2010. június 11.

Kis kukta

Hideg meggyleves

Hozzávalók: 60 dkg friss meggy, 16 dkg cukor, 8 szem szegfűszeg, 1 g fahéj, 1 dl citromlé, (1 citrom leve), 3 dkg só, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 1 dl vörösbor, 3 cl konyak.

Elkészítése: 7,5 dl hideg vízben feltesszük a kimagozott meggyet. Hozzáadjuk a cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromlevet és felfőzzük. Mikor a meggy megpuhult, hozzáöntjük az előzőleg felforralt tejet, behabarjuk a tejszínnel elkevert liszttel, majd felforraljuk. Utána hozzáöntjük a vörösbort és levesszük a tűzről. Tálalás előtt kiveszszük a szegfűszeget és a fahéjat, majd belekeverjük a konyakot.

Lecsós csirkepörkölt pásztortarhonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke vagy csirkecomb és mell vegyesen, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 2 kisebb paradicsom, olaj, kb. 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 30 dkg tarhonya, 2 nagyobb burgonya, só, őrölt bors.

Elkészítése: A felforrósított olajba beletesszük az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Ehhez hozzátesszük az őrölt pirospaprikát, és 1-2 evőkanálnyi vizet - így nem keseredik meg a paprika. Hozzáadjuk a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk, majd még egy kevés ( 1-2 dl) vízzel felöntjük, összekeverjük és lefedve félpuhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a tarhonyát elkészítjük. A megpirult tarhonyához hozzátesszük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk, lefedve puhára pároljuk. A félig megpárolódott csirkéhez hozzátesszük a felszeletelt paradicsomot, zöldpaprikát és készre pároljuk. A lecsós csirkepörkölt kellemes kísérője a pásztortarhonya.