2010. augusztus 27.

Uniós pénzből fejlődik a kosárlabda

Több, mint 110 ezer eurót nyert pályázaton a Szentesi Kosárlabda Klub a Bánáti Kosárlabda Szövetséggel karöltve egy határon túl nyúló, Európai Uniós pályázaton. A pályázati pénzből a kosárlabda népszerűsítésére, a szakosztály működtetésére és sportorvosi berendezésre költhetnek a nyertesek. Aleksandar Preskar, a Szentesi Kosárlabda Klub edzője a részletekről számolt be lapunknak.

A tréner elmondta, hogy a pályázaton 114 ezer eurót nyertek a szerb partnerrel közösen. Önerőként a szentesi klub 5, míg a magyar állam 10 százalékot állt, a szerbek pedig 15 százalékot, a többit az EU finanszírozza. A pályázatban a sportág népszerűsítésre, fejlesztésére nyertek pénzt, aminek a segítségével már szeptemberben szentesi és a környéki iskolában tartanak bemutató edzéseket, foglalkozásokat 1500 gyereknek. Lesz pénz a játékvezető-képzésre is, egy esztendő alatt hat sípmestert szeretnének kinevelni, mivel kevés a képzett játékvezető a megyében. Mintegy 7800 euróba kerül majd a beszerzése annak a pulzusmérő berendezésnek, mely segítségével egyszerre több, mint húsz sportoló szívritmusát, pulzusszám változását tudják mérni edzés, terhelés közben. Számítógép segítségével azonnal követhető, elemezhető lesz a mért adat. Ezzel a berendezéssel országos szinten is csak néhány nagyobb klub rendelkezik.

Harminckét fiú és nyolc lány csapattal tervezik a klub hagyományos húsvéti tornáját, amire szerb, román, ukrán ellenfeleket várnak, de küldenek meghívót Belgiumba, Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába is. A jövő nyári kosárlabda tábort nemzetközivé szélesítik, százhúsz gyereket várnak majd városunkba. A Szentesi Kosárlabda Klub sportolói szintén pályázati pénzből jutnak majd el nemzetközi tornákra, de lesz lehetőség eszközbeszerzésre is. A projekt megvalósítása augusztus elsején megkezdődött, a gyakorlati kivitelezése pedig szeptemberben, októberben indul majd be a bemutató foglalkozásokkal és a játékvezető-képzéssel. A klub tervezi a nyertes pályázatra építve további, hasonló jellegű EU-s pénzek megszerzését. Mint Aleksandar Preskar elmondta, a sikeres pályázat megírásában nagy segítségükre volt Barna Viktor, a szentesi vívók edzője.

A klub játékosai időközben elkezdték az alapozást, a megerőltető futások, szökdelések, erősítő gyakorlatok után végre pályára léphetnek. Délelőtt a támadásvezetés, délután a védekezés gyakorlása van napirenden. Ezen a héten játssza első mérkőzését az 1998-as születésű gyerekekből álló korosztály, ezt követően folyamatosan kapcsolódnak majd a többiek is a játékba.

H. V.