2010. július 2.

Újabb világkupa-győzelmek

Niki napi 12 kilométert úszik a vb előtt

Négy fantasztikus országos bajnoki győzelme után a mozgáskorlátozottak világkupáján versenyzett Rácz Nikolett (képünkön). A Szentes Városi Úszó Club kiválósága két aranyéremmel térhetett haza Berlinből, s már a világbajnokságra készül.

A 13 éves kislány hét számban indult a júniusi világkupán, s korosztályában 50 és 100 méter mellen is első tudott lenni. Ezen kívül 100 gyorson 3. helyezést szerzett, s 100 pillangón is döntőt úszott. Niki most már az augusztusban esedékes világbajnokságra készül. Edzője, Kovács Brigitta a világkupa és a vb közötti különbséget úgy magyarázta, hogy az előbbin korosztályok szerint értékelik a versenyzőket, míg a világbajnokságon csak felnőttek indulnak. Tavaly négy VK-aranyról számolhattunk be, idén kettőt sikerült Nikinek begyűjtenie, ám ne feledjük, világbajnoki év van, ez plusz 20 országot és jelentős versenyzőket is hozott a berlini megmérettetésre. Így különösen szép eredmény a két győzelem.

A Hollandiában rendezendő világbajnokságon a kislánynak 100 méter mellen van esélye a jó szereplésre, akár a döntőbe jutásra is, ezen a távon úszott szintidőt. Összesen három számban nevezték, 100 mellen, 200 vegyesen és 400 gyorson indul, ezeken a számokban van fent a világranglistán.

A világkupán a szövetség finanszírozta a részvételt, ám a vb-n csak egy részét állják, ott már egyénenként be kell szállniuk a versenyzőknek is. Mint az edzőtől megtudtuk, nincsenek könnyű helyzetben, hiszen csupán a nevezés 600 euró, s ráadásul kötelező a mozgáskorlátozottaknak kialakított helyen megszállni, amely még növeli a kiadásokat. Nem is meglepő ezek után, ha Brigitta most támogatókért "kalapol", ahogy fogalmazott.

Niki a vb-re még intenzívebben készül, napi kétszer két órás vízi edzése mellé bejöttek a szárazföldi, kondi tréningek is. Az eddigi adagja mostantól kiegészül még 2 kilométerrel, így már napi 12 kilométert úszik. A Koszta-iskola diákja egy 4,7-es átlagú bizonyítványt is fel tud mutatni az érmek mellett.

Ezt a penzumot nap, mint nap egyedül teljesíti, mivel az egyesületben nincs másik sérült úszó. Edzője szeretné, ha eljutna a szülőkhöz az a kérése, hogy akinek mozgáskorlátozott, vagy végtaghiányos gyermeke van, nyugodtan hozza le edzésre, hiszen rengeteget javulhat az úszás hatására.

Niki azt mondja, edzőjével már a paralimpiáról is szoktak beszélgetni, ahová lehetősége van kijutni. Ezt edzője is megerősítette, hiszen tényleg az idősebbeket megszégyenítő eredményeket úszik a kislány. Ez a világbajnokság most nagyon fontos nekik.

(darók)