2010. augusztus 13.

Kis kukta

Karfiolsaláta fűszeres túróöntettel

Hozzávalók: 1 db citrom, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. metélőhagyma, fél dl tökmagolaj, fél dl tárkonyecet, 1,5 dl tejszín, 5 gr. gyömbérgyökér, 10 gr. kapribogyó, 10 gr. tárkonylevél, 5 gr. őrölt bors, 20 gr. só, 80 dkg karfiol, 25 dkg tehéntúró.

Elkészítése: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós-citromos vízben megfőzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni. A túrót szitán átpasszírozzuk, tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A metélőhagymát, a petrezselyemzöldet, a tárkonylevelet, a kapribogyót és a gyömérgyökeret apróra daraboljuk. Hozzákeverjük a tejszínes túróhoz, ízlés szerint tárkonyos ecettel savanyítjuk, kevés tökmagolajat adunk hozzá. A karfiolt leszűrjük és keverőtálban a túróöntettel elkeverjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Nyári saláta

Hozzávalók: 2 db újhagyma, 3 db paprika, 3 db paradicsom, 10-15 dkg párizsi, fél kígyóuborka, 10 dkg reszelt sajt, ketchup, olaj.

Elkészítése: A hagymát felkarikázzuk a többi hozzávalót felkockázzuk. Egy tálba rétegezve helyezzük bele, ha kész, locsoljuk meg egy pici olajjal, majd forgassuk össze. Tetejére sajtot reszelünk és ketchupot locsolunk.

Waldorf saláta

Hozzávalók: 1 zeller, 2 savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dkg durvára vagdalt dió, 25 dkg pulykasonka, 1 kis fej saláta, 1 dl tejföl, 10 dkg majonéz, 1 kiskanál porcukor, só, bors.

Elkészítése: A megtisztított almát, zellert vékony csíkokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, és hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott pulykasonkát. A tejfölt elkeverjük a majonézzel, ízesítjük cukorral, sóval, borssal és óvatosan összekeverjük az alapanyagokkal. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek, és salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk, darált dióval megszórva tálaljuk.