2010. július 2.

Kis kukta

Vegyes egytál

Hozzávalók: fél kg héjában főtt burgonya, fél kg zöldborsó megpárolva, negyed kg sárgarépa csíkokra vágva, megpárolva, fél kg darált hús megsütve, 2 tojás, 3 dkg lisztből, 3 dkg vajból, 2 dl tejből készült fehérmártás.

Elkészítése: Egy tűzálló tálba a hozzávalókat soronként összerakjuk, a fehérmártásba elkeverjük a 2 tojást, és az anyagra öntjük. Addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Tepsis hús

Hozzávalók: 1 kg sertés karaj, 2 kg burgonya, 3 tojás, liszt, fél dl tejföl, 20 dkg trappista sajt.

Elkészítése: A karajt kiklopfoljuk és megszórjuk fokhagyma fűszerkeverékkel. Lisztbe és tojásba forgatjuk, majd megsütjük. A burgonyát megpucoljuk, karikára vágva megfőzzük. Ha megfőtt, tepsibe rakjuk: egy sor burgonya, egy sor kisült hús, aztán ismét a burgonya. Kevés olajjal meglocsoljuk és megsütjük. Amikor már szép piros, akkor kenjük rá a tejfölt, szórjuk meg reszelt sajttal, majd néhány percig még süssük. Tejfölös uborkasalátával kínáljuk.

Csokis-meggyes süti

Hozzávalók: 1 üveg meggybefőtt, 20 dkg étcsoki, 10 dkg vaj, 5 ek. tej, 1 tojás, 10 dkg cukor, 20 dkg liszt, sütőpor, 10 dkg darált dió.

Elkészítése: A meleg tejbe olvasszuk fel a vajat és a csokit. A tojássárgáját fele cukorral, csipet sóval kikeverjük, és hozzáadjuk a tejes-csokis masszához. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, a darált diót és a maradék cukrot. Vajazott lisztezett tepsibe rakjuk, és egyenletesen potyogtassuk bele a magozott meggyet. Előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt készre sütjük.

Túrós rudacska

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 1 tojássárgája, 25 dkg túró, 1,5 dkg élesztő, pici cukros tej, 25-30 dkg liszt, só, reszelt sajt, tojássárgája a kenéshez.

Elkészítése: A margarint a tojássárgájával kikeverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót és az egészet jól összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal. Ezután derelyevágóval kis rudakra elvágjuk, szép pirosra sütjük.