2010. június 11.

Kelendő a kézműves termék

A Kossuth téren június első vasárnapján hagyományosan kirakodóvásár várja a közönséget, párosulva a városi gyereknappal. A művelődési központ népszerű rendezvénye három évtizedes múltra tekint vissza, amit mindig nagyon vár kereskedő és vevő, felnőtt és gyerek egyaránt.

Múlt vasárnap az időjárás is kegyeibe fogadta a kavalkád résztvevőit. Az ország minden részéből érkezett árusok sátraiban a portékák széles arzenálját találhatta a nézelődő. Bár a modern termékek is mindinkább helyet követelnek a kínálatban, a népi jelzőnek azért még mindig van létjogosultsága a rendezvény megnevezése előtt. A térre kilátogató sokadalom láthatott kelméket, prémeket a nyár eleji forróságban, de egy ruhás sátornál marhabőr öveket is árultak, székely rovásírással díszítve, odébb kékfestő köténykék kellették magukat. Dédnagyapáink korát idéző bódé is szórakoztatta az érdeklődőket: Paprika Jancsi Csúzlidájában folyamatos kerékpártekeréssel mozgatott bábukat kellett parittyával eltalálniuk a sorban álló gyerekeknek.

Az árusok között Kovács Ivánnét is felfedeztük. A helybeli népi bútorfestő egyedi kézműves technikával dolgozik, s hogy a kézművesség sok ágát képviseli, látszott a választékon is, amit árult: többek között régi magyar motívumokkal díszített vászontarisznyák, táskák, hímzett fedelű receptfüzet, zsebkendőtartó, mind saját tervezésű darab. Kovács Ivánné úgy látja, egyre inkább elegük van az embereknek a tömegtermékekből, a műanyag árukból. A kézműves termékeket szívesen választják saját célra, s ajándéknak is, mert maradandóak és személyre szólnak, mondta.

Arrébb egy kisfiú dugós fapuskába szeretett bele, és vetette meg anyukájával. Tisza Sándor csongrádi fafaragó, népi iparművész sátrában Tausz Pál kínálta a portékát. A szentesi illetőségű fiatalember elmondásából kiderült: a fa dísztárgyak iránt inkább csak érdeklődnek az emberek, ám a játékok kelendőbbek. A fakard - vagy puska 5 éves kortól ajánlott, s ezek a fegyverek nem veszélyesek, semmi mérgező anyagot nem tartalmaznak, nincs élük, nem szúrnak. A mai gyerekek az olyan régi ügyességi játékokra, mint a búgócsiga vagy a tornász, bizony rácsodálkoztak a kirakodóvásárban is.

(darók)