XLII. évfolyam 32. szám

2010. augusztus 13.

Megnyílt az Egészségház

Orvosi ellátás és gyógyszerkiváltás egy helyen

Az Egészségházban fogadja augusztustól a kis pácienseket dr. Temesi ZsuzsannaKorszerű, akadálymentesített létesítményt vehettek birtokba a város déli részén élők. Augusztustól a Vásárhelyi úti új Egészségházban kapott helyet dr. Pap Andrea és dr. Neu Klára felnőtt háziorvosok, valamint dr. Temesi Zsuzsanna gyermekorvos rendelése. A doktornők az új helyszínen is változatlan időben fogadják a betegeket. Az önkormányzat 99 évig delegálhat a rendelőkbe orvosokat, akiknek kollégáikhoz hasonlóan csak a rezsiköltségeket kell kifizetniük, bérleti díjat nem. A közeljövőben patikanyitást is terveznek a centrumban, ehhez a feltételek már adottak, az engedélyezés még folyamatban van.

2010. augusztus 13.

Hangverseny a templomban

A Szent István-napi programokhoz kapcsolódik az "Ó Szent István dicsértessél" című hangverseny augusztus 19-én, csütörtökön 19 órakor a Szent Anna-templomban, ahol az államalapító Szent Istvánra emlékeznek a szervezők. A hangversenyen közreműködnek dr. Homoki Nagy Mária (műsorismertető), Andor Csilla és Nagy Johanna (ének), Nagy János (orgona), Rácz József (trombita) és Mélykútiné Németh Kornélia (népdal). A szervezők minden érdeklődőt várnak.

2010. augusztus 13.

Út a munkához – segélyezés helyett

Sikeres a közcélú foglalkoztatás

A közcélú foglalkoztatásban 2009. januárjában lépett hatályba az a támogatási forma, amelynek lényege a segélyek utalása helyett a jogosultak munkához juttatása. Városunkban eredményesen működik az "Út a munkához" elnevezésű program, mely visszautat jelenthet a munkaerőpiacra. A kétrészes riportunkban megszólaló munkavállalók ki is használják ezt a lehetőséget, tudásuk legjavát nyújtva.

A szentesi önkormányzat szociálpolitikai osztálya az országban az elsők között dolgozta ki a közcélú foglalkoztatás programját. Mészáros Ágnes (képünkön) programfelelős és munkatársai felvették a kapcsolatot a helybeli intézményekkel, felmérték munkaerő-igényüket. Jelenleg 28 intézményben valósul meg a foglalkoztatás, az idei év első felében 350 fő alkalmazásával.

2010. augusztus 13.

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

Világbajnoki táncshow

A Szentesi Művelődési Központhoz tartozó Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban veszi kezdetét az idei Szent István Napok, augusztus 17-én kedden. Ezen az estén 21 órától Szulák Andrea ad koncertet Kedvenc dolgaim címmel.

Augusztus 20-án a Kossuth téren indul az államalapítás ünnepének rendezvénysorozata. Délután 3 órakor kezdődik az Alice Csodaországban című zenés mesejáték a Holle anyó Színház előadásában, melyre elsősorban gyerekeket várnak. Az össznépi sokadalom már ekkor elkezdődhet a téren, ahol 16 órakor baranta csoport tart tradí-cionális magyar harcművészeti bemutatót, szablyával, fokossal, lándzsával és íjjal felfegyverkezve. 17 órától igazán látványosnak ígérkező műsorral érkezik a publikum elé egy 40-50 fős török vendégegyüttes. Óránként szentesi barátfülét és szegvári kalácsot is lehet kóstolni. Ugrálóvár, régi gyermekjátékok is várják a családokat a téren.

2010. augusztus 13.

Rózsa Gábor tárlatot rendezett

Évfordulónaptár – 2010.

145 éve, 1865. augusztus 9-én a Szentesi Váltsági és Gazdasági Bizottmány újabb kérvényt fogalmazott a rendezett tanács ügyében, ezúttal báró Sennyey Pál főtárnokmesterhez.

20 éve, 1990. augusztus 10-én a KDNP, az MDF és a FKgP helyi szervezeteinek meghívására Szentesre látogatott dr. Kiss Gyula tárca nélküli miniszter, a Kárpótlási Hivatal miniszteri felügyelője, és fórumot tartott a Művelődési Házban.

2010. augusztus 13.

Városrendezési törekvések

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (IV.)

A 18. század végi tisztújítások többnyire nyugodt légkörben folytak. A kialakult gyakorlat szerint a földesúr nevében az uradalmi tiszttartó évenként jelölteket állított a főbírói tisztségre, akik között általában szerepelt a leköszönő főbíró neve is. A jelöltek közül a nép választhatta ki az alkalmasnak tartott személyt. A tanácstagok (esküdtek) közül a főbíró maga mellé esküdtbírót (albírót) jelölt ki. A tanácsbeliek száma ekkoriban 24 fő, majd 1801-től ismét 12 fő volt; megbízatásuk három évre (1801-től egy évre) szólt, a nép közvetlenül választotta őket. A jegyzők száma a századfordulóra három főre emelkedett; szintén a nép akaratából nyerték el tisztségüket.

2010. augusztus 13.

Segítség az ügyfeleknek

Az okmányiroda változásai

Az egyes iratoknak az okmányirodába való érkezéséről, illetve a postára adásával, vagy az átvétel időpontjával kapcsolatban új szolgáltatásokat vezettek be. Barta Józsefné, a polgármesteri hivatalban működő okmányiroda csoportvezetője az alábbi tájékoztatást adta.

A július 12-től hatályba lépett új intézkedés azokra az okmányokra vonatkozik, amelyeket a központi hivatal gyárt le úgy, mint a személyi igazolvány, a vezetői engedély és az útlevél. Az értesítésre szolgáló kérelmet az ügyfél kezdeményezheti. Ezeknek az okmányoknak az igénylésekor nyilatkoznia kell, hogy kíván-e tudomást szerezni arról, hogy mikor készül el az okmánya, illetve azt mikor és milyen címre postázzák. Azt az ügyfél határozhatja meg, hogy a saját lakására, a lakóhely szerinti hivatalba, vagy egyéb helyre kézbesítsék. Erre sms-sel vagy e-mail címre történő üzenetküldéssel van lehetősége. A szolgáltatás díjmentes. Természetesen azok, akik idegenkednek a rendszertől, továbbra is személyesen érdeklődhetnek az okmányok helyzetéről.

2010. augusztus 13.

Fúvósok koncertje

A Katowicei Bányász Fúvószenekar önálló koncertjére várják a közönséget augusztus 21-én, szombaton 18 órakor a református nagytemplomban.

Másnap 22-én, vasárnap 17 órakor rendezik meg a fúvószenekari találkozót a megyeháza szabadtéri színpadán. Közreműködik a Katowicei Bányász Fúvószenekar, a Tóthkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar és Szentes Város Fúvószenekara. (Rossz idő esetén a találkozót a megyeháza konferenciatermében tartják meg!) A rendezvényekre a belépés díjtalan.

2010. augusztus 13.

Megújult környezetben kezdődik a tanév

Átadták a felújított Fábiánsebestyéni Általános Iskolát

200 milliós EU támogatásból szépült meg az iskolaRendkívül nagy érdeklődés mellett augusztus 7-én ünnepélyes keretek között adták át a felújított Fábián-sebestyéni Általános Iskolát. A beruházás megvalósulásával a 21. század oktatási infrastruktúrájával szemben elvárt követelményeknek megfelelő, korszerűen felszerelt, közel 2500 m2-en teljes körűen felújított, akadálymentesített iskolaépületet alakítottak ki. A projekt eredményeként 200 gyermek tanulhat modern, egészséges, mindenki számára hozzáférhető iskolai környezetben. A fejlesztést 200 millió forintos EU támogatás segítségével valósította meg az önkormányzat.

2010. augusztus 13.

Elmaradt járdajavítás

Olvasónk írja

Május 17-én írtam levelet az önkormányzat műszaki osztályának és kértem, hogy a kiséri patika előtti gödröket temessék be. Egyúttal megírtam, hogy a Nagyörvény 40. számú ház sarkánál a keskeny járda belecsúszik a másfél méter mély árokba, ami balesetveszélyes. A június 8-án kelt válaszlevélben közölték, hogy a patika előtti gödröt betömték, és a megcsúszott járda mellett zárt csatornává építik át az érintett árokrészt, ez után javítják ki a járdát legkésőbb június 30-ig.

A gyógyszertár előtt a jobb oldali gödröt betemették, a bal oldalit nem. A járda a mai napig nincs kijavítva. Az óvodások séta közben a Nagyörvény utca páros oldalán mennek, hogy ne kelljen a nagyforgalmú Farkas Antal utcán kétszer átmenni.

A Nagyörvény utcai gyermekorvosi rendelő előtt a járdán a gazt többszöri telefonálásom után letakarították, de ismét a fal tövéből hajt ki a facsemete, a gyom. Lassan újra használhatatlan a járda, pedig az öregek napközi otthonába is elég sokan járnak arra. Szégyen, hogy egy egészségügyi intézmény előtti terület így néz ki.

A környező házak utcafrontjai mind rendezettek, így még feltűnőbb a gaztenger. Nyilvánosság előtt kérem az illetékesek intézkedését.

V. Kis Sándorné
(cím a szerkesztőségben)

2010. augusztus 13.

Mi, emberek… lehetünk jók is

Mi emberek annyi mindenre képesek vagyunk. Képesek vagyunk eljutni a Holdra, egy lombikban életet létrehozni, járványokat megállítani. Tudunk bosszúságot, kárt okozni másoknak, de vajon tudunk-e örömet szerezni embertársainknak?! De vajon képesek vagyunk-e "jól" élni?

Mondják: a napi kis örömök teszik az embert boldoggá. Így van ez? Vajon igazán boldog-e, aki elér egy nagy célt, de a célhoz vezető út nincs apró örömökkel szegélyezve? Ez a boldogság sokáig tarthat, de a siker lehet múlandó. Az igazi az, amikor naponta apró örömök érik az embert. Akár a nagy cél elérése előtt vagy után is. Néha ez teheti szebbé az életünket. Ha vidámak, derűsek vagyunk, az a környezetünkre is átragadhat. Ki ne szeretne derűs emberek között élni? Kutatta-e valamely tudós vagy tudomány hogy egy-egy mosoly hány embert vidít fel?

2010. augusztus 13.

Hamarosan gumiborításon kocoghatunk

Ökoturisztikai fejlesztés a ligetben

Újabb nyertes pályázatának köszönhetően az önkormányzat hozzákezdhetett a Széchenyi liget ökoturisztikai fejlesztéséhez. A beruházás összesen 54 millió forintból valósul meg, ebből a támogatás 26 milliót tesz ki, a fennmaradó összeget az önkormányzat adja hozzá.

Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész tájékoztatása szerint a kocogók örömére kialakítanak egy gumilapos futópályát, mely a szélső sétány körül, 800 méter hoszszan kanyarog, s teszi kényelmesebbé a sportolást. Ez készül el legelőször, augusztus 20-a után helyben öntik rá a gumiburkolatot, ezzel az eljárással hosszabb élettartam biztosítható. A szabadban végezhető testgyakorlást szolgálják az erdei tornaeszközök, köztük haspad, gyűrűs függeszkedő is, melyeket szeptember elején állítanak fel a kis teniszpálya végénél. Bővül a játszótér, paddal egybeépített asztalokkal, melyek lehetővé teszik gyerekfoglalkozások tartását a természetben.

Aki a liget növényvilága iránt érdeklődik, 50 darab tájékoztató táblán olvashat az ott található fajokról, magyar és latin névvel, származási hely feltüntetésével. A növényállomány gyarapodik 1000 tő fás szárú növénnyel is. A múzeum épületének környéke is megszépül, ugyanis díszburkolatot kap. A sétányt 3 ezer m2 területen gyöngykaviccsal töltik fel. Az említett fejlesztéseken túl sor kerül a padok cseréjére, ahol szükséges, s kihelyeznek a ligetben még több szemetest. A rekonstrukció májusi elkezdéséhez sajnos, az időjárás nem volt kegyes, így csak néhány hete zajlik. A városellátó intézmény által végzett munkálatok látványosak, ám a szerződés szerinti szeptember 30-át valószínűleg nehéz lesz tartani.

(darók)

2010. augusztus 13.

Beszállítókat és "friss tőkét" az Ipari Parkba

Hároméves projekt közeledik a befejezéséhez. A Dél-Alföldi Operatív Program finanszírozásával kialakítandó Ipari Parkban rejlő lehetőségeket road-show keretében ismertetik meg a vállalkozókkal. Az első állomás a megyeházán volt, a következő is ott lesz augusztus 24-én, majd Derek-egyházon folytatódik a kistérség vállalkozásinak megnyerésére.

Munkahelyek létrehozását fogalmazta meg az Ipari Park és vállalkozói falu létrehozásának elsődleges céljaként Szirbik Imre polgármester a road-show első állomásán. Munkahelyeket a piacképes vállalkozások tudnak teremteni, ezért is nagyon fontos az információt eljuttatni hozzájuk. Példákat is hozott a tőkecsalogatásra. A városban működő nagyobb cégek beszállítóit is igyekeznek az Ipari Parkba invitálni.

2010. augusztus 13.

Fazekastanfolyam 1912-ben

1911-ben számolt be a Szentes és Vidéke arról, hogy Lukács László kereskedelemügyi miniszter a szentesi fazekasságot támogatandó kiküldte a városba Farkasházi Fischer Vilmos agyagipari vándortanárt, aki a herendi gyáralapító egyik gyermeke volt. A minisztérium által szervezett, 1901-től elindított tanfolyamok lebonyolítását azzal a kitétellel végezte, hogy kijelölheti az oktatás helyszíneit. Szentesen kívül 14 fazekasközpontba jutott el, ahol felkereste az iparosokat, hogy "nemesebb, ízlésesebb formákra, díszítő elemekre… színek készítésére, majd Petrik Lajos ipariskolai tanár elképzelése alapján frittelt, kevésbé ólmos mázak használatára" oktassa őket. Bene István ipartestületi elnök Farkas-házi Fischer Vilmos társaságában meglátogatta a fazekasokat, akik közül 16-an jelentkeztek az 1912. január 1-jétől március végéig tartandó "agyagkészítési, zománcozási és égetési" képzésre.

2010. augusztus 13.

Diplomán túl – fiatalok karrierépítési tervei

Wittman ZsoltElhagyva a hallgatói lét biztonságát, a friss diplomásoknak el kell igazodniuk egy számukra új területen, a munkaerőpiacon… A karrierépítés fontos részét képezik a felsőoktatási tanulmányok. Természetesen nem mindegy, hol és mit tanul az ember. 2010-ben az új, bolognai rendszerben (hároméves alap-, plusz kétéves mesterképzés), valamint a régi (ötéves osztatlan) képzésben végeztek a hallgatók. Megkérdeztem, hogyan látják helyzetüket, mik a terveik a diploma kézhez vétele után.

A szentesi fiatalok közül Bihari Janka, Gál Adrienn, és Kocsis Ágnes a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett oklevelet. Janka német, Ágnes amerikanisztika – francia, míg Adrienn magyar – ügyvitel szakon.

2010. augusztus 13.

Emléktábla és könyvgyűjtés

A Szentes Városáért Civil Fórum és a Szabadidős Sportklub 2008 és 2009 évben az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett mely időszak alatt emlékprogramok sora valósult meg.

Feltett szándékunk, hogy ez év szeptemberében az 1848/49-ben a Nemzetőrségnél és a Honvédseregben szolgált szentesi illetőségű tisztek és honvédek tiszteletére emléktáblát avatunk, melynek költsége 450 ezer forint. Kérjük, amennyiben lehetőségük van rá anyagilag támogassák kezdeményezésünket. Bankszámlaszám: Szabadidős Sportklub 10402836-28351687-00000000. Kérjük a megjegyzés rovatban feltüntetni: "Emléktábla".

A Szabadidős Sportklub évek óta folytatja magyar nyelvű szépirodalmi könyvek gyűjtését, melyeket határon túli magyar iskoláknak és önkormányzatoknak juttatunk el. Kérjük, hogy a még jó állapotban lévő könyvekkel támogassák akciónkat. Azokat szerdánként 15 és 17 óra között lehet leadni a Szabadidős Sportklub 6600 Szentes, Tóth J. u. 28/A szám alatti klubhelyiségében.

2010. augusztus 13.

A görög- és a sárgadinnye

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a sárga- és a görögdinnye. A dinnyefélék hazája nem Szentes és környéke – mondta dr. Horváth György (képünkön), a kertbarátkör elnöke. Elsősorban Heves és Békés megye, de viszont városunkban is termelnek otthoni fogyasztásra.

Meglehetősen kényes növény, magról, vagy palántát hajtatva indítják április közepén. Az időjárás elemei közül a fény elegendő a növény számára, de a változó hőmérséklet veszélyezteti a csírázás és a kelés folyamatát. Kelés után, a hirtelen magas hőmérséklet a szik alatti szár megnyúlásával jár. A sok csapadék és az alacsony hőmérséklet késlelteti az érést. Az elégtelen vízellátás terméscsökkentő és minőségrontó tényező lehet. A gyümölcs igényli a tápanyagban dús talajt, különösen szereti, ha friss trágyázás után ültetik. A benne lévő vitaminok nem jelentősek táplálkozási szempontból. Édes, a benne levő cukortartalom mégsem hízlal, kevés benne a kalória, teltségérzetet okoz. A víztartalma 90 százalék fölött van, így egyfajta méregtelenítő hatása is van, aktivizálja a vesét, a rosttartalma pedig javítja a vastagbél működését.

A gyökérzete mintegy 20 cm mélyen van a földben, ezt az öntözésnél mindenképpen figyelembe kell venni, de azt is, hogy homokos, vagy kötött talajon akarjuk termeszteni. A földön elkúszó, elágazó hajtásai több méterre is eljutnak és több kacsot is hoznak. Nagyon figyelni kell az érés folyamatát. Ha korán szedjük le, akkor nincs íze, ha már száradni kezd az inda, akkor lehet, hogy elkéstünk, és a dinnye túlérett lesz. A tapasztalt termelők már ránézésre is tudják, hogy melyik az érett, mikor kell leszedni.

A népi mondás a Lőrinc-nappal kapcsolatban ma is él, de a mai fajták ezt már túlhaladták, és még szeptemberben is lehet jó dinnyét vásárolni. Éretlen állapotban leszedve, egészben vagy szeletelve, savanyítva el lehet tenni télire.

(gszi)

2010. augusztus 13.

Ha nyár, akkor esküvőszezon 3.

A nyár hagyományosan a házasságkötések időszaka. Bár a statisztikák szerint a számuk csökken, azért még mindig szép számmal vannak azok, akik egy ünnepélyes ceremónia keretében, rokonok és barátok jelenlétében kötik össze az életüket. Cikksorozatunkban az esküvőkkel hivatásuk miatt rendszeresen foglalkozó szakembereket kérdeztünk a nagy napról, a változó szokásokról, a velük megesett, nem mindennapi helyzetekről.

Kádasi Zoltán (képünkön) hétvégéi a legmelegebb hónapokban nem pihenéssel telnek. Vőfélyként arról gondoskodik, hogy a lakodalmak zökkenőmentesen, vidáman, gördülékenyen menjenek végbe. Sok más közreműködőhöz hasonlóan neki is az a célja, hogy ez a nap a legszebb legyen az ifjú pár életében. Hétfőtől péntekig a hétköznapi hivatásának él, de a hét utolsó napjait a ceremóniamester szerepkörében tölti.

2010. augusztus 13.

Sérülten is játszott az Eb-n

Bronzérmet szerzett a magyar válogatott tagjaként a női Junior Európa-bajnokságon Miskolczi Kitti (képünkön), a Szentesi VK vízilabdázója. Az Ukrajnában megrendezett viadalról a szentesi hölgy kézsérüléssel tért haza, de egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, sőt, összesen tizenkét góllal vette ki a részét a harmadik hely megszerzéséből. Lapunknak elmondta, hogy a 15 játékos és a csapatvezetőség repülővel jutott el Kijevbe, majd egy másik gépre szálltak át, később pedig még egy órát buszoztak ahhoz, hogy eljussanak az Európa-bajnokság helyszínére.

A csapat a lehető legkellemesebb csoportellenfeleket kapta, hiszen a britek, a szerbek és az ukránok nem jelentettek komolyabb akadályt a mieinknek. A britek ellen 18–5-re, a házigazdák ellen 39–0-ra (!), míg a szerbek elleni csoportdöntőn 30–4-re diadalmaskodtak Merész András szövetségi kapitány játékosai.

2010. augusztus 13.

Ezüstérmes nők

Második helyen zárta a 2010-es első osztályú bajnokságot a Szentesi Tenisz Klub-Szentesi Kinizsi közös női csapata. Ez az eredmény az idei év merész várakozásaihoz képest is kimagaslóan jó, ezért nagyon szépen csillog most az ezüstérem.

– Tizenkét nap alatt hat mérkőzéssel fejeződött be az idei csapatbajnokság – meséli Rákóczi Andrea, a csapat kapitánya. – Az első forduló után a második helyen jutottunk tovább, így a felső ágra kerültünk. Miután a másik továbbjutó csapatot, az Építőket az itthoni vereséget követően két napra már 15–6-ra vertük, ezzel megalapoztuk egy jó helyezés lehetőségét. A nők, még a később első helyezett csapattal, az MTK-Top Sporttal is partiban voltak egy ideig, sőt megverték Dunakeszi egyesületét is.

– Igaz, hogy az utóbbi évekhez képest most szerencsés volt a sorsolásunk, de a legfőbb erőnk abban rejlett, hogy mindenki remekül megtalálta a helyét, és a fiatalok a rutinos játékosokkal együtt egy jó közösséget alkottak. A lányok elhitték, hogy egy kis vidéki csapat is felállhat a dobogóra. Ez a legfontosabb.

A jövővel kapcsolatban kérdésként merül fel, hogy mennyire lehet együtt tartani a játékosokat, hiszen manapság ez már egyre nehezebben megoldható. Az eredményünknek köszönhetően még az is előfordulhat, hogy a Szuperligában is elindulhatunk, de ehhez több pénz szükséges, vagy valamelyik csapattal fúzióra kell lépnünk. Még folynak az egyeztetések a klubvezetésen belül, és sok múlik az anyagiakon, de bizakodóak vagyunk – hallottuk a csapatkapitánytól.

A csapat játékosai: Kiss Anikó, Csizi Evelin, Pálinkás Eszter, Hernádi Anett, Pászti Edit, Pászti Judit, Fricska Anett, Klopcsik Diána, Ménesi Adrienn és Rákóczi Andrea.

Mészáros Mariann

2010. augusztus 13.

Nemzetközi torna

Az elmúlt hétvégén kilencedik alkalommal a rendezték meg az utánpótlás lányok és fiúk nemzetközi vízilabdatornáját, mondta Kádár József, a verseny főszervezője. A torna célja, hogy megfelelő felkészülést biztosítsanak az csapatoknak, a mérkőzéseken ki lehessen próbálni a taktikai formációkat, és játéklehetőséget adjanak minden játékosnak, akire a bajnoki mérkőzések során számítanak az edzők.

Öt leány, 31 fiú csapat vett részt a tornán. Nagy örömmel vették tudomásul a szervezők, hogy olyan messzi országokból, mint az USA, Izrael, vagy a közelebbi Szerbiából, Litvániából, Oroszországból Dániából, Finnországból és Magyarországról is érkeztek játékosok. A szentesi csapatok kiválóan szerepeltek, hiszen három csoportot megnyertek. A legidősebbeknél is majdnem meglepetést okoztak a fizikailag jóval erősebb (és átlagban egy évvel idősebb) amerikai csapat ellen az utolsó két percig vezettek.

Eredmények, lányok: 1. Szentesi VK (legjobb szentesi játékos Gémes Alexa), 2. Dunaújváros, 3. Kecskemét SI. Fiúk, '94-95. (A) korcsoport: 1. Ventura California (USA), 2. Budafóka (Bp.), 3. Spar-tak Subotica (Szerbia). '94-95. (B) korcsoport: 1.Waterpolo Club Bebras (Litvánia), 2. Slagfese SSK (Dánia), 3. Hapoel Petach Tiqva (Israel). '96-97. (C) korcsoport: 1. Szentes VK (legjobb Farkas Kristóf), 2. Hapoel Petch Tiqva (Izrael), 3. Raduga Moszkva (Oroszország). '96-97. (D) korcsoport: 1. Raduga Moszkva (Oroszország), 2. Dzukijos Vandenis Alytus (Litvánia), 3. Csabai Csirkefogók. '98-99. (F) korcsoport: 1. Szentesi VK (legjobb Bocskay István), 2. Slagense SSk (Dánia), 3. Raduga Moszkva (Oroszország). '98-99. (G) korcsoport: 1. Szentesi VK (legjobb Hajdú Attila), 2. Sopron, 3. Hódmezővásárhely.

Garai Sz. Imre

2010. augusztus 13.

Megvan a világbajnoki cím

Az április 16-i számunkban beszámoltunk arról, hogy a szentesi Szabó Márti (képünkön) erőemelő világbajnokságra készül, azonban ahhoz, hogy kiutazhasson az Egyesült Államokba, támogatókra van szüksége. A Szegeden tanuló sportoló mellé állt a szerencse. Más egyéb anyagi források mellett egy névtelenséget kérő adományozó is hozzájárult ahhoz, hogy Márti a tavasz végén világbajnoki aranyéremmel térhessen haza.

Sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán rész vesz-e majd a megmérettetésben. Az erőemelés nem olimpiai sportág, ezért sokkal nehezebb bármilyen támogatást szerezni az utazásokhoz és a versenyekre való felkészülésekhez. Annak is anyagi okai voltak, hogy az edzője nem tudta elkísérni, ami szintén nem könnyítette meg a helyzetét. Egy alkalommal az emelést elősegítő speciális ruhát rosszul adták rá és az edző személyes taktikai tanácsai is hiányoztak. A nehézségeket figyelembe véve talán még fényesebben csillog a megszerzett érem.

Május 24-29. között volt a verseny a Texas állambeli Killeenben. Márti elmondta, hogy 21 ország sportolói vettek részt, ifjúsági, junior és felnőtt kategóriákban. Ő az ifjúsági, -67,5 kg-os csoportban indult. Komoly ellenfele egy orosz lány volt, végül a bajnokságot 85 kg kinyomásával nyerte meg. Az ifjú világbajnok nem sokat tétlenkedett a hazaérkezése után, nyár elején első lett az Ifjúsági Junior Magyar Bajnokságon. Mivel nemrég betöltötte a 18. életévét, jövőre, az ausztriai vb-n már a juniorok között kell indulnia, ezért úgy gondolja, nehezebb lesz hasonlóan jól szerepelni. Az egyesülete az ország legjobbjai között van, ő pedig mindent megtesz a sikerért, így biztosan újabb dobogós helyekről számolhatunk be lapunk hasábjain egy év múlva.

K. E.

2010. augusztus 13.

Spanyolok, hollandok és szerbek

Megtartották a sorsolást a nemzetközi vízilabda kupákban az elmúlt pénteken. A női LEN-kupában induló Hunge-rit-MetalCom Szentesi VK együttese házigazdája lesz a decemberben megrendezésre kerülő csoportkörnek, ahol a spanyol Dos Hermanas Sevilla, a holland ZLV Leiden és a szerb VK Tas 2000 együttesei lesznek a mieink ellenfelei és városunk vendégei. A cél természetesen nem lehet más, mint a továbbjutás kiharcolása a következő fordulóba, amire minden esélye megvan a gárdának, hiszen ehhez elegendő mindössze egy riválist megelőzni a csoportmérkőzések során. Zantleitner Krisztina, a Hungerit- MetalCom vezetőedzője szerint is tovább kell jutni. A három ellenfél közül a spanyol és a holland csapatról már van információja, a szerbek feltérképezésére pedig még lesz idő, bár a szerb női vízilabda korántsem olyan erős, mint a férfi élvonal.

2010. augusztus 13.

Cél a londoni olimpia

Vörös ViktorBajnokságot nyert a nyár elején a Vasassal, tagja volt Kemény Dénes Olaszországban szereplő válogatott keretének, célja, hogy ott lehessen a nemzeti együttessel a londoni olimpián. Vörös Viktor Szentesen kezdett el vízilabdázni, a nyolcadik osztály elvégzése után került a fővárosba az Újpesthez, két éve pedig a Vasas centere. Az elmúlt héten beszélgettünk a fiatal vízilabdázóval a jövőjét érintő terveiről.

– 1996 óta vízilabdázik, négy évvel később már az Újpestben játszott. Hogy került fel a fővárosba?

2010. augusztus 13.

Hőguta

Az anyós már több mint egy hete vendégeskedik a fiataloknál.
Egyik este megkérdezi:
– Mondd fiam, van még olyan könyv, amit nem olvastam?
– Igen mama, a menetrend.

2010. augusztus 13.

Kis kukta

  • Karfiolsaláta fűszeres túróöntettel
  • Nyári saláta
  • Waldorf saláta
2010. augusztus 13.

Aktualitások napirenden

Nem vitte el az ár a tiszai bérleti díjak felét

Nem engedik el a tiszai üdülők bérleti díjainak felét, nem egyirányúsítják az Ady Endre utcát, hitel segítségével futsal-pályát építenek a Pusztai László Sporttelepen – többek között ezek a döntések születtek a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén, melyen kiderült: 348 millió forintra becsülték fel a Petőfi Szálló épületét, a felújításához szükséges hitelt a beruházó cég még nem kapta meg.

2010. augusztus 13.

Könnyű préda az autóban

Biciklitolvajok délutános műszakban

Megszaporodtak a kerékpárlopások az elmúlt időszakban a belvárosban, többnyire a főtéri gyógyszertár előtti területen, illetve a Szabadság téri lakóházak elől tűntek el a kétkerekű járművek. Darabjuk 30-50 ezer forintba került, így ellopásuk komoly veszteséget jelent a tulajdonosoknak, kaptuk a tájékoztatást a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályától. Úgy elszemtelenedett az elkövetői kör, hogy most már a kora délutáni órákat sem hagyják ki. A Bocskai utca központi ABC mögötti részén négy kerékpár volt öszszezárva hat zárral, ezt a gordiuszi csomóval felérő feladatot oldották meg az elkövetők, ráadásul délután 1 és 3 óra között.

2010. augusztus 13.

Új munkarend

Augusztus 31-ig új munkarend szerint működik a szájsebészeti ellátás a Dr. Bugyi István Kórházban. Minden héten kedden dr. Pintér Gábor szájsebész rendel 9 és 15 óra között, csütörtökön 10–14 óráig dr. Urbán Gábor szájsebész fogadja a betegeket.

2010. augusztus 13.

Iparűzési adó

Az önkormányzatnak kell befizetni

Az iparűzési adóval kapcsolatos feladatok június 29-től visszakerültek az önkormányzatokhoz. Ettől a naptól kezdve már a helyhatósághoz kell befizetni az adót. A fizetési kötelezettségre vonatkozó adatokat az APEH átadja az önkormányzatoknak. Az iparűzési adót szeptember 15-ig kell átutalni, vagy postán teljesíteni az önkormányzatnak.

2010. augusztus 13.

Családi események

Született: Benedek Tamás és Tóth Bernadettnek Viktória, Pika Róbert és Horváth Renátának Dzsinó, Bálint András és Megyeri Editnek Dániel András nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csatordai József és Kovács Zsanett, Farkas Arnold és Soós Éva, Vasvári Imre és Kocsis Szilvia, Dallos-Szilágyi Imre és Bora Ilona, Sebők Norbert és Lucz Karolina Diána.

Elhunyt: Molnár István, Lázár Györgyné Tomcsányi Irén, Kósa Józsefné Dancs Veronika, Puskás Sándorné Sebők Julianna, Aradi János, Tóth Jánosné Stemmer Julianna, Farkas Antalné Vincze Mária, Samu Józsefné Csernus Piroska, Ujszászi István, Haller Jánosné Palásti Veronika.