2010. június 11.

Helyzetértékelés az Árpád Zrt.-ben

A földbérlettől, az új üvegházon át a belvízkárig

A héten aktuális mezőgazdasági témákban kértük ki dr. Csikai Miklós (képünkön) az Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatójának, a Magyar Agrárkamara tiszteletbeli elnökének véleményét.

- Mostanság bizonyos körökben a földbérleti díjak emelését szorgalmazzák, holott ez nem szubjektív kívánságon alapul elsősorban. Ezt hogyan látja?

- A földbérleti díjak minden országban a földtulajdonos és a földhasználó kölcsönös megegyezésén alapulnak. Magyarországon - minden ellenkező híreszteléssel szemben - a földek jelenlegi jövedelmezési arányaihoz képest a díjak másfélszer magasabbak az európai közösség országaival is összehasonlítva. Annak idején a kárpótlás keretében - különböző címeken - nagyon sok olyan állampolgár jutott földhöz, akiknek semmi közük nem volt a mezőgazdasághoz. Esetenként tőkebefektetésnek fogták fel a földtulajdonlást. Ennek máig terjedő hatása, hogy a földtulajdonosok és a földhasználók köre rendkívüli mértékben elszakadt egymástól. Tehát a tulajdonosoknak csak szűk része foglal-kozik igazán termeléssel. Ugyanakkor a bérlőket bizonytalanság veszi körül, másfelől a mostani általános gazdasági helyzetből kifolyólag nem látom a realitását a bérleti díjak emelkedésének.

- A mezőgazdaság honi szereplőinek egy csoportja még ma is ki van zárva a földvásárlás lehetőségeiből. Ez mennyire ellentmondásos helyzet?

Az EU államok közül Magyarország az egyetlen, ahol a jogi személyek, a földhasználók nem vásárolhatnak földet. Hozzáteszem: ha mást mondana a törvény, akkor sem lenne most a társas vállalkozásoknak anyagi forrása a földszerzéshez. Azt hiszem az ellentmondás nem ott van, hogy lejár mondjuk a vásárlási moratórium a külföldiek számára. Az igazi hátrány és mulasztás a következő: a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem cselekedett annak érdekében, hogy a magyar termelők, a vidéken élők - akiknek a mezőgazdaság a megélhetés - földhöz jussanak! Ha ebben rendkívül rövid időn belül nem lesz érdemi változás, akkor súlyos kiszolgáltatottságba kerül a magyar gazdálkodók tekintélyes értéket előállító része.

- Az új kormányzat az agrárszektor versenyképességének és a vidék fejlesztésének az eddiginél sokkal nagyobb harmóniáját ígéri.

- Teljes mértékben egyet lehet érteni az új kormányzat ilyen törekvésével és ezen belül a munkahelyteremtő szándékával. Hiszen az ország jövője attól függ, hogy sikerül-e fellendíteni, megváltoztatni a vidéki emberek életét. A legfőbb gond a szegénység és ennek fő oka az, hogy kevés a valóban versenyképes, értékteremtő mun-kahelyek száma. Enélkül pedig nem lehet bővíteni a hazai- és exportpiacokat.

- A már elnyert pályázatok alapján az Árpád Zrt. beindította az újabb üzemi modernizációt?

- A problémák ellenére és azok túlélésére adottságaink szerint folytatjuk például a kertészeti ágazat fejlesztését. Kéthektáros üvegház épül olyan célból is, hogy továbbra is vezető szereplők legyünk a magyarországi friss zöldségek termesztésében. Sajnos területünk negyven százalékát kisebb-nagyobb belvíz borítja és igen jelentős árbevétel kieséssel számolhatunk többek között kukoricából, búzából. Novembertől mostanáig hétszáz milliméter csapadék esett, ami másfélszerese az évi átlagnak. Mindez óvatosságra, az idei tennivalók és lehetőségek átgondolására késztet bennünket - fejezte be szavait az Árpád Zrt. vezetője.

- bert