2010. augusztus 27.

Kenyéráldás tömegek imájával

Az új kenyeret kínálta a polgármesterHármas ünnepünkön idén is sokan ellátogattak a városi programokra. Ezúttal az öszszefogásról is szólt ez a nap, melyből városunk is kivette részét. Szép példája volt egy közösség közös cselekedetének az együtt elmondott ima is.

Az utóbbi két évben jól bevált helyszínen, a Kossuth téren kezdődött az augusztus 20-i programok sora. A művelődési központ szervezésében főként gyermekműsorok szórakoztatták a kilátogatókat, akiknek szentesi barátfülét és szegvári kalácsot is kínálgattak. Kora este koncertekkel folytatódott az ünnepi műsor, már az Ifjúsági Parkban. Mindarról, amit ezen a napon ünnepelünk, azaz Szent Istvánról, az új kenyérről és az államalapításról, de az egész országban tapasztalható összefogásról is megemlékezett beszédében Szirbik Imre polgármester.

– A sokszínűség, a sokféle gondolat viszi előre az embert, a közösséget, a sokféleség képes közös gondolatra, cselekvésre és jövőre – fogalmazott Szirbik. – Amikor Istvánra emlékezünk, akkor erre gondolunk. István országot és jövőt adott. Jövőt, amelyben értéket teremtettek, és ezt az értékrendet a történelem folyamán alkotmányba foglalták. A harmadik ünnepünk a kenyéré, az életé, azé a munkáé, mely hosszú hónapokon át a vetéstől az aratásig, a kenyér megsütéséig egy folyamatot alkot. Erőfeszítést, izzadtságot, de optimizmus alapján akarattal megvalósítható jövőt.

A polgármester kiemelte: az ünnep szóljon a szolidaritásról is. – Egy ország akkor erős, ha az esendőkre, a bajba jutottakra oda tud figyelni. Ez a város oda tudott figyelni. Elvittük lakóinak közös adományát a Bodrog völgyébe, s az elmúlt napokban szolidaritást fejeztem ki azoknak az orosz embereknek is, akiknek egy élet műve égett el a Moszkva környéki erdőkben. Kívánom, hogy a biztonság, az élet, a sokszínű gondolat, a cselekvő erő és egység ebben a városban maradjon meg. Ez a titkunk, ez az erőnk, ez lehet a jövőnk is – ezekkel a gondolatokkal kívánt boldog ünnepet a polgármester. Beszédét követően a városban jelen lévő vallási felekezetek képviselői, Pathó Gyula evangélikus lelkész, Gilicze András esperes, a szentesi református gyülekezet lelkésze és Túri Kis István atya áldották meg az új kenyeret. Mielőtt megszegték és a polgármester szétosztotta a kenyeret, az atya közös imára is hívta az összegyűlt tömeget, így ezrek mondták el a Miatyánkot felállva a színpad előtt és környékén.

Az ünnepi műsor folytatásaként a Beshodrom együttes adott élő nagykoncertet, majd a várva várt, de a műsor csúszása miatt késéssel kezdődött tűzijáték látványáért még nagyon sokan maradtak a kellemes nyári estén.

D. J.