2010. július 2.

Sztárok a tornateremben

Horváth Tamás és SP

A tizenéves korosztály számára ismerősen cseng SP és Horváth Tamás neve. A két fiatalember, akik leginkább a lányok körében tudhatnak maguknak hatalmas rajongótábort, a Koszta iskolában adott rövid koncertet június elején.

Mint a filmeken, izgatott, sikítozó lányok várták a bejáratnál a két fellépőt. Tekintettel arra, hogy rajtuk kívül mások is bemutatkoztak a tornateremben felállított színpadon, szakítottak időt arra, hogy röviden beszéljenek saját magukról.

– Tizenkét éves korom óta zenélek, két évvel később már csatlakoztam édesapám zenekarához – kezdte Horváth Tamás. – Számtalan fellépésünk volt országszerte, de a nevem egy fél éve lett igazán ismert, amikor jelentkeztem a Csillag születik tehetségkutató válogatására. Az a váratlan helyzet állt elő, hogy a bátyámmal, Jánossal duóban indultunk, de a zsűri engem engedett tovább szólóban. Az életem felpörgött, Dunaújvárosból a fővárosba költöztem, sokat koncertezek a saját együttesemmel, a HT3-mal. Nem csak zenésztársak, jó barátok is vagyunk Kovács-Simon Dániellel és Szabó Dáviddal. Dalokat írunk, dolgozunk a lemezünkön. Az iskolát nem hagytam abba, magántanulóként utolsó éves vagyok egy kereskedelmi szakközépiskolában. A tanulást is fontosnak tartom, de most a zene áll nálam az első helyen.

– Én szintén tizenkét éves koromtól foglalkozom a zenével, már akkoriban is írtam dalszövegeket – folytatta az est másik sztárvendége, Éder Krisztián, azaz SP. – Eleinte a rap, manapság már inkább az RnB és a pop világa vonz. Nem vettem részt tehetségkutató műsorokban, a karrierem lassan, folyamatosan alakult. Már lemezeim is jelentek meg és sokat koncertezem. Sokszor megkérdezik, honnan ez a furcsa becenév. Régebben kosárlabdáztam, a gyorsaságom miatt kaptam a Speedy nevet, ez rövidült le. Huszonegy éves vagyok, hamarosan elvégzem az iparművészeti egyetem fotográfia szakát. Azt hiszem, a jövőmet fotográfusként, vagy producerként is el tudom képzelni.

A fellépés szervezője, a csongrádi Kovács Attila lapunknak elmondta, hogy sok más tevékenysége mellett koncertszervezéssel is foglalkozik. A két népszerű, hazai előadóval fölvette a kapcsolatot, a szentesi általános iskola rendezvénye éppen megfelelő helyszín volt a számukra. A Koszta igazgatója, Szemerédi András hozzátette, hogy rendkívül jól jött nekik ez a lehetőség. Minden tanév végén valamilyen rendezvénnyel kedveskednek a diákjaiknak és közvélemény-kutatást végeztek, hogy kit látnának szívesen fellépőként. A csongrádi szervező helyszínt keresett, ők előadót és ez mindkét fél számára kölcsönösen kapóra jött. Az iskola így gyakorlatilag csak a helyet biztosította, a szervezés és a finanszírozás nehézségei nem az ő vállukat nyomták. A késő estébe nyúló, "Tavaszi csillagjárás"-on a gimnázium drámai tagozatos diákjai és a Jövőnkért művészeti iskola egy tánccsoportja is fellépett.

Kép és szöveg:
K. E.