2010. július 2.

Napirend előtt a testületben

Petőfi Szálloda, kalandpark, elzáródó kiséri árkok

Kis-Rácz Antalné és Molnár EmeseSzentes közéleti ifjúsági díját 2010-ben felnőtt segítőként Kis-Rácz Antalnénak, ifjúsági segítőként Molnár Emesének adományozta a képviselő-testület. A város korosztályi közéletét segítő munkájukért járó elismerést Szirbik Imre polgármester a testület május 25-i ülésén adta át.

Napirend előtti felszólalásában Kozák János (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke a Petőfi Szálloda értékbecslésével kapcsolatban fejtette ki véleményét. Mint mondta, egy másik értékbecslővel az már nehéz lesz, hiszen sok mindent elbontottak, elvittek onnan. Egyúttal megkérdezte, mi van a kalandparkkal, a szentesi strand továbbfejlesztésével? Ollai Istvánné független képviselő a kiséri árkok rendbetétele felől érdeklődött. Mint mondta, közel fele van kész.

Szirbik Imre (MSZP) polgármester válaszában kitért arra, hogy a Petőfi értékbecslésére vonatkozóan a testület döntött úgy, felkéri a Szegedi Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézetet, hogy a bontás előtt készült három értékbecslés egybevetésével, azaz a műszaki és a bontási dokumentációk egybevetésével állapítsa meg a három szakvélemény közös értékét, és azt terjessze a képviselő-testület elé. A Szegedi Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet elkezdte a munkát, de az azt végző értékbecslő közben kórházba került, ezért az intézet július 1-jére nem tudja a vizsgálatot elvégezni.

A Petőfi Szálloda pénzügyeivel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a hitelkérelem a Magyar Fejlesztési Bank igazgató tanácsa előtt fekszik, a személyi változások miatt félretették, míg az új tanács föl nem áll. Egyébként az új kormány átmeneti időszaka miatt gyakorlatilag leállt a közigazgatás. A kalandpark, a mesepark és a ligeti szálloda építése a Dél-alföldi Regionális Tanácstól megkapta a támogatást, szerződés aláírására nem került sor, mivel az új vezetés felfüggesztett minden adminisztrációt további intézkedésig. Az összes dokumentáció ott van az eljáró hatóságnál. Várunk. Ez a várakozás a Petőfi Szálloda pályázatára is igaz, bírálat alatt áll, döntésre várunk.

– A strand összes műszaki dokumentációja is elkészült, a pályázat összeállítását azonban felfüggesztettük, mivel a kiírását a harmadik negyedévre ígérték, még nem jelent meg, tehát benyújtani sem tudtuk. Remélem, lesz belőle valami – jegyezte meg a polgármester, majd áttért a csapadékelvezető árkok problémájára.
Mint mondta, az elmúlt napok esős időjárása alatt három bejelentés történt, abból kettőnél eldugult átereszt kellett kitakarítani. A csapadékos időjárás azt is megmutatta, hogy a korábban beállított műtárgyépítésekben hol vannak hibák. A valamivel több, mint 118 kilométer hosszúságú árok rendbe hozását a város két pályázatból tudja elvégezni. Az elsőnél valamennyi kapubejáró beszintezésre került, a második, 350 millió forintos pályázatból két év alatt lehet helyretenni azt, ahol például a kapubejárók sem jó helyen vannak, vagy a csöveket nem jól tették le. Az önkormányzat vállalkozókkal, közhasznú foglalkoztatottakkal akarja a csatornákat rendbehozni. Az egész munka befejezésének határideje 2011 nyara. Fölmérték: 2500-2800 kapubejáró van rossz helyen. Van, ahol az áteresz hiányzik, máshol magasabban van.

A város rendbe hozza teljes csatornahálózatát, majd utána adja át a lakosságnak napi karbantartásra. Hiszen testületi döntés született arról, hogy az ingatlan tulajdonosának kötelessége az ingatlan telekhatára és az útburkolat közötti terület napi karbantartása, az ott lévő növényzet ápolása, a járda és az árok tisztán tartása. De mivel sok helyen a profil nem jó vagy nagyobb munkát igényel, ezért van az, hogy a város rendbe hozza – tájékoztatott Szirbik Imre.

Lovas József