2010. július 2.

Jubiláltak a bajtársak

Negyven évvel ezelőtt, 1970. június 8-án alakult meg a Fegyveres Erők és Testületek nyugállományú klubja Szentesen. Mai követőik már Szentesi Bajtársi Klub néven folytatják ténykedésüket.

Alapításkor 25-en voltak, ma száz fölötti a tagok száma, de folyamatosan gyarapodnak, a létszám a jubileumi megemlékezés óta is bővült. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartott ünnepségükre a regionális klubokat is meghívták. Elhangzott: szükség volt az érdekvédelmi szerveződésre, mely azon túl, hogy gondoskodik a nyugdíjba vonult egyenruhásokról, egyben kulturális programokat is kínál a tagoknak. Most már ott tartanak, hogy nem csak volt katonák, és nem is csak nyugdíjasok alkotják a klubtagságot. Női tagozat is működik, akik a legaktívabbak a műsorok, kirándulások előkészítésénél éppúgy, mint a beteglátogatásokban, a támogatók szerzésében.

A negyven esztendővel ezelőtti alapítás teljesen más történelmi közegben történt, emlékeztetett Szirbik Imre polgármester az ünnepségen. Köszöntőjében elmondta: szükség volt a bajtársi klub megalakulására, mert a katonaság szigorú hierarchiát jelentett, néhányan mégis úgy gondolták, kell egy lazább közösség, mely összefogja a katonai életből kikerülőket. Ettől az élettől azonban elszakadni nem lehet, fogalmazott a polgármester. Az egyenruha mindig jól áll, még botra támaszkodva is, mert tartást, egyfajta gondolkodásmódot mutat.

A jelenlegi elnök, Bordás Lajos nyugállományú őrnagy ismertette a négy évtized történetét, megemlítve az elnökök és közvetlen munkatársaik nevét, kezdve az első vezetőtől, Faragó Jánostól, aki 1976-ig elnökölt. Kezdetben minden könnyebb volt, mondta, ma már kevesebb támogatást kapnak rendezvényeikhez. Fontosnak tartják azonban a civil kurázsit, s jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal, s más szervezetekkel.

Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnőkének a klubot köszöntő levelét is felolvasták. Miniszteri elismerések átadására is sor került ez alkalommal: az Aranykor bronz fokozata kitüntetésben részesült Ronyecz Mihály nyugállományú alezredes, valamint HM-emlékplakettet kapott Bányai János, Ficsor Ferenc nyá. törzszászlóst soron kívül előléptették főtörzs zászlóssá. A kitüntetettek az okleveleket Bartók Gábor alezredestől vehették át.

A szentesi klub komoly fegyvertény, ezt az országos egyesület és a régiós klubok is elismerik. A klubzászlón megtalálható zászlók is a szervezet eredményes működését jelzik, ám ez alkalommal tovább szaporodtak az elismerő szalagok. Horváth Balázs mérnök ezredes, régiós elnök is feltűzött egy újabbat a szentesiek lobogójára, s emléklapot, plakettet is adományozott. Jánoshalma és Kiskőrös bajtársi klubjainak vezetői szintúgy szalagot kötöttek a helyiek zászlajára.

Közreműködött: Szalay Róbert versmondó, a Pengető Citerazenekar, a Zöldág néptáncosai és a művelődési központ nyugdíjas klubjának csoportja.

D. J.