2010. augusztus 27.

Elképzeléseikről beszéltek

Pálmások Szövetsége

Nem önkormányzati képviselőjelöltjeik, hanem részletesen kidolgozott elképzeléseik bemutatása volt a hangsúlyos a Pálmások Szövetségének minapi programismertető sajtótájékoztatóján, ahol polgármesterjelöltjük Karikó-Tóth Tibor, valamint Horváth István osztotta meg önkormányzati választásokra vonatkozó gondolatait a jelenlévőkkel.

A Pálmások Szövetségének programja négy fejezetre tagolódik – hangozott el a tájékoztatóban. Külön rész foglalkozik képviselőik követendő alapvető erkölcsi, viselkedési és működési normáival, melyek közül Horváth István szerint kiemelendő a rendezett, kiegyensúlyozott, példamutató magánélet, a szakma ismerete és a fejlődéskészség.

A második pontot, a várospolitikai, polgármesteri hitvallási elveket Karikó-Tóth Tibor ismertette: Fontos, hogy a városnak nem az országos mintákat kell követnie. A szentesieknek szentesieknek kell lenniük, nem jobb és baloldaliaknak. Mint mondta, nem az a céljuk, hogy azonnal fejek hulljanak, ami jó, azt tovább kell vinni. – Vannak olyan adottságai Szentesnek, amelyek miatt helyzeti előnyben vagyunk, de nincs még egy olyan város, amely ennyire nem használja ki ezt. Vannak olyan kérdések, amelyekben csupán fél előrelépések születtek az elmúlt időszakban, holott határozott döntésekre lett volna szükség – hangsúlyozta a polgármesterjelölt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg nincs olyan fórum, ahol a lakosok elmondhatnák véleményüket.

Karikó-Tóth Tibor szerint lényeges a szakmaiság figyelembe vétele is, nem szabad megengedni, hogy egy intézményvezetőt politikai beállítottsága és ne szakértelme alapján nevezzenek ki.

A program harmadik részébe a Pálmások Szövetségének tervezett akcióit, programjait foglalták össze. Ide tartozik, hogy a várospolitikában hosszú távú tervezésnek, közmegegyezésen alapuló munkának, vállalkozásbarát gazdaságfejlesztésnek, helyi kivitelezőkkel létrehozott önkormányzati beruházásoknak, a városgazdálkodásban forrásteremtő és hatékonyan gazdálkodó szemléletnek kell érvényesülnie. Fejleszteni kell az idegenforgalmat az évtizedek óta ki nem használt adottságokra építve, meg kell erősíteni a városmarketinget. A közoktatásban szükség van a helyi intézmények helyi irányítására, az erőforrások öszszevonására, és a felsőoktatás létrehozásáért is dolgozni kell.

– Jelenleg nem lehet közlekedésfejlesztési koncepcióról beszélni, pedig közép- és hosszú távon szükség van ennek kidolgozására, ugyanúgy ahogyan a környezet esetében is. Az ifjúságpolitika terén meg kell állítani a népességcsökkenést, a közigazgatásban rugalmasabb, hatékonyabb és ügyfélbarát rendszer megalkotására van szükség, míg a közbiztonság terén a szervezetek összehangoltabb működése feladat – áll a Pálmások programjában.

Cseh-Lakos