2010. június 11.

Legyűrték az akadályokat

A diákok jól érezték magukat a ligeti strandonAz eseményre iskolánként egy-egy évfolyamot vártak a strandfürdőbe, az általános iskolások 7-eseit, illetve a középiskolákból a 10.-es korosztályt. A Pollák szakközépből érkezett tanulókat Kozma Edit tanárnő kísérte. Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a rendezvényt, mely kiváló közösségi program. A tanárnő ma már azokat a diákokat hozza, akik annak idején versenyeztek. Segítenek az eszközök előkészítésében, a vetélkedő lebonyolításában, az utómunkálatokban.

Minden állomáson ügyességi és szellemi próba várt a diákokra, a részt vevő kilenc csapat körforgásszerűen váltotta egymást. A hat akadály között kipróbálhatták a gyerekek, milyen kötél tetején egyensúlyozni, mocsáron deszkák segítségével átkelni, evezni a Kurcán, falat mászni vagy kerekesszékkel közlekedni. A Kiss Bálint iskola 7. osztályos tanulója, Hornok Dominik csak azt tudta előzetesen, hogy sportos program lesz, ami csábító is volt számára. Öt évig focizott, egy évet lábteniszezett, fél éve kenuzik. Kipróbálta a kere-kesszéket, amiről azt mondta, nem volt nehéz irányítani, a családjában szerencsére nincs, de sajnálja azo-kat, akik ilyenbe kényszerülnek. A bűnmegelőzés az iskolában is téma. Dominik megemlíti a drogpreventá-ciós programot, sőt, barátaival is beszélgettek már a kábítószer káros hatásairól, s még egy cigit se szívtak el, jelenti ki a talpraesett fiú.

A kérdőíveken várostörténeti ismeretek, valamint a sporttal, kábítószerrel kapcsolatos kérdések szerepeltek, de a vízi jártassági, büntetőjogi és szabálysértési témákban is gondolkodásra késztették a fiatalokat. A bűnmegelőzési kérdéssorban szembe találhatták magukat olyan kérdésekkel, amely bármelyikükkel előfordulhat a hétköznapokban, így például: ha egy gyerek kést hoz az iskolába, és fenyegetőzik, kinek szólnának először. Vagy: észrevesznek egy zsebtolvajt a bevásárlóközpontban. A helyes válasz ebben az esetben, ha megkérik szüleiket, hogy értesítsék a biztonsági őröket.

L.J.-D.J.