XLII. évfolyam 26. szám

2010. július 2.

Semmelweis-nap a kórházban

A lelkiismeretesség, a kötelességtudat és önzetlenség mintaképe volt

"Az anyák megmentőjére", Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 192. évfordulója alkalmából a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban. Az ünnepségen a megyei fenntartású intézmény vezetői elismerések átadásával köszönték meg a dolgozók munkáját.

Dr. Gyenes Ágota mb. orvos-igazgató megemlékezésében felelevenítette Semmelweis Ignác munkásságának legfontosabb állomásait, kiemelve, hogy a ma orvostudományának legfontosabb szemlélete, a megelőzés is megjelent a sebész, szülész-nőgyógyász cselekedeteiben. Semmelweis Ignác munkássága az orvosok mellett az anyák számára is kiemelkedő jelentőségű. Hiszen Semmelweis korának borzasztó betegségével, a szülés után gyakorta kialakult, fertőzésből fakadó halálozással szemben, ma már a születés optimális esetben örömteli időszak. A kicsivel való foglalkozás az anyának, a családnak, és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt őszinte élményt jelentenek.

2010. július 2.

Lezárják a főutcát

A Szentes Városi Önkormányzat Városellátó Intézménye tájékoztatja a Szentes városban közlekedőket, hogy a Kossuth utca – Klauzál utcai csomópontot a gépjármű forgalom elől július 3-án, 6 órától július 5-én 7 óráig lezárja. Július 5-én 7 órától a csomópontban a körforgalom szabályai szerint kell közlekedni. Kérjük türelmüket, figyelmes közlekedésüket.

2010. július 2.

Kerékpársáv, új csomópontok

Praktikusabb lesz a főutca

A kerékpározás egyrészt egészséges mozgást jelent, másrészt olcsóbb, mint a dráguló üzemanyagot igénylő autóval közlekedni. Ráadásul a bicaj minden korosztály közlekedési eszköze, és Szentesen is különösebb manőverezés nélkül elérhető vele minden kitűzött célpont. Nem véletlen, hogy évtizedekkel ezelőtt elkezdődött az országban és a mi városunkban is a kerékpárutak kiépítése. Jelenleg a már létrejött utak hossza – a Tisza, Nagyhegy, a Legrand irányába – nyolc és fél kilométer. A most épülő vonal – az Attila úti csomóponttól a ligeti bejáróig – közel két kilométeres lesz.

2010. július 2.

Egészség és óvodafelújítás

A sajtótájékoztató résztvevőiA június 30-i, szerdai sajtótalálkozó apropóját három témakör adta: a mindennapos testnevelés bevezetése Szentesen, a méhnyakrák elleni oltóanyag biztosítása a fiatalok számára és a Klauzál utcai óvoda korszerűsítése.

Tariné Lantos Piroska testnevelő, a Klauzál iskola igazgatója a következőket mondta el az első témakörrel kapcsolatban. Alsó tagozatban már jelenleg is kötelező a mindennapos testnevelés, felső tagozatban ez eddig csak akkor valósulhatott meg, ha az iskolák a saját erejükből áldoztak erre.

2010. július 2.

Imre Ernő köszöntése

A rubindiplomás

Július 2-án veszi át rubindiplomáját dr. Imre Ernő ny. ref. esperes, Szentes Város Díszpolgára. Az ünnepi aktus Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán történik. A rubindiploma nemcsak a 70 éve szerzett oklevél újbóli megerősítése, hanem elismerése is egy tartalmas, a teológiai tudományokat művelő és a közösséget hűen szolgáló lelkipásztori életútnak.

Imre Ernő Budapesten született. Középiskolai tanulmányait is ott végezte, majd felvételt nyert a budapesti Református Teológiai Akadémiára, ahol 1940-ben segédlelkészi, 1942-ben lelkészi oklevelet szerzett.

2010. július 2.

A szentesiek népszerű prédikátora

Százhatvan éve született Gerőcz Lajos református lelkész

Gerőcz Lajos lelkészGerőcz Lajos neve az elmúlt száz esztendő alatt teljesen feledésbe merült, pedig egykor rendkívül megbecsült és népszerű polgára volt Szentes társadalmának, azon belül a református egyházközségnek, amelyet 33 éven át szolgált. Több évtizeden keresztül tagja volt Csongrád Vármegye Törvényhatósági Bizottságának és Szentes Város Kép-viselő-Testületének. Élénk munkásságot fejtett ki a Gimnáziumi Szakbizottságban és a Városi Iskolaszékben. Nem volt született szentesi, de azzá vált, s földi maradványait is városunkban helyezték el.

2010. július 2.

Volt hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége július 6-án, kedden 14 órakor tart öszszejövetelt a tisztiklubban. Minden bajtársat várnak a találkozóra.

2010. július 2.

Jubiláltak a bajtársak

Negyven évvel ezelőtt, 1970. június 8-án alakult meg a Fegyveres Erők és Testületek nyugállományú klubja Szentesen. Mai követőik már Szentesi Bajtársi Klub néven folytatják ténykedésüket.

Alapításkor 25-en voltak, ma száz fölötti a tagok száma, de folyamatosan gyarapodnak, a létszám a jubileumi megemlékezés óta is bővült. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartott ünnepségükre a regionális klubokat is meghívták. Elhangzott: szükség volt az érdekvédelmi szerveződésre, mely azon túl, hogy gondoskodik a nyugdíjba vonult egyenruhásokról, egyben kulturális programokat is kínál a tagoknak. Most már ott tartanak, hogy nem csak volt katonák, és nem is csak nyugdíjasok alkotják a klubtagságot. Női tagozat is működik, akik a legaktívabbak a műsorok, kirándulások előkészítésénél éppúgy, mint a beteglátogatásokban, a támogatók szerzésében.

2010. július 2.

60 éve még Szentes volt a megyeszékhely

Évfordulónaptár – 2010.

200 éve, 1810. jún. 27–28. A bérmálásra Szentesre érkező Kámánházy László váci megyés püspök felfigyelt a katolikus templom romos állapotára. Hathatós segítség helyett utasította Sáfrán Mihály plébánost, hogy sürgősen meszeltesse ki az épületet.

75 éve, 1935. jún. 27-én a Csongrád Megyei Hírlap közleménye szerint a belügyminiszter utasította az alispánt, hogy a Szentesi Polgári és Kisgazda Párt további működését minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza meg, és szükség esetén a vezetőség ellen kihágási eljárást kezdeményezzenek

2010. július 2.

Nagyobb lakás vár a Varga családra

Dr. Gyenes Ágota és Farkas SándorNagyobb lakásba költözhet a szentesi Varga család. Ismeretes, Varga Pálék 2006. novemberében kaptak önkormányzati bérlakást. A többgyerekes családban – Mercédesz, Pál, és Klaudia mellé – 2006. májusában született kisfiú egy igen ritka, veleszületett betegségben szenved, amely izomgyengeséget jelent.

Dr. Gyenes Ágota, aki az önkormányzat lakásügyi bizottságának elnökeként tájékoztatta a napokban a média képviselőit, elmondta, a kis Szebasztián esetében már a kórisme felállítása sem volt könnyű eset. A pontos diagnózis úgy született meg, hogy a gyermekből vett izomszövetből elküldtek egy darabkát Bostonba, vizsgálatra. Ott pontosították a ritka, genetikai okokra visszavezethető betegséget.

2010. július 2.

Napirend előtt a testületben

Petőfi Szálloda, kalandpark, elzáródó kiséri árkok

Szentes közéleti ifjúsági díját 2010-ben felnőtt segítőként Kis-Rácz Antalnénak, ifjúsági segítőként Molnár Emesének adományozta a képviselő-testület. A város korosztályi közéletét segítő munkájukért járó elismerést Szirbik Imre polgármester a testület május 25-i ülésén adta át.

Napirend előtti felszólalásában Kozák János (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke a Petőfi Szálloda értékbecslésével kapcsolatban fejtette ki véleményét. Mint mondta, egy másik értékbecslővel az már nehéz lesz, hiszen sok mindent elbontottak, elvittek onnan. Egyúttal megkérdezte, mi van a kalandparkkal, a szentesi strand továbbfejlesztésével? Ollai Istvánné független képviselő a kiséri árkok rendbetétele felől érdeklődött. Mint mondta, közel fele van kész.

2010. július 2.

Elfogták a garázdákat

Tolvajok jártak a Gödör Sörözőben június 24-ére virradóra. A betörők kivágták a szúnyoghálót, befeszítették az ajtót, majd dohányárut és chipset magukhoz véve távoztak. A kár mintegy 50 ezer forint.

Egy nyitva hagyott személygépkocsiból vitték el a tolvajok az autó gazdájának iratait a Hadzsy János utcai temetőnél. A tettesek ellen okirattal való visszaélés miatt indult eljárás.

Betörtek egy tanyába Szentes határában. Az ismeretlen elkövetők 25 ezer forint értékben vittek magukkal kéziszerszámokat és egyéb használati tárgyakat.

Villanymotort loptak az egyik fóliasátorból. A két nagy teljesítményű berendezés szivattyúval volt felszerelve, ezt vitték el egy aknából.

Egy 25 ezer forint értékű kerékpárt loptak el a tolvajok a Szabadság térről az elmúlt hétvégén az éjszakai órákban, egy 28 ezer forintos bringa pedig a Kossuth utca 19. szám elől tűnt el.

A Bihari sor végén lévő egyik telken hulladéknak fűrészeltek össze vasdarabokat a tettesek, akiket azonban később elfogtak a rendőrök.

Június 25-én az éjszakai órákban randalírozott két fiatalember a Damjanich utcán ittas állapotban. A fiatalok azzal szórakoztak, hogy sörösüvegeket dobáltak szét az úttesten, majd fákat szerettek volna kitörni. Szerencsére lakossági bejelentést követően előállították őket, így a rendőrségen ért véget az éjszaka számukra. Ellenük garázdaság miatt indult eljárás.

Június 23-a és 25-e között törtek be az egyik szegvári ingatlanba, ahonnan 300 ezer forint értékű ékszert vittek el a tolvajok.

Betörtek a volt ruhagyár üresen álló épületébe az elmúlt hét második felében, ahonnan elektromos kábeleket loptak el a tolvajok. A kár eléri a 150 ezer forintot.

H. V.

2010. július 2.

Megújul a Kossuth utca

A nyár végére – a tervek szerint – megújul a Kossuth utca. Kerékpárút, új útkereszteződések és körforgalmak kialakítása folyik. Ez azonban azzal is jár, hogy az eddigi zöldfelületetek átalakulnak, virágokat ültetnek, utcabútorokat cserélnek ki, illetve újakat helyeznek ki.

Baloghné Berezvai Csilla, a város főkertésze arról számolt be, hogy a zöldterületek kialakításának az volt a koncepciója, hogy a lehetőségekhez mérten minél több zöld és virágos felület legyen a felújítás után.

2010. július 2.

Felmérés az iskolákban

A kompetencia-felmérés legújabb eredményeiről számolt be dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke az önkormányzat június 25-i ülésén.

Elmondta: a felmérést min-den évben a 4., 6., 8., és a 10. évfolyamon végzik el. A feladatsor a matematikai, logikai, valamint a szövegértési készségeket, képességeket vizsgálja.

A 2009-es felmérés eredményeiről most tájékozódott a grémium. Kiváló eredményt ért el a Koszta József és a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az elnök asszony dicsérettel szólt a Klauzál Gábor Általános Iskola diákjairól és pedagógus kollektívájáról, mint mondta, sok mindent megtettek, sok pályázati lehetőséget megragadtak a továbbképzésekre azért, hogy javítsanak a korábbi eredményeiken. Kiemelte a hatodikosokat, akik nem csak a megyei, hanem az országos átlag fölé emelkedtek. Dr. Bácskainé Fazekas Márta megjegyezte: hasonlóképpen javuló tendencia mutatkozik a Deák Ferenc Általános Iskola hatodikos osztályánál is, a diákok mind a matematika, mind a szövegértésben átlagon felüli teljesítményt nyújtottak.

(lovas)

2010. július 2.

Ópusztaszer a méltó helyre kell, hogy kerüljön a szívünkben…

Több, mint 5 és félezren az Íjásztalálkozó első napján

Az eső, és a kifejezetten hűvös idő ellenére is sikeres volt a 4. Íjásztalálkozó első napja. Töb,b mint 1600 íjász lőtt együtt a Nyílzáporban, amelyet mintegy 4000 vendég csodált meg az ópusztaszeri emlékparkban. A programsorozatot idén a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Nemzeti Íjászszövetség szervezte.

Ópusztaszer közös nemzeti kincsünk, és itt az idő, hogy végre elfoglalja a méltó helyét a szívünkben. A nemzet találkozóhelyévé kell válnia, és a sikeres íjásztalálkozók sorozata is egy-egy újabb lépést jelent ahhoz, hogy ez sikerüljön – mondta a megnyitón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

A sok vendég között külföldi érdeklődőket is felfedezhettünk: az ausztrál és a mongol nagykövetet, dán, mongol, lengyel delegációt. Kívülről nézte végig a Nyílzáport Faragó Csaba és Magyar Attila. A Nemzeti Íjászszövetség két alelnöke már most azon gondolkodik, hogyan lehet majd még érdekesebbé tenni a jövő évi íjászünnepet, látványosságból most sem volt hiány. A nyílzáport egy 60 méter hosszú vármakettel, a pozsonyi csatát és az első augsburgi ütközetet felidéző csatajeleneteket pedig lovasíjászokkal, a világhírű Kassai Lajos tanítványaival, és Dömös János csapatával tették színesebbé. A jurtafaluban idén közel 40 jurtában rekonstruálták, hogyan élték mindennapjainkat eleink.

Az érdeklődők vándorsólymot simogathattak és különleges autentikus ételeket, például kölessel készült honfoglaláskori étkeket kóstolhattak meg.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

2010. július 2.

Szakszolgálatnál az iskolapszichológusok

Szeptember elsejétől az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatnál alkalmazásban álló szakemberek látják el az önkormányzati iskolákban az iskolapszichológusi teendőket, ráadásul egy óvodapszichológussal is bővül az intézményben dolgozók köre. A közoktatási intézményektől áthelyezéssel kerülnek a szakszolgálathoz a pszichológusok, ugyanott látják el feladataikat, ahol eddig, viszont mostantól a Pedagógiai Szakszolgálat égisze alatt dolgoznak.

2010. július 2.

Felhívás

A Sportközpont bérleti úton történő hasznosításra meghirdeti a kezelésében lévő, Csongrádi u. 8. sz. alatti, háromszintes, Sportszállóként ismert ingatlant. Az ingatlan, amely előzetes egyeztetés után tekinthető meg. Idő-pontgyeztetés, vagy ajánlattétel 6600 Szentes, Jövendő u. 1. sz. alatt, telefonon a +36-63-311-032, vagy a +36-30-567-9636 számokon lehetséges.

2010. július 2.

Igazi nyári komédia

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében, a Nyári Szabadtéri Színházban július 5-én, hétfőn esőnap július 7-én, szerdán este kilenc órakor a Mamma Mia! című musicalt mutatják be a Budafoki Musical Stúdió előadásában.

Ez egy fergeteges humorú, igazi komédia, kétszer hatvan percben, tele gyönyörű és egyedi jelmezekkel, remek karakterekkel és párbeszédekkel, rengeteg szereplővel, látványos táncjelenetekkel és persze az ABBA örökzöld slágereivel. A méltán világhírű dalok most először magyar nyelven szólalnak meg. Minden kedves régi és leendő ABBA rajongót szeretettel várnak a szervezők. Jegyek válthatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesházban, az IBUSZ Utazási Irodában, valamint az előadás előtt a helyszínen, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán.

2010. július 2.

A sztepptánc élménye

Komoly érdeklődés várta és kísérte a szentesi színpadon először látható különlegességet, Catherine Gallaghert és tánccsoportját, az Irish Dance Experience-t a sportcsarnokban. Kétórás műsorában az ír nemzeti sztepptánc- és többszörös világbajnok a műfaj nagy elődeinek nyomdokaiban új színfoltot képviselt.

Ismét hazánkban turnézott, és múlt héten Szentesre is eljutott Catherine Gallgher, aki hazánkban negyven sikeres fellépésen van már túl. Az előadó nyilatkozataiban elismeri Michael Flatley és társai sikereit, de ő egy új vonalat képvisel.

2010. július 2.

Virágok a kertben

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a virágoskertek vonatkozásában ad néhány jó tanácsot. Egy szépen gondozott kert sok mindent elárul az ott lakókról. Amikor virágokat telepítünk, próbáljunk előre tervezni. Vannak egynyári, kétnyári, évelő virágok, amelyek lehetnek alacsony, közepes, vagy magas szárúak. Az elhelyezésnél vegyük figyelembe, hogy ne vessenek állandó árnyékot a magasabb növények a kisebbekre. Vegyük figyelembe, hogy pár év múlva hová fejlődhet egy adott növény.

2010. július 2.

Sztárok a tornateremben

Horváth Tamás és SP

SP és Horváth TamásA tizenéves korosztály számára ismerősen cseng SP és Horváth Tamás neve. A két fiatalember, akik leginkább a lányok körében tudhatnak maguknak hatalmas rajongótábort, a Koszta iskolában adott rövid koncertet június elején.

Mint a filmeken, izgatott, sikítozó lányok várták a bejáratnál a két fellépőt. Tekintettel arra, hogy rajtuk kívül mások is bemutatkoztak a tornateremben felállított színpadon, szakítottak időt arra, hogy röviden beszéljenek saját magukról.

2010. július 2.

Elismerés a pályázatíróknak

Június 28-án, hétfőn köszönték meg ünnepélyes keretek között azoknak a pályázatíróknak a munkáját, akiknek a tevékenysége jelentős anyagi sikereket eredményezett a város intézményei, szervezetei számára.

– Városunkban hagyománya van ennek az elismerésnek – kezdte gondolatait a városháza dísztermében tartott ünnepségen Szirbik Imre polgármester. – A munkájukkal a város fejlődését szolgálják. Nagy nyomás nehezedik rájuk, hiszen egyre rövidül a pályázatok leadásának határideje. Bizonyos esetekben az hátráltatta a továbblépést az ügymenetben, hogy az elbíráló szervek a parlamenti választások lezajlását várták. Az elmúlt fél évben – úgy is fogalmazhatnék – inkább "szoft" pályázatokat adtak be Szentesen, amelyek képzésre, továbbképzésre irányultak. A beruházás-jellegűek az elmúlt hónapokban nem voltak jellemzőek. Ezek – mint szinte minden uniós támogatási forma – utófinanszírozottak, a város előlegezi meg a beruházás összegét. A források szerzésének ez a formája elengedhetetlen egy település életében, Szentes is ennek köszönheti például, hogy a szociális intézményeit felújíthatta.

Az intézmények által 2010. első félévében benyújtott pályázatok száma összesen 51 volt, 316 milliós igényelt öszszeggel. Ebből 34 bizonyult nyertesnek, 10 jelenleg még elbírálás alatt áll. Az önkormányzat 13 nyertes pályázatot tudhat magáénak, ezzel 553 millió forintot tudhat magáénak, szintén 10 pályázata áll elbírálás alatt.

A pályázatírókat Csanády Adél, a Koszta iskola hetedik osztályos tanulójának a zongorajátéka és vendéglátás várta. A munkájuk jutalmaként anyagi juttatásban részesülhetnek, amelynek mértéke az intézményük részére elnyert összeg nagyságától függ.

K. E.

2010. július 2.

Fotókiállítás a Galériában

A veszprémi dr. Abonyi János egyetemi docens, oktatási és akkreditációs dékánhe-lyettes a tudomány világában számos sikert elért, de egy másik oldaláról, a fotózásról is ismert. A Szentesi Fotókör meghívását elfogadva július 5-től mutatja be az alkotásait a Galéria Kávéházban. Így vall önmagáról:

"Már a nagypapám is fotózott. Volt egy tükörreflexes gépe, és egy laborja. Egy nyári tábort tervezett nekem, ahol mindent megtanított. A Bakony Fotóklubnak 2006 óta vagyok tagja, akkor kapott el igazán a gépszíj. Hogy számomra ez mit jelent, azt a Maslow-piramissal tudnám illusztrálni. Ő egy pszichológus volt, aki összegyűjtötte az emberi szükségleteket és piramisba rendezte. Ennek az alján vannak az alapvető szükségletek, mint például az élelem, majd a szociális elfogadottság, a tetején pedig ott van az önmegvalósítás. Ahogy haladunk életünk során, egyiket a másik után elégítjük ki, az önmegvalósítás igénye pedig mindenkiben ott munkál. A kreativitás iránti igény nálam így jött ki. A kedvenc témáim először a tájak voltak. Minden fotós végigmegy a témákon, aztán valahova beáll az érdeklődési területe. Tájképek után a nyugalmat próbáltam megörökíteni. Mostanság az ellesett pillanatok, amik igazán tetszenek. Nagy élmény, ha egy-egy képem címlapra kerül."

Dr. Abonyi János alkotásait augusztus 2-ig lehet megtekinteni a kávéház nyitvatartási idejében.

K. E.

2010. július 2.

Támogatják a fiatal mezőgazdászokat

Szentesen a mezőgazdasági vállalkozásoknak nagy hagyománya van. Ezt a tradíciót követi egy fiatal agrárszakember, Czirokné Gömöri Szilvia (képünkön) is, aki az uniós pályázati támogatás segítségével létrehozott fóliaházait mutatta be.

– Mind az én családomban, mind a férjemében mezőgazdasággal foglalkoznak, így számomra is kézenfekvő volt, hogy ezen a pályán fogok tevékenykedni. Tótkomlóson születtem, Szentesen jártam a kertészeti középiskolába, az egyetemi tanulmányaimat a fővárosban végeztem a kertészeti egyetemen – mesélte Szilvia. – A nagyhegyi földterület, ahol a saját vállalkozásomat is beindítottam, a férjem családjáé már évtizedek óta. 2008-ban jutott.

2010. július 2.

Táboroznak a Farkasok

Nyári labdarúgó tábort tart a Szentesi Farkasok Utánpótlás SE azoknak a fiataloknak, akik nem a televízió vagy a számítógép előtt ülve szeretnék tölteni a szünidő napjait.

Janiga Lászlótól, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy ezen a héten, és megfelelő létszám esetén, a jövő héten is lesz egyhetes tábor a labdarúgást kedvelő fiúknak-lányoknak. Tizennyolcan töltötték hétfőtől péntekig, reggel nyolctól délután fél négyig az időt a focitáborban, ahol reggelit ebédet és uzsonnát is kapnak a focisták. Ezen a héten Janiga László, jövő héten Marta Dorin foglalkozik a gyerekekkel, akiknek amellett, hogy mérkőzéseket játszanak, technikai, ügyességi foglalkozásokat is tartanak az edzők. A Farkasok táborába nem csak azok jöhetnek, akik az egyesület igazolt játékosai, hanem "külsősök" is, így például ezen a héten fábiánsebestyéni és debreceni fiúk is részt vettek a foglalkozásokon. Érdemes tudni, hogy rossz idő esetén is lehetőség van a focizásra, hiszen eső esetén a városi sportcsarnokban illetve a Koszta iskola tornatermében tartják meg a tábori programot a Farkasok. Jelentkezni a következő heti táborra Marta Dorinnál lehet, hétfőn reggel nyolc órától a Pusztai László Sporttelepen. Ami a Szentesi Farkasok további programját illeti, a tábort követően nyári szünet lesz az egyesületnél, legközelebb július utolsó hetében találkozik a társaság, ekkor egy békéscsabai tornára van meghívása a csapatnak. A felkészülés a következő idényre augusztus első hetében kezdődik.

H.V.

2010. július 2.

A Szilver eredményei

Klubközi versenyt rendeztek meg Szlovákiában, Pozsonyban június 19-én, ahol standard és latin kategóriában az első helyezést ért el Schwartz Péter – Prozlik Anna páros.

Szintén ezen a napon, Szegeden rendezték  a Szőke Tisza Táncversenyt, ahol több kategóriában is eredményesen végeztek a versenyzőink.

Junior II. st. open: 4. Túri György – Katona Manuéla. Felnőtt B st.: 3. Vida György – Lengyel Viktória Liza, 4. Kósa István – Lucz Leila.

Latin Európa Bajnokság volt Csehországban, Ostravában, ugyancsak június 19-én. László Csabának és Mikes Annának ez volt az első ilyen bajnoksága, a 66 indulóból a 27-28. helyen végeztek.

2010. július 2.

Új elnök, új vezetőedző

Molnár Zoltán (képünkön) személyében új elnöke van a Szentesi Vízilabda Klubnak. A Hungerit Zrt. képviseletében évekig elnökségi tagként, majd alelnökként dolgozó Molnár Zoltán egy esztendő elteltével akkor lenne elégedett a munkájával, ha anyagilag stabilizálni tudnák a klubot, minden játékosuknak időben fizetnének, a szakmai munka pedig eredményes és sikeres lenne valamennyi korosztály szintjén.

– Nem túl hálás feladat ilyen gazdasági helyzetben egy sportklub elnökének lenni, ön mégis igent mondott a felkérésre. Miért?

2010. július 2.

Újabb világkupa-győzelmek

Niki napi 12 kilométert úszik a vb előtt

Négy fantasztikus országos bajnoki győzelme után a mozgáskorlátozottak világkupáján versenyzett Rácz Nikolett (képünkön). A Szentes Városi Úszó Club kiválósága két aranyéremmel térhetett haza Berlinből, s már a világbajnokságra készül.

A 13 éves kislány hét számban indult a júniusi világkupán, s korosztályában 50 és 100 méter mellen is első tudott lenni. Ezen kívül 100 gyorson 3. helyezést szerzett, s 100 pillangón is döntőt úszott. Niki most már az augusztusban esedékes világbajnokságra készül.

2010. július 2.

Foci és strand

A háromszor egy hetesre tervezett focitáborának második hetén vannak túl a HSZATÁK-Junior FC fiatal labdarúgói. Tulajdonképpen nem tisztán focitáborról van szó, hiszen, mint ahogy azt Némethy Lászlótól, a klub egyik edzőjétől megtudtuk, szeretnének változatos programot biztosítani a fiataloknak a nyári szünet napjaira.

Reggel nyolctól délig a Pusztai László Sporttelepen focizik a társaság, majd a közösen elfogyasztott ebéd után délután négy óráig az uszodában tölti az időt a csapat, ahol a fürdőzésé a főszerep. A napi háromszori étkezésben uzsonna is benne foglaltatik, ami egy kiadós úszás után jólesik a kicsiknek. A tervek szerint közel száz gyerek fordul majd meg a táborban, köztük lányok is, akikkel Vadász Béla, Halász Antal, Némethy László foglalkoznak. Azoknak a kicsiknek, akik esetleg elfáradnának a délelőtti focizásban, Bárányné Tóth Csilla óvónő szervez programokat. A focisuli résztvevői rossz idő esetén a Petőfi iskola tornatermében, vagy a sportcsarnokban fociznak délelőttönként, délután pedig irány a gyógyfürdő, a strandolás tehát semmiképpen nem marad el. A HSZATÁK-Junior FC táborába még lehet jelentkezni, az új turnus július 5-én, hétfőn reggel 8 órakor gyülekezik a sportpályán.

H. V.

2010. július 2.

Hőguta

– Mi az hogy leánykereskedő? – kérdi Kovácsné újságolvasás közben a férjétől.
– Olyan ember, aki nőket ad el szerelmi célokra.
– Például engem is eladna, ha a márkába kerülnék?
– Ne keverd össze a régiségkereskedővel.

2010. július 2.

Kis kukta

  • Vegyes egytál
  • Tepsis hús
  • Csokis-meggyes süti
  • Túrós rudacska
2010. július 2.

Az év teniszversenye Szentesen

A 12 éves győztes páros: Mészáros Lotti és Szőke NóraA Szentesi Tenisz Klub idén – 26 év után újra – Szentesen rendezhette meg az országos korosztályos vidékbajnokságot. Kiváló névadó szponzort is találtak, a Fontana Credit Takarékszövetkezet állt az esemény mellé. Dr. Lakos Sándorné Olga néni, a szentesi tenisz megalapítójának özvegye mondta a verseny megnyitója előtt, hogy ez már a hetedik vidékbajnokság, amit városunkban rendeztek meg.

2010. július 2.

St. Martin

A Nyári Szabadtéri Színház következő programja július 9-én, pénteken 21 órakor "Múltidézés" címmel St. Martin koncert lesz a megyeházán. Közreműködik: Mészáros Gábor, István Attila és a Murphy Jazz Band. Eső esetén, a koncertet a Művelődési és Ifjúsági Házban rendezik meg.

2010. július 2.

Gyermekklub

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek klubba várják a gyerekeket július 6-án, kedden 17 órakor. A délutáni foglalkozáson termésképet készítenek. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítják. Július 13-án és 20-án, kedden 17 órakor délutáni matiné és kézműves foglalkozások. A belépés ingyenes!

2010. július 2.

Július 9-10. MÁV sportnap

Szentes, a Sport és az Egészség városa szívesen lát mindenkit, aki városunkban kívánja eltölteni a szabadidejének egy részét. Az idén 80 éves Szentesi Vasutas SC sporttelepén gyermek és felnőtt programok kavalkádjával járul hozzá a 60. Vasutasnap területi juliálisához.

A rendezvény szervezője a Szentesi Vasutas SC, a helyszín a sportklub sportpályája (Szentes, Kolozsvári u. 1., a kis sorompó mellett). Főszervező: Makra Zoltán klubelnök, tel: 30/637-6739. Bővebb információhoz juthat még az érdeklődő a Loki Falatozóban, telefon: 63/ 890-605.

Programtervezet:

Július 9-én, pénteken 16 órától biliárd- és teniszverseny, tűz-zsonglőrök bemutatója. Bográcsos vacsora hozott anyagból, a meghívottak számára, az esti talpalávalót a Gazsó – Szűcs duó szolgáltatja.

Július 10-én, szombaton 9 órától kispályás labdarúgó torna a Szabadidős sportklub szervezésében. Utána vasutas öregfiúk foci-, és a kézilabdás lányok emléktornája. A tenisztorna és a biliárdverseny folytatása, sakkverseny – nagyméretű faragott bábukkal, gyermek és ügyességi játékok bemutatása (fúvócső, pentanque, stb).

14 óra: a Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteményének megtekintése, ugráló vár, korongozás, arcfestés. (Vattacukor, jégkrém, főtt kukorica, lilahagymás zsíros kenyér és italok a Loki Falatozóban.

16 óra: Wing Tsun Kung Fu harcművészeti, járőr és őrkutyák bemutatója, 17 órakor a színpadon a Szilver TSE színes – kavargó bemutatója, majd Ágoston Anita újból a színpadon, és buli kifulladásig.

2010. július 2.

Családi események

Született: Oláh Miklós és Ács Edina Magdolnának Veronika Sára, Tigyi Tamás Gábor és Gyebnár Krisztina Gariellának Zétény, Török Bálint és Bali Gabriellának Zádor, Antal Zoltán és Túri Anitának Bence Dominik, Justin Zsolt és Urbaniczki Piroskának Martin, Dudás István és Oravecz Anettnek István Dániel nevű gyermeke.

Elhunyt: Gyarmati Ferenc, Deák György, Kádár Antalné Sajtós Ilona, Dancsó Lászlóné Kovács Ilona, Nagy Antal, Hajdú Lászlóné Szabó Katalin.