XLII. évfolyam 23. szám

2010. június 11.

Folytatódnak a felújítások

Óvoda és klub szépült meg

Népi gyermekjáték az Árpád utcai óvodábanJúnius 5-én, szombaton volt a Központi Óvodai Körzet Árpád utcai felújított intézményének az ünnepélyes átadása. Az eseményt az évzáróval egy időben tartották.

Az óvoda vezetője, Garainé Szász Katalin elmondta, hogy számukra többszörös ünnep ez a nap. Utoljára egy évvel ezelőtt volt az épületben gyerekzsivaj. A felújítás utolsó két hetében mindenki megfeszített munkát végzett annak érdekében, hogy az évzáró napján ismét birtokukba vehessék a kicsik a helyiségeket. A vezető óvónő köszönetét fejezte ki a szülőknek is, amiért türelemmel voltak az eltelt hónapok során.

2010. június 11.

Baleset

Heten haltak meg abban a közúti balesetben, amely szerdán délután történt Szentes és Kunszentmárton között. Az áldozatok abban a mikrobuszban ültek, amely egy rendőröket szállító autóbusznak ütközött. A kisbusz nyolcadik utasát életveszélyes sérülésekkel szállították a szegedi traumatológia klinikára. A 37 rendőr közül - akik a borsodi árvízi védekezésben vettek részt - heten könnyű, egy rendőr és a sofőr súlyos sérülést szenvedett. A szentesi kórházba kilenc sérült került, közülük kettő súlyos sérülésekkel. Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a rendőrség elsődleges adatai szerint a balesetet a magyar rendszámú kisbusz okozta. A sofőr ismeretlen okból lesodródott a padkára, majd ellenkormányzott, áttért a szembejövő sávba, és frontálisan ütközött a Volán busszal. A kisbuszban életüket vesztettek mezőtúri lakosok voltak, és egy szentesi húsfeldolgozóba jártak dolgozni.

H. V.

2010. június 11.

Borsodban segítenek

Hetek óta tart az árvíz elleni védekezés az ország északkeleti részén. A mentésben, homokzsákok töltésében, pakolásában szentesi tűzoltók, rendőrök és katonák egyaránt részt vesznek. Kálmán Rajmund őrnagytól, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság őrnagyától megtudtuk, hogy a szentesi lánglovagok május 17-e óta hat fővel teljesítenek szolgálatot Borsodban, váltásos rendszerben. A legutolsó csapat hétfőn indult útnak, és minden bizonnyal egy hétig maradnak a veszélyeztetett területen. Kollégáik a mentéshez szükséges technikákat, szivattyúkat, fecskendőket vittek magukkal. Helyszíni tapasztalatuk az, hogy civilek és egyenruhások megfeszítetten dolgoznak a veszély elhárításán, gyakorlatilag éjjel-nappal. Az első napokban a szivattyúzás volt a feladatuk, jelenleg a homokzsákok töltése, pakolása, majd később, ahogy húzódik vissza a víz, ismét a szivatytyúzásé lesz a főszerep. Már most is van olyan terület, ahol negyven-ötven szivatytyú dolgozik egyszerre. Ami a szállást és az étkezést illeti, nincs okuk panaszra.

153 fő teljesít jelenleg szolgálatot az elmúlt péntek óta az árvízzel sújtott területeken a szentesi laktanyából, tudtuk meg Juhász Lászlótól, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj szóvivőjétől. A katonák lánctalpas szállítójárművekkel, tehergépkocsikkal, csónakokkal vesznek részt a mentésben, a homokzsákok pakolásában, rakodásában a helyzet stabilizálásában. Munkatársaik 12 órás váltásokban dolgoznak, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor ennél is több időt töltenek a legkritikusabb területeken.

Tyityán László, a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője lapunk-nak elmondta, hogy munkatársai közül húszan vettek részt az árvízi védekezésben. A rendőrök június 5-én, szombaton indultak és június 9-én, szerdán hajnalban érkeztek haza.

H. V.

2010. június 11.

Buszváró avató

Új, korszerű és biztonságos buszvárók állnak az utazóközönség rendelkezésére a város több pontján. A buszöblök ünnepélyes átadására várják az érdeklődőket június 16-án, szerdán 10 órakor a Rákóczi Ferenc és Damjanich János utcák kereszteződésében.

2010. június 11.

A pedagógusoknak szólt a dicséret

Az ünnepség résztvevőiA pedagógusnapon hagyományosan a nevelőknek szól a dicséret. Az önkormányzat is hosszú évek óta köszönti a pedagógusokat, s elismerik az oktatás-nevelés terén kiemelkedő munkát végzők teljesítményét. A városi ünnepséget a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében tartották június 5-én. A pedagógusokat Szirbik Imre polgármester köszöntötte, aki azt kérte, becsüljük meg az oktatók erőfeszítéseit. Azt kívánta, mindenki érezze át saját évzáróján, hogy mindent kihozott a gyerekekből, s erőt kívánt ahhoz, hogy a következő tanévben még többet tehessenek értük.

2010. június 11.

"Nem vagyunk feladós típusúak."

A fejlesztőcsoport az évzáró ünnepségenKevesen tudják a városban, hogy az Apponyi téri óvodában működik egy fejlesztőcsoport, ahol azokkal a gyerekekkel foglalkoznak, akik együttnevelés keretében nem oktathatóak. A gyógypedagógus- óvónő, Dajka Ágnes (a kép bal oldalán) beszélt a mindennapjaikról.

- Tizenévvel ezelőtt, a Klauzál utcai intézményben már volt egy hasonló csoport. Nálunk szülői kezdeményezésre, mintegy 5 éve foglalkozunk olyan kicsikkel, akik valamilyen oknál fogva nem illeszthetők be egy átlagos közösségbe. Jelenleg 8 gyerek jár hozzánk, de tekintettel arra, hogy az SNI-vel korrigált számuk 3, így 24 fős csoportnak számítunk.

2010. június 11.

Húsz éve csatlakoztak az iparosok

Évfordulónaptár - 2010.

40 éve, 1970. jún. 7-én a gimnáziumban megalakult a Szentesi Diákok Baráti Társasága, amely programjában vállalta az iskolával való kapcsolat ápolását, az érettségi- és öregdiák találkozók megszervezését, valamint a városból elszármazott volt diákok felkutatását.

80 éve, 1930. jún. 8-án nagy sikerű lóversenyt tartottak Szentesen a felső-csordajárási lóversenytéren. A nézők száma elérte a 10 ezer főt.

2010. június 11.

Találkoztak az egykori kisdiákok

Az 1960-ban végzett 8. osztály a Damjanich emlékműnélJúnius az általános iskolai ballagások hónapja. A most végző nyolcadik osztályosok számára talán nehezen hihető, hogy évtizedek múlva, egy szép napon már, mint nagyszülők látják viszont egymást. Úgy, ahogy az elmúlt hétvégén történt ez a Damjanich iskola 1960-ban végzett diákjaival.

Horváth Imre kora tavasz óta sok szervezési munkát vállalt magára, hogy egy napot együtt tölthessen az egykori osztálytársakkal.

2010. június 11.

Bevált az új rendszer

Dr. Baráth Lajos, megbízott főigazgató tájékoztatása szerint zökkenőmentesen, fennakadások nélkül működik a betegellátás a Dr. Bugyi István Kórház Központi Laboratóriumában, ahol június 1-jével programozott laboratóriumi vizsgálatkérést és programozott betegellátást vezettek be.

A következő napokra vérvételre előjegyzett betegek száma a megjelölt létszám fele, negyede. Minden bejelentkező az általa meghatározott napra kapott időpontot, a páciensek fegyelmezetten, türelmesen alkalmazkodnak az új rendszerhez.

Június 14-től már kizárólag előjegyzett betegeket fogadnak, de ekkor sem várható torlódás a betegellátásban és a tervezett, 30 napot meg nem haladó ütem tartható lesz.

Bejelentkezésre személyesen a Dr. Bugyi István Kórház Központi Laboratóriumban, illetve telefonon a 63/313-244-es szám 362-es mellékén, munkanapokon 10-15 óráig van lehetőség. A csongrádi rendelőintézet laboratóriumához tartozó páciensek munkanapokon 10.30-14 óráig jelentkezhetnek be a csongrádi laboratóriumban személyesen vagy a 63/570-800-as telefonszámon.

2010. június 11.

Gyermekklub

A Művelődési és Ifjúsági Házban működő gyermek klubba várják a gyerekeket június 15-én, kedden 17 órakor. A délutáni foglalkozáson hűtőmágnest készítenek. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítják. A belépés ingyenes!

2010. június 11.

Megemlékezések a városban

A Jobbik megemlékezésén Túri András is beszédet mondottMagyarország 1920. június 4-én írta alá azt a szerződést, amely gazdasági-társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt. A lakosság száma 18,2 millióról 7,6 millióra, területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezer négyzetkilométerre esett vissza. A kilencvenéves évfordulón városunkban két rendezvényt szerveztek a parlamenti pártok.

2010. június 11.

Közbiztonságról a strandon

Új technikai eszközöket kapott a rendőrség. A kép jobb oldalán Balogh-Szabó Imre és Szirbik ImreBalogh-Szabó Imre városi rendőrkapitány hajnali úszóként mindig az uszodában kezdi a napot. Június 4-én kétszer lépte át a ligeti strand kapuját. Második alkalommal iskolás fiatalokat köszöntött, diákokat, akik szép számmal megjelentek a Közbiztonsági Napon.

- Hagyomány már, hogy június elején a város önkormányzatával karöltve egy megelőzési közbiztonsági nap keretében szólunk a fiatalokhoz - mondta a rendőr alezredes. - A rendezvénysorozat két napból áll. Tegnap a szakmáé volt a szó, a rendőrkapitánysággal

2010. június 11.

Helyzetértékelés az Árpád Zrt.-ben

A földbérlettől, az új üvegházon át a belvízkárig

A héten aktuális mezőgazdasági témákban kértük ki dr. Csikai Miklós (képünkön) az Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatójának, a Magyar Agrárkamara tiszteletbeli elnökének véleményét.

- Mostanság bizonyos körökben a földbérleti díjak emelését szorgalmazzák, holott ez nem szubjektív kívánságon alapul elsősorban. Ezt hogyan látja?

- A földbérleti díjak minden országban a földtulajdonos és a földhasználó kölcsönös megegyezésén alapulnak. Magyarországon - minden ellenkező híreszteléssel szemben - a földek jelenlegi jövedelmezési arányaihoz képest a díjak másfélszer magasabbak az európai közösség országaival is összehasonlítva.

2010. június 11.

Legyűrték az akadályokat

A diákok jól érezték magukat a ligeti strandonAz eseményre iskolánként egy-egy évfolyamot vártak a strandfürdőbe, az általános iskolások 7-eseit, illetve a középiskolákból a 10.-es korosztályt. A Pollák szakközépből érkezett tanulókat Kozma Edit tanárnő kísérte. Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a rendezvényt, mely kiváló közösségi program. A tanárnő ma már azokat a diákokat hozza, akik annak idején versenyeztek. Segítenek az eszközök előkészítésében, a vetélkedő lebonyolításában, az utómunkálatokban.

2010. június 11.

Kelendő a kézműves termék

A Kossuth téren június első vasárnapján hagyományosan kirakodóvásár várja a közönséget, párosulva a városi gyereknappal. A művelődési központ népszerű rendezvénye három évtizedes múltra tekint vissza, amit mindig nagyon vár kereskedő és vevő, felnőtt és gyerek egyaránt.

Múlt vasárnap az időjárás is kegyeibe fogadta a kavalkád résztvevőit. Az ország minden részéből érkezett árusok sátraiban a portékák széles arzenálját találhatta a nézelődő.

2010. június 11.

Egy emberöltő a Klauzálban

Új iskolától a felújított intézményig

A Klauzál Gábor Általános Iskola több alkalommal is szerepelt a képviselő-testület előtt. Az üléseken szó volt az intézményről az elsős osztályok létszámnak meghatározásánál. Ez időre esett Tariné Lantos Piroska igazgatónő beszámolója az iskola ötéves munkájáról, és azzal párhuzamosan egy pályázat elbírálásáról, amely az intézmény vezetői posztját érintette.

- Egy nagyon nagy kettősséget éreztem a beszámoló elkészítése közben - mondja az igazgatónő immár a májusi önkormányzati ülést követően. - Kettősséget azért, mert egy olyan iskolát vezettem, ahol folyamatosan csökkent a gyermeklétszám, a pedagógus létszám, a dolgozók létszáma. Emellett pedig folyamatosan nőtt a problémás, az SNI-s, a különböző hátrányokkal küszködő gyermekek aránya. És ebben a helyzetbe kellett dolgoznunk, dolgozni a nevelőtestületnek, minden munkatársnak.

2010. június 11.

Az árvízkárosultak javára

A Magyar Vöröskereszt pénzadománnyal segíti az árvíz sújtotta családokat, amely a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámra utalható. Ezen kívül a Vöröskereszt szentesi irodájában (polgármesteri hivatal 220. szoba) is fogadnak adományt hétköznapokon 8-11 óra között. Hívható a 1749-es segélyvonal és sms is küldhető "Árvíz" szöveggel. Az árvízkárosultak részére már nem csak pénzt küldhetünk, hanem tartós élelmiszert, tisztítószert, fertőtlenítőszert és takarót is gyűjtenek. A Magyar Vöröskereszt munkatársai előre is köszönik a felajánlásokat.

2010. június 11.

Szabolcs és Bence - díjazottak

Balogh SzabolcsA Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nemzetközi képzőművészeti pályázatot írt ki "Erdők világa" címmel. Ezen a megmérettetésen városunkból két tanuló munkáját értékelték kiemelkedőnek. Az 1. korcsoportban Balogh Szabolcs (Damjanich, felkészítő tanára Döme Zoltán) dicséretben részesült, 2. korcsoportban Köteles Bence (Petőfi, fk. Sprok János) különdíjat kapott.

Köteles BenceA művészeti iskola igazgatója, Kálmánné Szabó Erzsébet lapunknak elmondta, hogy a pályázat egy 3 éves projektjük része, melynek átfogó elnevezése "A természet világa". Tavaly a vizek világa volt középpontban, a jövő évi téma "Az állatok világa" lesz. A projekttel az volt a céljuk, hogy felhívják az emberek - kiemelten a gyermekek és fiatalok - figyelmét a természet szépségére, értékeire, megóvásának fontosságára. Ehhez partnereik azok a gazdálkodó szervezetek, akik hivatásszerűen "foglalkoznak" a természettel, kifejezve ezzel azt a szándékunkat, hogy összefogással lehetünk a legeredményesebbek. A pályázatra három korcsoportban, az ország minden részéből és határon túlról 44 intézményből 551 alkotás érkezett. A háromtagú, elismert szakemberekből álló zsűri volt a biztosíték arra, hogy csak olyan munka kerüljön kiválasztásra, amely minden szempontból követendő.

Szegeden, a Csongrád Megyei Önkormányzat aulájában kiállítást rendeztek a díjazott alkotásokból, de Szentesen is látható lesz a kollekció. Június 19-től a Református Nagytemplom galériájában tekinthetik meg az érdeklődők.

K. E.

2010. június 11.

Fehérlófiától a kis gömböcig

Kulcslyukon át egy másik világba

A magyar mitológia és a népmesék világába viszi a látogatót a Koszta József Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A Fehérlófia című tárlatát eddig közel húsz városban mutatta be az orosházi Szántó Kovács Múzeum.

A múlt heti megnyitón gazdag program társult a látnivalók mellé a különleges anyagnak helyet adó ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen. Szakmai szemmel nézve is eltér más kiállításoktól ez a mostani, mert ahogyan Mód László néprajzkutató fogalmazott megnyitó beszédében: nem a múzeumi tárgyak a jellemzőek, inkább az a törekvés valósul meg, hogy a látottak gondolkodásra késztessenek. Rendhagyó zenés irodalomórát tartott Bárdos Zsuzsa irodalmi muzeológus az orosházi Rákóczitelepi iskola 5. osztályosaival, akik a megjelenteknek eljátszották, elbábozták Fehérlófia történetét. Rózsa Zoltán, a tárlat egyik rendezője kifejtette: a kiállításuk mondanivalója többrétegű, hiszen mindenki mást gondolhat bele, s tárlatvezetésén fel is vázolta az ő olvasatukat. Fordított világot mutatnak be mesei képekben, mint ezt a kiállítás alcímében is jelezték. Az első teremben elénk tárul Fehérlófia meséjén keresztül a magyarság őstörténete is. A mesében a vándorló és letelepedő, a sámánhit emlékeit őrző magyar nép története keveredik a felnőtté válás, a férfivé válás, a nemi élet szimbólumaival.

A másik terem egy fordított világot mutat be, s nem véletlenül vezet oda az út egy kulcslyukon keresztül. Kíváncsi módon átnézhetünk ebbe a másik világba, ahol mesefigurákkal találkozhatunk. A kis gömböc meséjével azt illusztrálják, hogy az ember mind többet akar. Mellette a kiskondás bicskával vár, hogy kiszúrja a gömböcöt, átvitt értelemben a fogyasztói társadalomra is ez vár, ki tudja, mikor következik be. A három kívánság című mesében a telhetetlen ember orrára nő a kolbász. A mindent járó malmocska üzenete a fiataloknak szól: a világban nem adnak ingyen semmit. A negyedik mese szintén a fordított világot jelképezi, ahol a legrondább banya is képes átváltozni szép, fiatal leányzóvá.

D. J.

2010. június 11.

Tokácsli öröksége

Dr. Vörös Gabriella nyitotta meg a tárlatotA tíz éve elhunyt festőművész, Szentes Város Díszpolgára, Tokácsli Lajos emlékére kiállítás nyílt a művelődési központ galériájában.

A kiállított anyag különlegességét az adja, hogy ebben az összeállításban még soha nem voltak láthatóak a festmények, minthogy a család bocsátotta magántulajdonát a szervezők részére.

2010. június 11.

Templomok a templomban

Június 6-án, vasárnap a szentesi Református Nagytemplom galériájában, Mezei Zsuzsa (képünkön) festményeiből, a fenti címmel rendeztek kiállítást. A tárlatot Wittek Krisztina, Szentes város főépítésze nyitotta meg, aki személyes jó ismerőse a művésznek.

Mezei Zsuzsa sokoldalú, kísérletező művész, aki nem csak az országban, hanem a határokon kívül is fejleszti tudását, keresi azokat a témákat, amelyeket aztán vászonra visz - hangzott el a bevezetőben. 1990-óta rendszeresen állít ki képeket, amelyeket három témacsoportba oszthatunk. A hihetetlen természetszeretetét természeti képekkel adja vissza, a másik csoportba a falvak, városok jellegzetes épületei, templomai tartoznak, a harmadik csoportot pedig a csendéletei képviselik.

Mezei Zsuzsa a művészetéről elmondta, hogy a saját életéből, tapasztalataiból merít ihletet. Már gyermekkorában próbálkozott, de az élet, a tanulmányok egy időre más mederbe terelték a pályáját. Gyermekei születése után tért vissza a művészethez, amiben mérnök férje és két, ma már egyetemista gyermeke is támogatta. A festmények elkészítésénél hazai és külföldi alkotótáborokban, több stílust is kipróbált. Az alkalmazott technikák ennek megfelelően alakultak; akril, akvarell, illetve ezek kombinációja. Festett csendéletet Rippl-Rónai kukoricás technikájához hasonlóan, vagy ecsetes-hengeres módszerrel, amit külföldön meglehetősen sikeresnek értékeltek.

G. I.

2010. június 11.

Újra Múzeumok éjszakája

Közeleg Szent Iván-éj, ez pedig azt jelenti, hogy ehhez a kultúrkörhöz kapcsolódva ismét megrendezik a Mú-zemok éjszakáját. Az országos programsorozathoz idén már negyedik alkalommal csatlakozik a szentesi Koszta József Múzeum. Az esemény sajátossága, hogy a kiállítások villanyfényes megtekintését számos kísérőprogram gazdagítja.

Szent Iván nap, június 24-e Keresztelő Szent János és az ősi fényszimbolika közös ünnepe, ezen az éjszakán a hagyományok szerint tüzeket gyújtottak, hogy a sötétség egy éjszakára elveszítse hatalmát a fény felett.

A varázslatos éjszaka nálunk is évről-évre sok nézőt vonzott. Június 19-én szombaton már délután elkezdődik a programkínálat, a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen koszorúfonásra várják a családokat. A múzeum megyeházi épületében ismét felgyúlnak a fények. Minden rendhagyó lesz az évnek ezen az egy estéjén, hiszen 8 órakor nyílik egy időszaki tárlat, mely az ezüst különböző előfordulási formáit mutatja be, kibányászásától a régészeti leleteken át a mai ötvöstárgyakig. Késő este gyertyafényes koncertre is beülhetnek a látogatók, fél 12-kor Mód László néprajzkutató Szentesi boszorkányok, veszettorvosok, táltosok című előadása is érdekesnek ígérkezik. Éjfélkor aztán meggyújtják a máglyát, melyről úgy szól a hagyomány, hogy érdemes átugrani az örök szerelem reményében.

Talán idén is bebizonyosodik, nem véletlen a rendezvény mottója: Ez az éjszaka más, mint a többi. (A részletes programot következő számunkban találják.)

2010. június 11.

"Építsünk hidat tiszta szavakból"

Még csak 2 éve vagyunk szentesi gimnazisták, de már több fesztiválon is részt vettünk. Legutóbb Kiskunhalason szerepeltünk egy olyan rendezvényen, amelyen több, határon túl élő magyar diák és felnőtt egyaránt részt vett. A szervező az Erdélyi Hagyományokért Egyesület volt, a mottójuk: "Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé, s elindulhatunk egymás felé." (Ismerős Arcok zenekar) A rendezvény egyik fő célja az volt, hogy olyan embereket ismerjünk meg, akik bár az országhatárunkon kívül élnek, törődnek a magyar nyelvvel, ápolják a magyar hagyományokat és magyarnak vallják magukat. Az előadások között találhattunk mulatságosat és elgondolkodtatót is. A Szüfrazsisztek és a Nagy átalakító című darab (a szentesiek előadása) elején fellépő technikai nehézség ellenére jól szerepeltünk. A felkészítő tanárunk, Csapiné Matos Ibolya nem tudott velünk jönni, de az osztályfőnökünk, Tóth Tibor nagy segítségünkre volt az akadályok leküzdésében.

A szinte folyamatosan szakadó eső sem tudott lefaragni a jó kedvünkből. Másnap délelőtt részt vettünk egy megbeszélésen, ahol elmondhattuk a véleményünket az előadásokról és mi is meghallgattuk, hogy a többi színész mit gondol a mi darabunkról. Nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert kezdjük elfelejteni nyelvünk fontosságát. Azt, hogy ki a magyar, a következő idézet válaszolja meg legjobban. "Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni." (Illyés Gyula: Ki a magyar?)

Kollár Nikolett
Horváth Mihály Gimnázium 10.D

2010. június 11.

OlvasShow a népi vásáron

A Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. Gyermekkönyvtára 2010-ben első alkalommal várta az érdeklődő gyerekeket, szülőket, nagyszülőket a népi vásár kézműves sátrában.

Az egész napos program során a hozzánk látogatók ízelítőt kaphattak a könyvtár által előfizetett folyóiratok széles köréből; felidézhették Mazsola és Kippkopp meséit, és ha kedvük volt, el is készíthették kedvenc hőseiket. Mazsola, Manócska és Egérke figuráját ujjbábok, Kippkopp és Tipptopp alakját táskadísz formájában idéztük meg. Emellett olvasmányélményekhez kapcsolódó kifestők, labirintus- és számösszekötő feladatok is várták a kikapcsolódni vágyókat.

Nagy örömünkre szolgált, hogy rengetegen keresték fel a kreatív sátrat és kapcsolódtak be az ott folyó játékokba.

Kollégáinkkal legközelebb június 13-án, vasárnap az "Első füzetem: 2010" program alkalmával találkozhatnak. Játszanak velünk a strandon is!

Nagy Enikő
könyvtáros

2010. június 11.

Nyári táborok - júniustól

Június 14-18.

Kalandpark tábor óvodás és kisiskolás gyermekek részére (8.00-16.00 óráig, napi három étkezéssel, vidám, sportos szabadidős tevékenységek); helyszín: Wellness Colosseum (Szentes, Ady E. u. 27.); szervező: Gáspárné Edina (20/933-6237).

2010. június 11.

A hátán vitte a csapatot

Takács Orsolya (jobbról) Zantleitner Krisztina edzővelTavaly nyáron igazolt a Hungerit-MetalCom női vízilabda együtteséhez Takács Orsolya, akit a vezetők nem titkoltan azzal a szándékkal csábítottak Szentesre, hogy a csapat húzóembere, vezéregyénisége legyen. Sem vezetőnek, sem szurkolónak nem kellett csalódnia benne, valóban a Hungerit legjobbja lett idén Teljesítményét Petrovics Mátyás, a válogatott szövetségi kapitánya is elismerte azzal, hogy meghívást kapott az Európa-bajnokságra készülő keretbe.

2010. június 11.

Veteránmotor-kiállítás

Robi egyik kedvence, a nikkeltankos CsepelAz elmúlt hétvégén Gyuricza Róbert, motorgyűjtő szervezésében veteránmotor-kiállításon csodálhattuk meg a - jobbára - magyar motorkerékpár-gyártás több évtizedes alkotásait. A saját tulajdonában lévő motorokat tízéves kora óta gyűjti MÉH telepeken, tanyákon, hátsó udvarokban, és mindenütt, ahol eldobva valami ócska rozsdás, "motorszerű" valamit talál. Nem egyszerű ezekhez a motorokhoz eredeti alkatrészt beszerezni, így sok esetben a régieket kell átdolgoznia, felújítania. A Csepel, a Pannónia annak idején világhírű volt, mára sajnos már csak a gyűjtők emlékeiben él. Pedig csodálatos motorkerékpárokat gyártottak néhány évtizeddel ezelőtt.

2010. június 11.

Győzelemmel búcsúztak

Az idei szezon utolsó hazai megyei első osztályú mérkőzésén 2-0-ás, Tápé elleni győzelemmel búcsúzott közönségétől a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata. Az együttes játékos-edzője, Vadász Béla szerint végig a Kinizsi irányította a játékot, összeszedetten futballoztak, határozott, agresszív védőmunkájukkal pedig nem engedték kibontakozni ellenfelüket. A Kinizsi Bordács és Tóth László góljaival szerzett három pontot, sajnos már későn, hiszen az már korábban eldőlt, hogy a búcsúztak az első osztálytól. Az összecsapásnak a tápéiak szempontjából is nagy volt a jelentősége, mivel a Szentes mellett a másik kieső együttes neve még kérdéses. Az első osztályú tagság megőrzéséért négy-öt csapat is versenyben volt a fordulót megelőzően, köztük a Tápé is. A bajnokságot a Csongrád nyerte, de az csak az utolsó fordulóban dől el, hogy pontosan kik is búcsúznak a "megye egytől". Az utolsó fordulóban a Kinizsi az Ásotthalom együtteséhez látogat tartalékos csapattal. Páger és Tóth László öt sárga lapja miatt nem áll majd Vadász Béla rendelkezésére, Tóth György és Nagy István pedig egyéb okok miatt marad távol a szezonzárótól.

H. V.

2010. június 11.

Szilver eredmények

Perfect Dance Országos klubközi versenyt rendeztek június 5-én Szekszárdon. A megmérettetésen a Szilver TSE táncosai is részt vettek. Eredmények:

Junior II. D st.: 4. Tatár Sándor-Prozlik Diána; lat. 6. Tatár Sándor-Prozlik Diána. Junior II. C st. és lat.: 1. és 4. Tisza Dániel-Zónai Zsanett. Ifjúsági C st.: 4. Balló Balázs-Kiss Valentina.

Ifjúsági-Felnőtt Tíztánc Ranglista és klubközi versenyt rendeztek június 6-án Kaposváron, ahol tíztáncban a Köztársaság Kupa-díjas Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes nyerte a versenyt, 4. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, 5. Budai Attila-Barna Lilla.

Klubközi verseny eredménye: C felnőtt standard.: 1. Pintér Tibor-Molnár Eszter.

2010. június 11.

Körséta

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület kezdeményezéseként jött létre a Szentesi Körséta programsorozat. A negyedik séta június 19-én, szombaton 15 órakor lesz, a házigazda Nagyné Csikai Gabriella. Élő és éltető hagyomány - népművészet, kézművesség, gasztronómia - hagyományőrzés egykor és ma a Művészetek Házában. A gólyás házat bemutatja Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató (Művészetek Háza), helytörténeti kalauz Labádi Lajos igazgató (szentesi levéltár).

2010. június 11.

Vízilabda utánpótlás - ifjúságiak, fiúk

Vass Sándor edző, Busi Dániel, Csuka Bernát, Dombovári Márk, Nagy Márton, Szabó Zoltán, Kadnár Rezső, Soós Bence, Csák Máté, Berki András edző, Fojtyik Gábor, Tonnes Nándor, Lakics Balázs, Bod Bence, Kádár József, Sándor Máté, Nacsev MitkóBerki András, a csapat edzője az elmúlt hetekben sajnos nem tudott a kispadra ülni. Egészségi állapotában változás történt és orvosai tanácsára egy időre fel kell hagyni az edzősködéssel. A csapat egész évi teljesítményével elégedett, bár vannak mérkőzések, ahol egy kis szerencsével talán eredményesebbek is lehettek volna.

2010. június 11.

Hőguta

A páciens elmegy kezelőorvosához, és elpanaszolja, hogy szinte óránként összecsinálja magát. Az orvos megvizsgálja, és megállapítja, hogy a tüneteket a beteg idegessége okozza. Felír hát egy erős nyugtatót. Egy hét múlva az orvos megkérdezi a betegtől hogy van.
Mire a beteg:
- Pompásan.
- Ezek szerint használt a szer, amit felírtam önnek?
- A legteljesebb mértékben.
- Már nem csinál be?
- Dehogynem, doktor úr! De kit érdekel?

2010. június 11.

Kis kukta

  • Hideg meggyleves
  • Lecsós csirkepörkölt pásztortarhonyával
2010. június 11.

Rablók, zsarolók

Rablás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. Az elkövető hétfőn, az esti órákban másodmagával támadott meg egy 15 esztendős fiút, akit bántalmaztak és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak és elvették a fiú értékeit. Az eset a Vásárhelyi út közelében történt, a rendőrség keresi a bántalmazókat.

2010. június 11.

Tiszai áradás

A jövő hét második felére harmadfokú szint közelébe várják a Tisza tetőzését Szegednél. A folyó vízállása Mindszentnél várhatóan meghaladja a harmadfokú, 850 centiméteres szintet.

A Tiszán a Körös-torkolat és Algyő között másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben. A Tisza áradása miatt jelentősebb védelmi beavatkozásra Csongrád megyében eddig még nem volt szükség, mintegy 300 ember vesz részt a munkában - olvasható Rádió Szentes honlapján. Az információ Andó Mihálytól, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnökétől származik.

2010. június 11.

Focimeccs

A Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség és a Szentesi Kinizsi TE az U 14 korcsoportban játszó focistáknak rendez mérkőzést június 18-án, pénteken 16 órakor. A Pusztai László Sportpályán tartandó focimeccsen a három csoport - a Tisza-Maros, a Homokháti és a Termál - győztesei szállnak harcba. A körmérkőzéses rendszerben a Szegedi Vasutas SE, a Zsombói Sportkör és a Szentesi Kinizsi ifjú labdarúgó palántái küzdenek majd az elsőségért.

2010. június 11.

Családi

Született: Horváth Zoltán és Doszlop-Nagy Beátának Lilla, Juhász Gábor és Musa Tündének Martin Milán nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Hege-düs Ferenc és Kálmán Kamilla, Nagy József és Kánvási Anita.

Elhunyt: Aradi Imre, Szerencse Gáborné Faragó Rozália, Fekete-Nagy István, Busa-Farkas Lajos, Kókai Sándorné Szűcs Mária, Sziráczki Attila Antal, Pitrik Istvánné Szaszkó Margit.