2010. augusztus 27.

Találkozzunk a Lecsófesztiválon!

Hogy szalad az idő! Szinte most kezdődött és szeptember 3–4-én már 9. alkalommal rotyog a paprika és a paradicsom hazájában a híres magyar étel: a lecsó. A rendezvényt kiötlő és szervező Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mészáros Zoltán most is bizakodó, mondván, tavaly közel 250 bográcsban főztek az Apponyi téren, és mint minden évben, idén is rekordot döntenek majd a jelentkezők számában.

Hallhattuk, mára országos híre ment a fesztiválnak – mi több, külföldön is érdeklődnek iránta – a minap egy dunántúli népes csapat jelezte, hogy négy busszal jönnének a fesztiválra. Kérdezték, meg tudjuk-e szervezni, hogy egyenek, igyanak, akár főznének is. Természetesen mi azon vagyunk, hogy minél többen jól érezzék magukat, fogadjuk is őket, külön bográcshelyeket állítunk fel nekik – meséli a vezérigazgató, majd még hozzáfűzi: néhány főző, szakácsmester előre jelezte, hogy már nem a szokásos 20–25, hanem 2–300 literes óriás bográcsban akar főzni. Tehát biztos, ami biztos, éhen nem marad senki sem.

Aki kóstolót szeretne kérni a bográcsokból, az kap is. Ezzel kapcsolatban új dologról is beszámolhatunk: útjára indult a jótékonysági kóstolójegy. Az ötletadó dr. Sztantics Csaba jegyző, aki egy másik fesztiválon tapasztalta a sikerét. Arról szól az egész, hogy az információs pultnál regisztrációs jegyeket árusítanak majd 250 forintért, melynek fejében minden vásárló a főzőhelyeken kóstolót kaphat. Maga a jegy kétfunkciós, egyrészt a versenyben legtöbb kóstolójegyet begyűjtő főzőket értékes jutalomban részesítik, másrészt a bevételből az Észak-magyarországi árvízkárosultakat szeretnénk támogatni. Hatalmas a kár, a szenvedés ott fönt, és a szentesiek szolidárisak. Reméljük, sokan vásárolnak majd a kóstolójegyből – tette hozzá Mészáros Zoltán. Tányért, kést, villát, kanalat adnak a kóstolóhoz a szervezők.

Ami pedig a szórakozást illeti, idén is különböző játékokkal, ugrálóvárral kedveskednek a gyerekeknek, lesz mászófal, ülő-fociverseny, sátrakat állítanak fel, ahol a gyerekek kézügyességüket próbálhatják ki. Pénteken 15 órától, mintegy kedvcsinálóként lovas kocsival járják be a várost a Városi Fúvószenekar és a szegvári Dobbantó Néptáncegyüt-tes kíséretével. A zenés, táncos körjárat a város minden jeles pontján, Coop-boltnál megáll, lesz dínom-dánom, móka, kacagás. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület városnéző lovas fogatokat is indít az érdeklődők számára. A fogat indulási helye – 4-én, 15 és 16 óra – a Reál ABC és a Pollák Antal Szakközépiskola közötti parkoló.

Pénteken a színpadon a helyi tehetségek lépnek fel, a legkisebbeknek a Pom Pom együttes, a fiatalabbaknak és idősebbeknek a Murphy Band játszik majd – szalonnasütés mellett. Hiszen pénteken ez a "menő menü". Az utcabált Roy & Ádám indítja. Szombaton 15 órakor lesz a tűzgyújtás, így reményeink szerint 18 órakor már mindenki kóstolhat a finom ételből. A színpadon operett- és mulatós slágerek hangzanak el, fellép a Dobbantó Néptáncegyüttes, a Dupla Kávé (16 órától), lesz latin táncbemutató, majd hastánc, 20.30-tól Vásáry André énekel, 21 órától pedig Korda György és Balázs Klári ad koncertet.

– Óriási érdeklődés előzi meg a házaspár fellépését. Köztudott Korda szentesi kötődése, itt volt katona, sokan emlékeznek rá, ő is szokott dicsekedni vele, hogy milyen jól érezte itt magát. Egyik kedvenc étele a lecsó. Meghívjuk majd őket igazi szentesi lecsóra. Bízunk az időjárásban. Igaz, van vészforgatókönyvünk, de várjuk a legjobbakat: süt majd a nap, jó idő lesz, és fogy a lecsó, a jó csongrádi bor. Találkozzunk a Lecsófesztiválon! – mondja búcsúzóul Mészáros Zoltán.

Lovas József