2010. augusztus 13.

Beszállítókat és "friss tőkét" az Ipari Parkba

Hároméves projekt közeledik a befejezéséhez. A Dél-Alföldi Operatív Program finanszírozásával kialakítandó Ipari Parkban rejlő lehetőségeket road-show keretében ismertetik meg a vállalkozókkal. Az első állomás a megyeházán volt, a következő is ott lesz augusztus 24-én, majd Derek-egyházon folytatódik a kistérség vállalkozásinak megnyerésére.

Munkahelyek létrehozását fogalmazta meg az Ipari Park és vállalkozói falu létrehozásának elsődleges céljaként Szirbik Imre polgármester a road-show első állomásán. Munkahelyeket a piacképes vállalkozások tudnak teremteni, ezért is nagyon fontos az információt eljuttatni hozzájuk. Példákat is hozott a tőkecsalogatásra. A városban működő nagyobb cégek beszállítóit is igyekeznek az Ipari Parkba invitálni. A logisztikai fejlesztés jó bevételforrást jelenthet a városnak, ezt is célul tűzték ki, de mint a városvezető megfogalmazta, nem tesznek le arról sem, hogy "friss tőkét" hozzanak ide. A polgármester beszámolt arról is, hogy megállapodtak a német-magyar kereskedelmi kamarával, és Németország négy tartományában is a vállalkozók figyelmébe ajánlják a szentesi Ipari Parkot. Szirbik Imre szerint talán a német gazdaság lábal ki leggyorsabban a válságból, ezért remek lehetőségnek tartja az ottani bemutatkozást. Lehet, hogy kívülállók nem tartják jelentősnek a 7-8 százalékos munkanélküliséget városunkban, azonban ez mintegy ezer családot érintő kérdés a polgármester szerint, s azt szeretné, ha minél kevesebb lenne ez a szám.

A vállalkozói faluban rejlő lehetőségeket folyamatában igyekeznek bemutatni az útépítésről szóló vetítéstől kezdve a betelepülési feltételeken át a helyszínre tervezett buszos látogatásig. Az utolsó, októberi rendezvényen pedig már a befejezett projektet szándékoznak az érdeklődők elé tárni. Bocskay István, a projekt önkormányzati referense elmondta, kisebb vállalkozásokat már 9 telken tudnak fogadni, de ezeken a 2500-3500 m2 alapterületű, 50 százalékban beépíthető területeken kívül 2-5 hektárosak is rendelkezésre állnak, jöhetnek már a nagyok is. S hogy mi a legfontosabb különbség az itteni Ipari Park és mondjuk, egy nyugat-dunántúli logisztikai központ között? Nekünk fontos, hogy Szentes és kistérségének vállalkozásai versenyben maradhassanak, s a parkban egymás mellett letelepedve, a másik cég tevékenységét, kapacitását megismerve, segíthessék egymást, magyarázta Bocskay. Ha már helyet biztosítottak egy vállalkozásnak az Ipari Parkban, nem szeretnék elengedni a kezét, ettől más a szentesi központ, mint egy másik ipari létesítmény.

D. J.