyasztani nyersen, vagy feldolgozva. A kígyó uborkából készíthetünk salátát, adhatjuk hidegtálakhoz, szendvicsekhez. Igaz ritkán szoktunk élni a lehetőséggel, de az uborka meglehetősen finom főzve, sütve is, így könnyen színesíthetjük vele étkezéseinket. A szabadban termelt rücskös uborkát el lehet tenni sósan vagy savanyítva, de kovászos uborkának is kiváló.

A kozmetikai ipar is használja az uborkát arcpakolásra, amivel a bőr vízháztartását lehet javítani. Fontos még az egészségügyi hatása is az uborkalének, ami szerves savat tartalmaz. Akinek ég a gyomra, vagy a terhesség első heteiben émelygő érzékese van, akkor fogyasszon uborkalevet. Ilyenkor a szervezet gyomorsavtermelésében lehet zavar, ezt a sósav okozhatja. A szervezet ezt úgy érzékeli, hogy csökken a gyomorsavszint, ezért többet kell termelnie. Ha viszont valamilyen szerves savat (uborka, citromlé, savas bor,) viszünk be, akkor a gyomor úgy érzékeli, hogy sok a sav a szervezetben és leállítja a gyomorsavtermelést. Ezzel lehet tompítani az égető, émelygő érzést.

Garai Sz. Imre