2010. július 2.

Megújul a Kossuth utca

A nyár végére – a tervek szerint – megújul a Kossuth utca. Kerékpárút, új útkereszteződések és körforgalmak kialakítása folyik. Ez azonban azzal is jár, hogy az eddigi zöldfelületetek átalakulnak, virágokat ültetnek, utcabútorokat cserélnek ki, illetve újakat helyeznek ki.

Baloghné Berezvai Csilla, a város főkertésze arról számolt be, hogy a zöldterületek kialakításának az volt a koncepciója, hogy a lehetőségekhez mérten minél több zöld és virágos felület legyen a felújítás után. A kiindulási alap az, hogy a burkolt részek aránya ne haladja meg a zöld, vagy a virágosok nagyságát. Meghagyják a fákat, sőt újakat is ültetnek. Nagyon komoly viták voltak azon is, hogy a meglévőket hogyan mentsék meg, hogyan pótolják, vagy milyen új fákat ültessenek. A "fakockákat" öszszenyitják és hosszú zöld felületet fognak kialakítani. Ott, ahol a virágágyásokat meg kell szüntetni, másik helyen legalább akkora területen fognak vidám felületet létrehozni. Az ágyásokba egynyári, vagy évelő növényeket ültetnek.

A terv másik részében arra is gondot fordítanak, hogy lecseréljék, pótolják vagy újakat rakjanak ki a régi, elhasznált utcabútorok helyett. Sajnos, a Kossuth utca meglehetősen vegyes stílusjegyeket tartalmaz, így nehéz volt eldönteni, hogy melyiket kövessék. A választást megkönnyítendő, több alternatívát is készítettek. Végül a Kossuth utcán egyszerű, modernebb, egységes, a környezetbe illő új eszközöket raknak ki. Az üzletek bejárata mellé 290 új kerékpártárolót készítenek. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a kerékpárosok ne tegyék tönkre a falat, a vakolatot. Húsz padot, 35, csikktartóval felszerelt szemetest, és 6 új hirdetőtáblát is kihelyeznek, amelyek közül kettő a régi, oszlopos kivitelű lesz.

A másik, ilyen nagymértékű környezet-átalakítási munkálatok helyszíne a Széchenyi-liget, ahol egy erdei tornapálya, a sétányok felújítása és futópálya kialakítása történik, amit esős időben is lehet majd használni. Sajnos, az időjárás közbeszólt, mert a felázott talajon a munkagépek nem tudnak dolgozni. A munkálatokat augusztus 20-ig szeretnék befejezni. A Kossuth utcai munkálatokban 2 hét csúszás van, de amint lehet, nekilátnak a feladatoknak és megpróbálják behozni a késést. A liget esetében roszszabb a helyzet, mert a fák takarása miatt a talaj sokkal nehezebben szárad.

Garai Sz. Imre