2010. július 2.

Egészség és óvodafelújítás

A sajtótájékoztató résztvevőiA június 30-i, szerdai sajtótalálkozó apropóját három témakör adta: a mindennapos testnevelés bevezetése Szentesen, a méhnyakrák elleni oltóanyag biztosítása a fiatalok számára és a Klauzál utcai óvoda korszerűsítése.

Tariné Lantos Piroska testnevelő, a Klauzál iskola igazgatója a következőket mondta el az első témakörrel kapcsolatban. Alsó tagozatban már jelenleg is kötelező a mindennapos testnevelés, felső tagozatban ez eddig csak akkor valósulhatott meg, ha az iskolák a saját erejükből áldoztak erre. A város önkormányzata ősztől lehetővé teszi, hogy ez a rendszeres testmozgás a nagyobbak számára is megvalósulhasson. Véleménye szerint ez a kezdeményezés azért is fontos, mert ha a testmozgásra nem sikerül a gyerekeket rábírni tanítási időben, délután már nagyon nehéz őket visszacsábítani az iskolába. Szirbik Imre hozzátette, a város erre a célra ebben az évben 2 millió forintot, 2011-ben 7 milliót szán. Elmondta továbbá, hogy az önkormányzat a 2010/11-es tanévtől az általa fenntartott iskolákban támogatni fogja az alsó tagozatos diákok úszásoktatását és a diáksport egyesületeket.

A sajtótalálkozó második kérdéséről a szociálpolitikai osztály vezetője, Lencséné Szalontai Mária tájékoztatott. A pénteki testületi ülésen született döntés arról, hogy Szentesen is bevezetik a tizenhárom évesek számára a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást 2011-től. Tekintettel arra, hogy Magyarországon tízszer annyi nő hal meg a vírus okozta méhnyakrák következtében, mint Nyugat-Európában, a hasznához nem férhet kétség. A lehetőséget Szentesen is térítésmentesen fogják biztosítani a fiatalok számára. A nemi úton terjedő vírus ellen védelmet nyújtó oltást önkéntes alapon kaphatják majd meg fiúk és lányok.
A tájékoztató utolsó témaköréről Szirbik Imre tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elmondta, hogy az "Érték és innováció megteremtése a Klauzál utcai óvodában" pályázat a második fordulóban való részvételét elnyerte. A beruházás teljes összege 246 millió forint lesz, ebből a város 200 milliós támogatást igényelt. A fejlesztéssel lehetővé válik 200 gyermek fogadása az óvodában, valamint a Kossuth és Bocskai utcai óvodaépületek kiváltása. A négy csoportos épület nyolc csoportossá alakul, új tornaszobát, orvosi- és fejlesztő szobát, 5 ezer négyzetméteresre növekedett területű udvart vehetnek majd birtokukba a kicsik – a polgármester szerint a 2011-es tanévkezdéstől.

Králik Emese