2010. július 2.

Semmelweis-nap a kórházban

A lelkiismeretesség, a kötelességtudat és önzetlenség mintaképe volt

"Az anyák megmentőjére", Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 192. évfordulója alkalmából a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban. Az ünnepségen a megyei fenntartású intézmény vezetői elismerések átadásával köszönték meg a dolgozók munkáját.

Dr. Gyenes Ágota mb. orvos-igazgató megemlékezésében felelevenítette Semmelweis Ignác munkásságának legfontosabb állomásait, kiemelve, hogy a ma orvostudományának legfontosabb szemlélete, a megelőzés is megjelent a sebész, szülész-nőgyógyász cselekedeteiben. Semmelweis Ignác munkássága az orvosok mellett az anyák számára is kiemelkedő jelentőségű. Hiszen Semmelweis korának borzasztó betegségével, a szülés után gyakorta kialakult, fertőzésből fakadó halálozással szemben, ma már a születés optimális esetben örömteli időszak. A kicsivel való foglalkozás az anyának, a családnak, és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt őszinte élményt jelentenek.

Dr. Baráth Lajos mb. főigazgató hangsúlyozta: Az ünnep lehetőséget teremtett arra, hogy a Dr. Bugyi István Kórház dolgozói megálljanak egy pillanatra. Ennek kiemelt jelentősége van az intézmény életében, hiszen ilyenkor lehetőség nyílik a dolgozók önzetlen felelősségvállalásának elismerésére, mely ugyanolyan fontos helyet foglal el az intézmény jövőképében, mint Prof. dr. Bugyi István örökségének ápolása, a fejlesztési lehetőségek megfelelő kihasználása.

- Semmelweis Ignác munkássága sok üzenetet hagyott az utókorra. Ezek közül az egyik, hogy ezen a napon azokra a szakemberekre irányul a figyelem, akik a betegek gyógyulásáért dolgoznak. Az egészségügy mindig nehéz körülmények között működött, az orvostudomány új eredményeinek a gyógyításban történő alkalmazása mindig pénzbe került - mondta el a kórház főigazgatója. Hozzátette: így van ez napjainkban is. Most szerencsére az új kormány nem mond le az egészségügy megmentéséről, így az reménykedhet abban, hogy lesz jövője. Mint fogalmazott: "A Dr. Bugyi István Kórház elindult egy olyan pályán, amely hosszú távon a stabilizációt jelentheti és a fenntartó támogatásával, ha megvalósítja a jövőkép programot, akkor jövője is lesz, úgy, hogy közben megtartja súlyponti jellegét.

A Semmelweis-napi emlékünnepségen kinevezésekkel, elismerésekkel köszönték meg a kórház dolgozóinak munkáját. A rendezvényen jelentették be, hogy dr. Baráth Lajos mb. főigazgató felterjesztésére szakmai kitüntetést adományoznak dr. Jaksa Erzsébet belgyógyász főorvosnak, melyet július 8-án, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában, a Semmelweis-évforduló alkalmából tartandó ünnepi megemlékezésen vehet át.