2010. augusztus 13.

Út a munkához – segélyezés helyett

Sikeres a közcélú foglalkoztatás

A közcélú foglalkoztatásban 2009. januárjában lépett hatályba az a támogatási forma, amelynek lényege a segélyek utalása helyett a jogosultak munkához juttatása. Városunkban eredményesen működik az "Út a munkához" elnevezésű program, mely visszautat jelenthet a munkaerőpiacra. A kétrészes riportunkban megszólaló munkavállalók ki is használják ezt a lehetőséget, tudásuk legjavát nyújtva.

A szentesi önkormányzat szociálpolitikai osztálya az országban az elsők között dolgozta ki a közcélú foglalkoztatás programját. Mészáros Ágnes (képünkön) programfelelős és munkatársai felvették a kapcsolatot a helybeli intézményekkel, felmérték munkaerő-igényüket. Jelenleg 28 intézményben valósul meg a foglalkoztatás, az idei év első felében 350 fő alkalmazásával. A munkaszerződések megkötése azt jelenti, hogy segély helyett munkabérhez jutnak a jogosultak, hangsúlyozza a programfelelős. Az "Út a munkához"-program-ba kerülés feltétele a munkanélküli ellátás kimerítése, vagy egy éves együttműködés a munkaügyi központtal. A kérelmek elbírásánál vizsgálják a család jövedelmi és vagyoni helyzetét is. A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a nyugdíjminimum 90 százalékát, tehát csak a leginkább rászorulók kapnak lehetőséget a programban való részvételre. A szociálpolitikai osztályon azt tartják szem előtt, hogy minél többen kapjanak bizonyítási lehetőséget. Mészáros Ágnes a felelőse a közcélú foglalkoztatás mellett a közmunka-programoknak és a közhasznú foglalkoztatásnak is, melyek pályázati forrásból valósulnak meg, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy azok a munkanélküliek is munkához juthassanak, akik a közcélú program feltételeinek nem feleltek meg.

Csányi ErikaA közcélú foglalkoztatásban a jó teljesítményt csak a munkaszerződések meghosszabbításával tudják elismerni, akik kiérdemlik, azokkal egész éves szerződést kötnek. Az első munkaszerződés 90 napra szól. Ezalatt kiderül, be tud-e illeszkedni, megfelel-e a követelményeknek, el tudja-e látni feladatát, minőségi teljesítményt képes-e nyújtani, sorolta Mészáros Ágnes. Akit a közmunka-programban megismernek, és kedvező tapasztalatokat szereznek róla, bekerülhet a közcélú foglalkoztatásba, s ha akkor elégedett vele a munkáltató, státusz megürülése esetén határozatlan idejű szerződést köthetnek. Az elmúlt másfél évben mintegy 12 hely üresedett meg, amelyeket a programban részt vevőkkel töltöttek be.

Él az emberekben egy előítélet, ha meghallják: közfoglalkoztatás, ezt a foglalkoztatási formát nem tartják teljes értékűnek, mondja Mészáros Ágnes. Ez a munkaforma koránt sem jelenti azt, hogy valaki hasznos tevékenység nélkül töltheti el a munkaidejét, munkabérért. Komoly teljesítményt követelünk a közfoglalkoztatottaktól. A valóságban a teljes skálán alkalmaznak embereket, a 8 általánostól az egyetemi végzettséggel rendelkezőkig, a legváltozatosabb munkakörökben.

A tapasztalatok azt mutatják, van, akinek bizonyítási lehetőség a közcélú munkalehetőség, van, akinek elkerülhetetlen kötelezettség ebben részt venni, másoknak átmeneti megoldást kínál a program, s akad, aki megtalálja itt önmagát. Többen annyira eggyé váltak munkájukkal, hogy szeretnék tovább képezni magukat a foglalkoztatásuknak megfelelő területen.

Kérdő KláraÍgy tesz Csányi Erika is, aki a Vásárhelyi úti óvoda kisegítő dajkájaként dolgozik március óta. A gyes letelte után kezdett munkát keresni, és 90 napig kellett együttműködnie a munkaügyi központtal, hogy ebbe a programba kerülhessen a három gyermekét egyedül nevelő nő. Korábban varróként tevékenykedett, az óvodában pedig a gyermekek fogadásától a reggeliztetésen, lefektetésen keresztül a hazabocsátásukig mindenben segédkezik, és fel is takarít. Idillinek tartja a 8-tól 4-ig tartó munkaidejét, nem is álmodott ilyen lehetőségről. Aranyos, barátságos környezetbe került, ahol nemcsak adni tud szeretetet, de a gyerekektől vissza is kapja. Most kezdte el a dajkaképzőt, igaz, önerőből, de ez szerencsés fordulat az életében, mert mint megfogalmazta: valahol mindig erre vágyott.

Szerződése év végéig tart, de reméli, a képzés miatt meg is tarthatja állását. Úgy gondolja, munkájára szükség van, közben kiélheti kreativitását, hasznát veheti varrómúltjának. Mindezt ráadásul érdeklődő közönség előtt, ugyanis a gyerekeket annak tartja.

Szintén a varrógéptől vezetett az idősgondozásig Kérdő Klára útja. Egy évig volt munkanélküli. 2008 szeptembere óta vesz részt a programban, előbb két hónapig, majd 1-1 évre meghosszabbították szerződését. Varrodában dolgozott 11 éven át, s az ő életében is nagy váltás következett, amikor bekerülve a programba, a nőiruha-készítő szakma után magánúton elvégezte a szociális gondozó-szervező tanfolyamot.

Miskolczi ÉvaJelenleg biztos a munkahelye a gondozási központnál, ahol kocsikísérőként foglalkoztatják. Az ebéd házhoz szállításán kívül azonban sokoldalú a kapcsolata az idős emberekkel, hiszen sokuknak ő jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal, akár lelki támaszt is nyújt nekik, ha problémájuk van, intézkedik, jelzi azt a gondozási központnak. Ehhez először is el kellett fogadtatnia magát velük, de most már szeretik, megbíznak benne, ő pedig jogosan érzi úgy, hogy jól választott szakmát, s bár nem tudja, mit hoz a jövő, de maradna ezen a területen.

Miskolczi Éva közmunkásként három hónapon át takarított a még átadás előtt álló parkerdő otthonban. Bár a közgében érettségizett, s aztán pénzügyi-számviteli, marketing-és reklámügyintéző és közművelődési OKJ-s szakképesítéseket is szerzett, mégsem szégyellte ezt a munkát, szerinte annak is ugyanolyan értéke van. Tíz hónapra önkéntes munkát is vállalt, melyért fizetést nem, csak költségtérítést kapott. Ez után került vissza a rendszerbe, azt hitte, megint takarítói munkát kap. A közmunka programban azonban a végzettségének megfelelő programadminisztrátori feladatot látott el három hónapon át. A projekt zárása után közcélú foglalkoztatás keretében a szociálpolitikai osztályon anyagbeszerzés, raktározás a feladata, és sokrétű munkája során valamennyi közcélú foglalkoztatottal kapcsolatban áll.

Darók József