2010. augusztus 13.

Cél a londoni olimpia

Vörös ViktorBajnokságot nyert a nyár elején a Vasassal, tagja volt Kemény Dénes Olaszországban szereplő válogatott keretének, célja, hogy ott lehessen a nemzeti együttessel a londoni olimpián. Vörös Viktor Szentesen kezdett el vízilabdázni, a nyolcadik osztály elvégzése után került a fővárosba az Újpesthez, két éve pedig a Vasas centere. Az elmúlt héten beszélgettünk a fiatal vízilabdázóval a jövőjét érintő terveiről.

– 1996 óta vízilabdázik, négy évvel később már az Újpestben játszott. Hogy került fel a fővárosba?

– Benedek Tibornál kezdtem el vízilabdázni, majd Kocsis István, dr. Tóth Gyula, Pengő László, Csányi László és Horváth Sándor is az edzőim voltak négy esztendő alatt. Érdekesség, hogy kezdetben kapus voltam, onnan kerültem ki a mezőnybe. Az egyik, Újpest elleni találkozónk után Godova Gábor odajött hozzám, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem az Újpestben vízilabdázni. Mivel nyolcadikos voltam, egyedül nem dönthettem, de édesanyámék támogatták a terveimet, így igent mondtam a lila-fehérek hívó szavára, és Budapestre költöztem. Később a család is felköltözött a fővárosba, ami nagy segítség volt a számomra.

– 2008-ban klubot váltott, a Vasashoz igazolt…

– A világ egyik legjobb klubcsapata hívott, élnem kellett ezzel a lehetőséggel. A piros-kékekkel a bajnoki címért, kupagyőzelemért harcolhatok, és mivel szeretem a kihívásokat, a komoly feladatokat, ezért döntöttem a klubváltás mellett. Szerencsére nagyon jó közösségbe kerültem. Az idősebb, rutinosabb játékosoktól rengeteget tanultam, sok segítséget kaptam és kapok tőlük. A vezetőség véleménye szerint, a második évem a klubnál jobban sikerült, jobb teljesítményt nyújtottam, mint tavaly. Idén még jobb játékra törekszem, szeretném stabilizálni a helyemet a Vasasban és a válogatottban egyaránt.

– Azért az idei bajnoki cím megszerzése nem volt egyszerű feladat. Miért hullámzott ennyire a Vasas teljesítménye?

– Nem csak a bajnoki döntő során, hanem az egész bajnokság alatt és az elődöntő során is ingadozó volt a játékunk. Szerencsére pszichológus került a csapat mellé, átbeszéltük, kimondtuk a problémáinkat. Mentális segítséget kaptunk a szakembertől, és ettől kezdve elkezdtünk úgy játszani, ahogy valójában tudunk.

– Többen is távoztak az idény végén a Vasasból. Képesek lesznek-e megvédeni a bajnoki címet?

– A Varga-testvérek, Hos-nyánszky, Kiss Gábor és Létay távozása valóban nagy érvágás, de a helyükre is klasszisok érkeztek, hiszen Kiss Gergőt és Steinmetz Barnabást senkinek sem kell bemutatni, Boskovics a horvát válogatott csapatkapitánya, Po-wers pedig az Egyesült Államok válogatottjában játszik. Minden idők egyik legerősebb bajnoksága lesz az idei. Komoly ellenfeleink lesznek, mint az Eger, a Szeged és a Ferencváros. Saját csapatomat mindenképpen a döntőbe várom.

– A Siracusában szereplő válogatottcsapatban ön is helyet kapott, az Eb-keretből viszont kimaradt. Mivel indokolta döntését Kemény Dénes kapitány?

– Hivatalosan most szerepeltem a keret tagjaként először tornán, noha korábban már többször a legjobbakkal készülhettem. A csapat hullámzó teljesítményt nyújtott, hiszen kikaptunk a németektől és a görögöktől, jó játékkal legyőztük viszont az olaszokat. A kapitány összességében meg volt velem elégedve, de természetesen elmondta a hibáimat is. A keret nyitott, így ahogy kikerültem onnan, úgy viszsza is lehet kerülni oda, nekem pedig nem más a célom, mint hogy megmaradjak a legjobbak között, hiszen szeretnék ott lenni a válogatottal a londoni olimpián. Ebben az esztendőben az a legnagyobb célom, hogy stabil csapattag legyek Kemény Dénes együttesében. A mostani gárdától a legjobb négy közé kerülést várom az Európa-bajnokságon.

Hering Viktor