2010. augusztus 13.

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

Világbajnoki táncshow

A Szentesi Művelődési Központhoz tartozó Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban veszi kezdetét az idei Szent István Napok, augusztus 17-én kedden. Ezen az estén 21 órától Szulák Andrea ad koncertet Kedvenc dolgaim címmel.

Augusztus 20-án a Kossuth téren indul az államalapítás ünnepének rendezvénysorozata. Délután 3 órakor kezdődik az Alice Csodaországban című zenés mesejáték a Holle anyó Színház előadásában, melyre elsősorban gyerekeket várnak. Az össznépi sokadalom már ekkor elkezdődhet a téren, ahol 16 órakor baranta csoport tart tradí-cionális magyar harcművészeti bemutatót, szablyával, fokossal, lándzsával és íjjal felfegyverkezve. 17 órától igazán látványosnak ígérkező műsorral érkezik a publikum elé egy 40-50 fős török vendégegyüttes. Óránként szentesi barátfülét és szegvári kalácsot is lehet kóstolni. Ugrálóvár, régi gyermekjátékok is várják a családokat a téren.

Este hat órától az Ifjúsági Parkba költözik át a rendezvény, ahol először a nemrég újjáalakult Murphy Jazz Band koncertje szórakoztatja az egybegyűlteket. Utánuk, hét órától a Micimackó-bérlet előadásairól már jól ismert Holló Színház lép színpadra, ezúttal felnőtteknek szánt zenés műsorával. Este 8 órakor kerül sor a hagyományosan Szirbik Imre polgármester ünnepi beszédére, majd a kenyérszegésre - és áldásra. Az emelkedett percek után a HUNKUN DANCE, vagyis egy fővárosi tánccsoport műsora következik. A hattagú együttes a Kárpát-medence táncait szeretné megismertetni a nagyvilággal, s ezt olyan eredményesen teszik, hogy New York-ban világbajnoki címet is szereztek show-tánc kategóriában. A tűzijáték rakétáit 22 órakor kezdik fellőni.

Egy rendhagyó nap

Rendhagyó eseményre várják az érdeklődőket augusztus 20-án, pénteken a Pusztai László Sporttelepen. Több szervezet összefogásával megvalósuló rendezvény keretében a közönség igen tartalmas programok sorát tekintheti meg.

Fél 10-től indul a Szentesi Fogathajtó Egyesület által szervezett, C kategóriás II. Pálmások Fogathajtó Verseny. 10 órától veszi kezdetét az I. Szentes Skate Jam elnevezésű gördeszkaver-seny a nemrég átadott BMX- és Gördeszkapályán.

10 órától betekintést nyerhetnek a látogatók egy középkori lovagi tábor mindennapi életébe, a Hunyadiak Örökében Egyesület jóvoltából. 17 órakor városnézés hőlégballonból.

19 órától a rendezvény központi színpadán szentesi amatőr zenekarok lépnek fel, 21 órától tól pedig a Pumpkins rockabilly trió játszik. A rendezvény keretében kerül sor az Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítására. A Szentesi Tehetséges Fiatalokért program megnyitója 18 órakor lesz a központi színpadon.

Tandemugrás és sétarepülés

Nyílt családi napra várja az érdeklődőket a Szentesi Repülőklub augusztus 20-án. Tavaly, amikor első alkalommal rendezték meg az eseményt, több mint kétezren látogattak ki a repülőtérre a nap folyamán, idén pedig próbálják még inkább színesíteni a programot.

A repülőklub a rendezvényt egy szegedi ejtőernyős klub és helybeli vállalkozók közreműködésével szervezi. Ennek köszönhetően a Szentes-Berekhát 45. alatti területen, a tévétorony után jobbra, jó idő esetén reggel 9 órától napnyugtáig tartó családi napon továbbra is lesz statikus repülőgép-bemutató, amelynek keretében motoros- és vitorlázógépeket szemlélhetnek az érdeklődők. A bátrabbak ki is próbálhatják, milyen a fellegekbe emelkedni. Sétarepülésre és ejtőernyős tandemugrásra is lesz lehetőség. Hagyományőrzők műsora, lovasbemutató is a program része, de állatokat és kölykeiket is megnézhetik a látogatók. Enni- és innivalóról sem feledkeznek meg a szervezők: lesz bográcsos pörkölt és büfé.

Tar Jánostól, a repülőklub titkárától megtudtuk, a vitorlázógépre egy fegyelmezett 13-14 éves fiatal már felülhet, a lényeg, hogy a repülőben ülő két ember tömege ne legyen több 110 kg-nál. A tandemugrásról elmondta, az utas a tandempilótával együtt ugrik ki a 3 ezer méter magasságba emelkedő gépből, s egy operatőr kamerával követi az eseményt, majd egy CD-re másolva utólag postázzák az élmény filmes változatát a vendégeknek. A családi napra díjtalan a belépés, ám a sétarepülésre és az ejtőernyős ugrásra előzetesen jegyet kell vásárolni, a 06-20/452-2533-as telefonszámon.

Komoly az érdeklődés az említett szolgáltatások iránt. Mivel a tandemugrást kevés helyen van lehetőség kipróbálni, tavaly például egy 70 éves hölgy csak ezért utazott le Pestről, mesélte Tar János, aki azt is elárulta: miközben a környező repülőklubok megszűnnek, ők építkeznek. Bevételükből egy 420 m2-es, új hangár készítésére gyűjtenek, mivel a fele ekkora régi helyiséget kinőtték. Az új épület félkész állapotban várja a folytatást. A tartószerkezet még idén borítást kap, a betonozást jövőre végzik el.

D. J.

 

Besh o droM: ahogy' a csövön kifér

Engedelmeskedve az évtizedes beidegződésnek, hajlamosak vagyunk – néhány barátommal együtt – a közeli helységek ünnepi (ingyenes) műsorkínálatát nézni át először. Ahogyan az lenni szokott, a szomszéd rétje mindig zöldebb (most is az), ám ezúttal az itthon maradóknak sem lehet okuk panaszra augusztus 20. zenei kínálatának színvonalát illetően.

Az 1999-ben alakult budapesti Besh o droM együttes látogat hozzánk, immár másodszor! Zenéjükben – ahogyan azt ők maguk rendkívül precízen megfogalmazták – különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre és alkot önálló egységet. Legnagyobb sikerüket a Montreal Jazz Fesztiválon érték el (ahová kijutni önmagában rang, de ők megkapták "a fesztivál felfedezettje" címet), fergeteges, ugyanakkor invenciózus koncertjüknek köszönhetően.

Az első szentesi fellépésükre két vendég-énekesnő kísérte el a fiúkat: Szalóki Ági és Miczura Mónika. A lányok azóta "nevek" lettek: szólópályára álltak. Ági sűrű, Mónika megfontolt tempóban készíti a lemezeit. A Besh o droMra emellett nem jutott idejük. Szüksége lett tehát a zenekarnak állandó énekesnőre, akit a szerényebb képességű, ám megbízható Magyar Bori személyében találtak meg. A háromtagú fúvós szekció egy fővel megfogyatkozott (érdekesség, hogy a Csík Zenekar szaxofonosa, Makó Péter is megfordult benne időközben), ám továbbra is ez a csapatrész a domináns.

A változások megtörték a lendületet: legutóbbi, negyedik lemezük (Ha megfogom az ördögöt) 2005-ben készült el. (Mellesleg, egyik albumuk sem adta alább az aranylemez minősítésnél, sőt kettő platina lett.) Mégis, örömmel jelenthetem, hogy felívelő periódusban jönnek Szentesre, hiszen a csapat magára talált: az ötödik CD-je felvételén munkálkodik a jelen időszakban. Egy idei lenyűgöző, vérbő koncertjükből ítélve az semmivel sem ígérkezik unalmasabbnak, vagy másabbnak a korábbiaknál.

Jó szívvel ajánlhatom tehát a Besh o droM együttest a szentesi közönség figyelmébe. Erőteljes és lenyűgöző balkáni muzsika vár rájuk, 20.30 órakor. Nem színtiszta népzene, viszont hazai pályán játszódik: elvégre Magyarország a Balkán nyugati nyúlványa – nemcsak a társadalmi intelligenciaszintjét, de a zenei kultúráját illetően is.

Olasz Sándor