2010. július 2.

Virágok a kertben

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a virágoskertek vonatkozásában ad néhány jó tanácsot. Egy szépen gondozott kert sok mindent elárul az ott lakókról. Amikor virágokat telepítünk, próbáljunk előre tervezni. Vannak egynyári, kétnyári, évelő virágok, amelyek lehetnek alacsony, közepes, vagy magas szárúak. Az elhelyezésnél vegyük figyelembe, hogy ne vessenek állandó árnyékot a magasabb növények a kisebbekre. Vegyük figyelembe, hogy pár év múlva hová fejlődhet egy adott növény.

A virágoknál nagyon fontos, hogy az elhalt, levirágzott részeket el kell távolítani, sőt óvatosan vissza is lehet metszeni, de ne nagyon, mert akkor ugyan intenzíven fognak fejlődni, de inkább a virág nélküli hajtások növekednek. A korai rózsák már elvirágoztak, egy kis visszametszés után újra virágozni fog.

Az egynyári virágok abban az évben virágoznak, amikor kiültetjük őket, szinte az egész vegetációs időszak alatt, de a következő évre újat kell ültetni a régi helyére. A kétnyári virágokat jobbára a nyár végén, kora ősszel ültetik ki. Ezek, ha áttelelnek a következő nyáron virágzanak. Az évelők akár több évtizeden keresztül is élnek, és díszítik a környezetünket.

A virágoskertben is jelentkezhetnek a kórokozók, a növényi betegségek. Ez a nagyon nedves időszak a virágok kártevőinek is kellemes környezetet jelent, ezek ellen lehet permetezéssel védekezni, de van mód egyfajta megelőzésre is. A virágok nagyon érzékenyek, arra, hogy mennyire gondoskodik a kertész a környezetről. Ha nem hagyja elvadulni a növényeit, ha rendszeresen megszabadítja a kertet a gazoktól, háztartási hulladéktól, akkor a betegségek sem nyernek teret. A gombák, baktériumok, kártevők és az elhanyagolt, gazos kert szoros kapcsolatban állnak egymással. Sőt, nem csak a növényekre káros rovarok szaporodnak el, hanem az embereket bosszantó szúnyogok, vagy legyek is.

Garai Sz. Imre