2010. augusztus 13.

Megújult környezetben kezdődik a tanév

Átadták a felújított Fábiánsebestyéni Általános Iskolát

200 milliós EU támogatásból szépült meg az iskolaRendkívül nagy érdeklődés mellett augusztus 7-én ünnepélyes keretek között adták át a felújított Fábián-sebestyéni Általános Iskolát. A beruházás megvalósulásával a 21. század oktatási infrastruktúrájával szemben elvárt követelményeknek megfelelő, korszerűen felszerelt, közel 2500 m2-en teljes körűen felújított, akadálymentesített iskolaépületet alakítottak ki. A projekt eredményeként 200 gyermek tanulhat modern, egészséges, mindenki számára hozzáférhető iskolai környezetben. A fejlesztést 200 millió forintos EU támogatás segítségével valósította meg az önkormányzat.

Az ünnepi műsor keretében dr. Kós György, a község polgármestere és Piti Anna intézményvezető mutatta be a beruházást és az elért eredményeket. Beszédet mondott Szűts László, a VÁTI Non-profit Kft. Szegedi Irodájának vezetője. Gilicze András református lelkész megáldotta, Zsadányi József plébános pedig megszentelte az épületet.

Kevesebb, mint egy év alatt valósult meg az 1940-es évektől kezdődően több ütemben épült iskolaépület átfogó rekonstrukciója, szigetelése, a nyílászárók cseréje, a villamoshálózat teljes körű felújítása, egyes részeken a tetőszerkezet átépítése, a tornaterem felújítása, kerékpártároló kialakítása.

Az alacsonyabb fenntartási költségek érdekében geotermikus energiát felhasználó, hőszivattyús fűtési rendszert alakítottak ki és az akadálymentesítést is megoldották.

A projekt keretében korszerűsödött az oktatási-nevelési eszközháttér is.

A projekt eredményeként az iskola tanulói modern, egészséges, mindenki számára hozzáférhető iskolai környezetben tanulhatnak. A pedagógusok számára az új infrastrukturális- és eszközháttér lehetővé teszi a bevált oktatási-nevelési módszerek még hatékonyabbá tételét.

A szülők számára pedig fontos, hogy a lakóhelyhez közeli iskolába járathassák gyermekeiket. A magas színvonalú közoktatási szolgáltatások tehát segítik a térség népességmegtartó erejét. A megfelelő képzettség javítja az itt élők továbbtanulási, munkavállalási esélyeit és magasabb életszínvonal elérését teszi lehetővé.