2010. július 2.

Nagyobb lakás vár a Varga családra

Dr. Gyenes Ágota és Farkas SándorNagyobb lakásba költözhet a szentesi Varga család. Ismeretes, Varga Pálék 2006. novemberében kaptak önkormányzati bérlakást. A többgyerekes családban – Mercédesz, Pál, és Klaudia mellé – 2006. májusában született kisfiú egy igen ritka, veleszületett betegségben szenved, amely izomgyengeséget jelent.

Dr. Gyenes Ágota, aki az önkormányzat lakásügyi bizottságának elnökeként tájékoztatta a napokban a média képviselőit, elmondta, a kis Szebasztián esetében már a kórisme felállítása sem volt könnyű eset. A pontos diagnózis úgy született meg, hogy a gyermekből vett izomszövetből elküldtek egy darabkát Bostonba, vizsgálatra. Ott pontosították a ritka, genetikai okokra visszavezethető betegséget.

A kórkép egyik döntő következménye az, hogy a rekeszizom, amelyik a be- és kilégzéskor a tüdőt mozgatja, renyhe mozgású. Mindez nem csak a rekeszizomra vonatkozik, hanem a vállizomzatra is. Emiatt a gyermek folyamatosan lélegeztetőgép-hez kötött. A kisfiú légcsövébe a hangszalagok alatt egy műanyag csövet helyeztek be, amin keresztül biztosítható a légzése. Minden éjszaka, de hurutos megbetegedések esetén akár 24 órán át is a gép segítségével lélegzik. Ezt régen hétköznapi néven vastüdőnek nevezték. Betegsége miatt játszótérre, utcára úgy tud lemenni a család, ha az édesanya egy hordozható szívókészüléket visz magával. A gyermek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, rehabilitációját gyógytornász segíti.

A súlyosan beteg gyermeket nevelő család ügyét – amit a lakásügyi bizottság elnöke vitt a grémium elé – a képviselő-testület zárt ülésen tárgyalta. – Szeretném, ha mindent meg tudnánk tenni annak érdekében, hogy a kisfiú és családja méltó körülmények között éljen és a gyermekneveléshez szükséges feltételek minden szempontból adottak legyenek – jelentett ki dr. Gyenes Ágota, majd így folytatta:

– A gyerek betegségének ismerete tükrében indokoltnak látszik a mostani változás. A képviselő-testület június 25-i ülésén el is fogadta, hogy egy olyan háromszobás, nagyobb lakásba kerüljenek elhelyezésre, ahol a beteg gyermek a szülővel külön tud vonulni. Ez a lélegeztetőkészülék miatt lenne jó. Mostani bérlakásuknak olyan szerencsétlen az elosztása, hogy a négy gyermek egy 12 négyzetméteres szobában szorul össze. Ezért javasoltuk azt, hogy jussanak nagyobb lakáshoz. Földszintes lakásra gondoltunk természetesen, a vételt az önkormányzat már meghirdette, még nem tudjuk, hol kerül megvásárlásra.

Dr. Gyenes Ágota szomorúan jegyezte meg: a lakásgazdálkodás normál menete nem tette lehetővé, hogy a városban a család számára egy nagyobb, megfelelő bérlakást tudjunk biztosítani. Mint mondta: Szentesen évek óta nem épültek önkormányzati bérlakások. Jelenleg is 70 körüli család van sürgősségi névjegyzéken. Farkas Sándor országgyűlési képviselő megjegyezte: a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szociális bérlakások építésére.

Lovas József