2010. június 11.

Megemlékezések a városban

A Jobbik megemlékezésén Túri András is beszédet mondottMagyarország 1920. június 4-én írta alá azt a szerződést, amely gazdasági-társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt. A lakosság száma 18,2 millióról 7,6 millióra, területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezer négyzetkilométerre esett vissza. A kilencvenéves évfordulón városunkban két rendezvényt szerveztek a parlamenti pártok.

Időrendben elsőként a Jobbik Magyarországért Mozgalom szentesi alapszervezete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi képviselői által közösen rendezett megemlékezésen vehettek részt az érdeklődők. A Kossuth téren 16.32-kor, harangzúgással kezdődő rendezvényen a Jobbik és a HVIM tagjai érzelmektől fűtött felszólalásait hallhatták a megjelentek. A Jobbik szentesi vezetője, Bocskay Csaba emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy az elmúlt évtizedekben Trianon nevét nem említhettük, bárhogy is fájt az újonnan kijelölt határokon belül maradtaknak a városaink, testvéreink elvesztése. A megemlékezés után az összegyűltek fát ültettek és emléktáblát avattak a Dózsa-ház mellett, majd megkoszorúzták Wass Albert szobrát a Szent Anna-templomnál.

A Fidesz rendezvényén Halmai István is emlékezettUgyanebben a templomban, 18 órakor szentmisével emlékezett a FIDESZ-KDNP szentesi szervezete. Az istentiszteletet követően 19 órától az Erzsébet téri I. világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést. Az esős idő ellenére szép számban megjelent résztvevőket, Halmai István önkormányzati képviselő a délutáni rendezvényen felszólalókhoz hasonlóan arra emlékeztette, hogy jelenleg több millió, magukat a mai napig magyarnak valló ember él az országhatáron túl, akikkel a közös gyökereinket nem feledhetjük. A rendezvényen részt vettek a Szentesen tevékenykedő három történelmi egyház képviselői, akik a hit fontosságát emelték ki. Úgy, mint a Jobbik rendezvényén, a megemlékezést itt is a Székely himnusszal zárták.

Kép és szöveg:
K. E.