2010. július 2.

Támogatják a fiatal mezőgazdászokat

Szentesen a mezőgazdasági vállalkozásoknak nagy hagyománya van. Ezt a tradíciót követi egy fiatal agrárszakember, Czirokné Gö-möri Szilvia (képünkön) is, aki az uniós pályázati támogatás segítségével létrehozott fóliaházait mutatta be.

– Mind az én családomban, mind a férjemében mezőgazdasággal foglalkoznak, így számomra is kézenfekvő volt, hogy ezen a pályán fogok tevékenykedni. Tótkomlóson születtem, Szentesen jártam a kertészeti középiskolába, az egyetemi tanulmányaimat a fővárosban végeztem a kertészeti egyetemen – mesélte Szilvia. – A nagyhegyi földterület, ahol a saját vállalkozásomat is beindítottam, a férjem családjáé már évtizedek óta. 2008-ban jutott a tudomásomra, hogy az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) "A vidék és a mezőgazdaság fejlesztéséért" részprogramja keretében jelentős támogatáshoz juthatok. Ezzel a kezdeményezéssel több célja is volt az Európai Uniónak. Egyrészt, hogy ösztönözze a fiatal gazdálkodók vállalkozás indítását, a gazdaságilag életképes üzemek létrehozását, a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek létrehozását, továbbá, hogy javítsa a mezőgazdaság korösszetételét, és nem utolsó sorban, hogy növelje a kezdő fiatal gazdálkodók – különösen a nők – számát. Egyszeri, vissza nem térítendő tőkejuttatást vehetnek igénybe azok a húsz és negyven év közötti agrárvállalkozók, akik rendelkeznek megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal, és akik első alkalommal kezdenek vállalkozáshoz saját, vagy tartósan bérelt földterületen. Az első évek eredményéből a növényvédelemhez szükséges saját gépek és tároló kapacitás megteremtésére törekszem, hogy olcsóbban és kedvezőbb feltételek között tudjak értékesíteni.

– Az egyszeri tőkejuttatás a mezőgazdasági termelő tevékenység feltételeinek kialakítására, valamint a költségekre vehető igénybe. 2009 márciusában készült el az öt felfújt rendszerű fóliasátor, amelyekben összesen 2 ezer négyzetméteren zöldséghajtatót alakítottunk ki. Ez egy üres terület volt, a közművesítés és az építési munkák rendkívül költségesek voltak.

– A támogatással elnyert 10 millió forint önmagában nem lett volna elegendő, kellett hozzá saját forrás is – folytatta Szilvia a vállalkozása történetét. – Ötéves működtetési kötelezettségem van és bármikor ellenőrizhetik, hogy minden a szabályok szerint történik-e, illetve, hogy arra költöttem-e az összeget, amire megítélték. Sok más uniós pályázattal szemben ez szerencsére előfinanszírozott volt, azaz előre átutalták az összeget a nyertes pályázóknak. Ez nagy könnyebbséget jelentett, fontos volt az induláshoz. Mindössze 10 százalékot tartanak vissza egyelőre. Ezt mindenki akkor kapja meg, ha legalább a negyedik év végére eléri az általa előre vállalt ún. gazdaságossági méretet. Az agráriumban a gazdaságosságot EUME-ban (Európai Méretegység) számoljuk, én 10 EUME-t vállaltam, amely már egy versenyképes üzemméretet takar. A jelenleg meglévő öt sátor mellé két éven belül továbbiakat szeretnék majd építtetni, ahol vágott virágot – lizianthust és őszirózsát – fogok termeszteni. Középiskolás koromban és az egyetemen is dísznövény szakra jártam, édesapám is virágokat termeszt, ezért vonzódom én is a kertészetnek ehhez az ágához.

– Most étkezési paprika van a sátraimban, de tavaszszal például káposztafélék voltak. Amilyen mértékben csak lehet, biológiai védekezést használok. Amint a növények eljutnak a növekedésüknek egy bizonyos szakaszában, a sátrakba ún. hasznos szervezeteket telepítek, azok veszik fel a harcot a kártevő rovarokkal szemben. A legnagyobb kockázatot egyelőre az időjárás és a vízhiány jelenti. Idén a legfontosabb feladatok egyike egy víztározó építése lesz. A viharok és legfőképpen a jégeső jelentős kárt és jövedelem-kiesést jelenthetnek. Nagy probléma minden, mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozónak, hogy fóliasátorra szinte lehetetlen biztosítást kötni. Bár ez a terület szeles, ez mégsem jelent akkora veszélyt, mint a jégverés. Az időjárás kockázatait a fóliás termesztés nagyrészt kiküszöböli és emellett széltörő fásítás is történt a területen.

– A paprikánál is és a virágnál is az olcsó import jelenti a veszélyt. A termék nyomon követhetősége, a bizalom, a kiváló minőség garantálja a biztos piacot. A hazai fogyasztók is egyre inkább a hazai kiváló termékeket keresik. A termékeimet a TÉSZ-nél adom le, a tagság növeli biztonságomat. Biztosítja számomra a paprika biztonságos piacra jutását, így az Európa számos országába eljut a hazai piacok mellett. A Seminis céggel állok kapcsolatban, az ő fajtáit nevelem a vállalkozásomban. Ennek a cégnek a közreműködésével tartok egy hónap múlva nyílt napot. Ahhoz, hogy ezen a pályázaton sikerrel induljak, egyéni vállalkozóvá kellett válnom, egy állandó alkalmazottam van. Amint letelik a pályázati kötelezettségvállalás, a férjemmel kft-t szeretnénk alapítani. Mindketten a mezőgazdaságban képzeljük el a jövőnket és úgy gondoljuk, abban a vállalkozási formában könnyebben fogunk előre haladni.

Kép és szöveg:
Králik Emese
(X)