2010. augusztus 27.

Kis kukta

Füstölt sajttal töltött burgonyakrokett

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 3 evőkanál liszt, 2 ek. reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt sajt, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg, majd meghámozzuk és melegen áttörjük. Hozzáadunk egy evőkanál lisztet, a reszelt parmezánt és a két tojás sárgáját. Sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, s hagyjuk kihűlni. A masszából kroketteket formázunk, s mindegyik közepébe egy kis kocka füstölt sajtot nyomunk. A kroketteket lisztbe, majd a tojások enyhén felvert fehérjéjébe, végül prézlibe forgatjuk, s bő olajban aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.

Sajtos rántott zöldpaprika

Hozzávalók: 50 dkg húsos, vastag zöldpaprika, 2 tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 mk. só, 1 mk. törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és egy centi vastag karikákra vágjuk. A tojásokat felverjük, összekeverjük a reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a megtisztított és zúzott fokhagymát. A paprika-karikákat lisztben megforgatjuk, belemártjuk a sajtos tojásba, és zsemlemorzsában meghempergetjük. A morzsát kicsit rá is nyomkodjuk, majd 180 fokos olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük. Papírtörlőre teszszük, hogy a fölösleges olajat felszívja. Melegen tálalva kitűnő ünnepi köret, különösen csirkéhez vagy pulykához illik.

Sangriás gyümölcssaláta

Hozzávalók: 1 ananász, 3 kivi, 3 banán, 2 narancs, 2 alma, 2 körte, 1 csomag mazsola, 1 dl méz, 1 dl Sangria.

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Egy tálba rétegesen helyezzük őket, a folyékonyra olvasztott mézzel minden egyes réteget vékonyan meglocsolunk. Amikor az utolsó réteget is leraktuk, az egészet meglocsoljuk Sangriával, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztható, frissítő, finom eledel.