2010. június 11.

Tokácsli öröksége

Dr. Vörös Gabriella nyitotta meg a tárlatotA tíz éve elhunyt festőművész, Szentes Város Díszpolgára, Tokácsli Lajos emlékére kiállítás nyílt a művelődési központ galériájában.

A kiállított anyag különlegességét az adja, hogy ebben az összeállításban még soha nem voltak láthatóak a festmények, minthogy a család bocsátotta magántulajdonát a szervezők részére.

Ezt a gondolatot is beleszőtte megnyitó beszédébe dr. Vörös Gabriella, egyetemi adjunktus, a művész régi ismerője. Megemlítette, hogy az alkotások többségét a művész lánya, Tokácsli Boglárka bocsátotta a közönség elé. Az örökség azonban nem csak a családé, hanem a miénk, nézőké is, hangsúlyozta. Ez a tulajdonlás komoly felelősség, meg kell őrizni és becsülni. A festményeken elénk lép az érett férfi, a művész, akit tanítványai mesternek szólítottak. Élete maga volt a derű és az alkotás, munkái bizonyítják: lehet a festészet életigenlés. - És előttünk van a díszpolgár, Lajos bácsi, ahogy én ismertem, fogalmazott Vörös Gabriella. Az alkotó élet 10 éve lezárult, művészete végképp örökség lett. A mester 95 éve született, s a következő kerek évfordulóig öt éve van Szentesnek arra, hogy érdemei szerint megmutassa a festőjét. Vörös Gabriella szerint Tokácsli megérdemelne majd egy még nagyobb, teljesebb kiállítást, s szeretné, ha egy album is megjelenne születésének 100. évfordulóján, hogy a város eme kincsét nyilvánvalóvá tegye a nagyvilág felé. A művelődési központ igazgatója, Varróné Szabó Ildikó ígéretet tett, hogy a jeles évfordulót méltó módon megünneplik majd. A ceremónia zárásaként a művésznek a Szent Miklós téren lévő emléktáblájánál az önkormányzat koszorúját helyezték el.

A június 26-ig megtekinthető tárlat csendéletekkel indul, aztán tájképek sorakoznak, köztük a szentesi utcáról, a Kurcáról, a kisteremben jobbára portrék, s aktok is láthatók. Feltűnik a képeken maga a mester, fiatalon ecsettel, és ősz hajjal is.

D. J.