XLI. évfolyam 19. szám

2010. május 14.

Gyermekfesztivál a Damoban

A Damjanich iskolában tizenötödik alkalommal rendeznek városi gyermeknapot május 29-én, szombaton. A tagiskola vezetője, Kárpáti Lajos a napokban megtartott sajtótájékoztatón ismertette a várható programot.

A rendezvény neve gyermeknapról gyermek fesztiválra változott. A névváltozás egyúttal a jelleg változására is utal; sokkal több esemény lesz idén, mint az eddigi években.

2010. május 14.

Folytatódik az utcák rekonstrukciója

Az elmúlt években a város önkormányzata arra törekedett, hogy valamennyi út aszfaltburkolatot kapjon. Ennek a folyamatnak az egyik állomása a belvárosi Farkas Mihály utca és a nagyhegyi Kikelet utca rekonstrukciója, melyek hivatalos átadása május 12-én, az utóbb említett helyszínen volt.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre elmondta, hogy a város a lehetőségeihez képest igyekszik megtenni mindent a környezet javításáért. A felújítás részleteivel kapcsolatban Kocsis Sándorné, az önkormányzat pályázati referense hozzáfűzte, hogy a két beruházás 21 millió forintba került. Ennek a felét az önkormányzat, másik részét a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács adta. A munkálatokat a Délút Kft. végezte. Mindkét helyszínen megerősítették a burkolatot, gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről. A Farkas Mihály utcai projekt járdafelújítással is kiegészült.

A Kikelet utcai lakosok néhány negatívumra mutattak rá. Véleményük szerint az utcájuk felújítása nem pontosan az elvárásaik szerint történt. Az ezzel kapcsolatos párbeszéd folytatására Szirbik Imre egy lakossági fórumot javasolt, amelyre műszaki szakembereket is meghívnak.

K. E.

2010. május 14.

Környezetvédelmi akció

Május 28-án, pénteken 15 órakor a Kisérben, az Árpád utcai óvoda mellett 16 órakor a Kertvárosi Lakótelepen az ABC mellett, 17 órakor a Belvárosban, a Horváth Mihály utcában a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél várják a lakosságot.

Megelőzés és szelektálás! Szelektív hulladékgyűjtési lehetőségek Szentesen, Hulladék! Nem szemét! Hulladékból termék! Jöjjenek el, hozzanak magukkal összegyűjtött hulladékot, a helyszínen átválogatjuk és bedobjuk a megfelelő tárolóba!

A környezetünk védelme, a környezettudatos magatartás mindannyiunk számára fontos. Elengedhetetlen, hogy még nagyobb odafigyeléssel óvjuk környezetünket a káros anyagoktól! Az akciót az Együtt Szentesért Egyesület szervezi.

2010. május 14.

Bokor Ferenc fogta el a vezért

Évfordulónaptár - 2010.

150 éve, 1860. máj. 8-án Szentes város templomaiban gyászistentiszteletet tartottak gróf Széchenyi István emlékére. A nagy tömegeket megmozgató gyászünnepély rendzavarás nélkül ment végbe.

110 éve, 1900. máj. 8-án született Szentesen Fekete Nagy Antal (1900-1969) történész, levéltáros, a magyar középkor jeles kutatója.

2010. május 14.

Koszta-relikviák Amerikából

Debreczeni József és Béres Mária a barcelonai diplomávalKoszta József egyik kuriózumszámba menő alkotásával és más értékes, az Egyesült Államokból érkezett relikviákkal gyarapodott a festőművész nevét viselő szentesi múzeum. Az új szerzeményeket a nagyközönség is megtekintheti a Múzeumi Világnapon nyíló kiállítás keretében.

2010. május 14.

Könyvbemutató

Mesélek egy tavaszról című könyv bemutatóját rendezik meg május 17-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban. A szlovén, szerb és macedón elbeszélők műveit fordította Szilágyi Károly újságíró, író. A könyvet bemutatja és a műfordítóval beszélget dr. Horváth György.

2010. május 14.

Szentföld

Szentföldi barangolások címmel tart úti élménybeszámolót Murányi László május 19-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2010. május 14.

"Létezik válasz?"

Cserbik Attila előadása

Létezik-e megnyugtató válasz válságunkra címmel tart előadást Cserbik Attila bibliaoktató. Az érdeklőket május 20-án, csütörtökön 18 órára várják a városi könyvtárba.

2010. május 14.

A fagyosszentek

A magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről-évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.

2010. május 14.

Egészségnap az óvodában

Sportbemutatót is láthattunk a Mátéffy EgészségnaponAz egészséges életmódra nevelést a születés pillanatától kellene kezdeni. A Mátéffy utcai óvodában ha nem is akkortól, de már kiscsoportos kortól igyekeznek az óvónők megmutatni, hogy a táplálkozásban, a szabadidő eltöltésében vannak olyan lehetőségek, amelyekkel sokat tehetünk testi-lelki jólétünk érdekében.

A hagyományos egészségnapot 2000 óta rendezik meg, mindig egy májusi szombaton. A vezető óvónőtől, Kocsisné Szabó Katalintól megtudtuk, hogy intézményük fő profilja az egészségnevelés. Nem kampányszerűen, hanem nap, mint nap része a kicsik életének a helyes táplálkozás, a testmozgás, és úgy véli, nyitottak az ilyen életmódra. Az a tapasztalatuk, hogy akár a kisgyerek is felhívhatja a szülei figyelmét egy olyan ételféleségre, amivel az oviban találkozott először.

Május 8-án tartották rendezvényüket, ahol a gyerekek és szüleik reformélelmiszereket kóstolhattak, családi sorversenyben vehettek részt. A változatos programokat lovas kocsizás, ugrá-lóvár, kerékpárverseny és falmászás tette színesebbé.

A vezető óvónő elmondta, hogy az egészségnap olyan ismert és népszerű, különösebb felhívás nélkül, interneten is jelentkezett egy csoport, hogy szívesen tartanának bemutatót. A délutánt az alapítványuk és az önkormányzat segítségével valósították meg.

Kép és szöveg:
K. E.

2010. május 14.

Farkas Sándor átvette megbízólevelét

Ünnepélyes keretek között május 7-én vehette át országgyűlési képviselői megbízólevelét Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője. A városházán megtartott rendezvényen Fábján Sándor, a helyi választási bizottság elnöke szólt arról, hogy az április 11-re kitűzött országgyűlési választások első fordulója Csongrád megye 5. számú választókerületében eredményes volt, és rendkívüli eseményektől mentesen zajlott le. A választásra jogosultak 61,2 százaléka járult urnákhoz. Az 58 szavazókörben leadott voksok száma 21245. Külképviseleten leadott szavazatok száma: 17. A 20268 érvényes szavazatból Farkas Sándor 11692 szavazattal, 56 százalékos eredménnyel győzött. Móra József (MSZP) a szavazatok 21,31 százalékát, míg Varga Géza, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje 22,68 százalékát kapta meg, ám a területi listán ő is mandátumhoz jutott.

2010. május 14.

"Mozdulj! 2010"

A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban "Mozdulj! 2010" címmel tartják meg a testvér középiskolai kollégiumok sporttalálkozóját május 20-án, csütörtökön 9 órától. A program ünnepélyes megnyitóval kezdődik a kollégiumban, majd kispályás labdarúgó mérkőzésen vehetnek részt a kollégisták. Az eredményhirdetésre 15 órakor kerül sor az intézmény kosárlabda pályáján.

2010. május 14.

Szent Iván éjjelén a Kurcán

Deák Albert (képünkön), az üdülőközpont ügyvezetője néhány új programra kívánja felhívni az érdeklődők figyelmét.

Június 11-én, pénteken délután kezdődik a foci vb, a "sörtáborban" lesz a szurkolói színhely, asztalokkal és két nagyméretű plazma televízióval. Lehet majd tippelni és a foci vb végén a legjobban tippelők között egy-egy értékesebb tárgyat sorsolnak majd ki.

2010. május 14.

Virágosítsuk együtt a várost!

Már hagyomány, hogy az önkormányzat minden évben meghirdeti a Virágszín-vonalasabb Szentesért városszépítő versenyt, melynek keretében elismeri azoknak a munkáját, akik sokat tesznek környezetükért, virágosabb a kertjük, zöldebb a portájuk, a házuk tája dísze környezetüknek.

Értékelésre három kategóriában kerül sor:

- egyéni kategória (családi házak előtti közterület és a közterületről látható magánkerti rész)

- munkahelyi kategória (intézmények, vállalkozások)

- lakóközösségi kategória (tömbházas épületek)

Nevezhet bárki, aki partner abban, hogy városunk virágosabb, zöldebb legyen.

Jelentkezni lehet június 30-ig az alábbi módon: fax: 510-341, tel: 510-300, 510-373, e-mail: baloghcs@szentes.hu, levélben vagy személyesen a polgármesteri hivatal műszaki osztályán.

A versenykiírással kapcsolatos bővebb információt a városi főkertésztől kaphatnak.

2010. május 14.

Mesemondás

Negyedik alkalommal rendezték meg Békésen a Dél-alföldi Monda- és mesetalálkozót.

Három korcsoportban nevezhettek: általános iskolák alsó, illetve felső tagozatos tanulói, valamint a középiskolások.

A Csongrád megyei Mesegyűrű című fordulóból a közel 250 nevező közül a legjobbak jutottak tovább a regionális döntőbe, ahol neves tagokból álló zsűri Korosztályában Sántha Bence, a Koszta József Általános Iskola 6. osztályos tanulója Bolondos Gyurka című meséjével az 1. helyen végzett. Felkészítő tanára Takács Lászlóné.

2010. május 14.

Magról vetés

Dr. Horváth György (képünkön), a kertbarátkör elnöke az aktuális kertművelési feladatok közül a májusban ültethető magokról, palántákról osztja meg nézeteit, illetve ad tanácsot az otthoni kertészkedőknek.

Május az egyik legaktívabb hónap a kertekben, a ház körüli veteményesekben. Vannak olyan növények, amelyeket magról vagy előnevelt palántákról lehet telepíteni. Most van itt az ideje a csemegekukorica, a tökfélék, a bab, a dinnye, cékla magról való ültetésének, de van olyan is, hogy valaki előneveli, vagy megvásárolja a palántákat. Az ősi népi hagyomány a magról vetésnek ismeri azt a szabályát, hogy az év 100. napján vagy az után lehet vetni a melegigényes növények magjait.

2010. május 14.

Fortuna kegyeibe fogadta az alapítványt

A gyermekintézmények alapítványai minden fillért igyekeznek megfogni. Többnyire az adó 1 százalékának a felajánlásaiból gazdálkodhatnak, de néha a sors is besegíthet egy váratlan lehetőséggel. Egy ilyen szerencsés véletlenről számolt be lapunknak Geréné Dunaháti-Vas Márta, a Kertvárosi Óvoda intézményvezetője.

Az alapítványuknak a kuratóriumi elnöke Dévay Ist-vánné. Az ő figyelmét keltette fel egy pályázati felhívás az egyik országos napilapban. Az újságolvasók számára talán nem ismeretlen az alföldi származású, ma már komoly nemzetközi karriert befutott bankár, Kovács Gábor neve.

2010. május 14.

Szakmai elismerés Petri professzornak

Imre József emlékérmet vett át

Imre József emlékéremmel tüntették ki a napokban több évtizedes munkásságáért a Dr. Bugyi István Kórház osztályvezető főorvosát, Prof. Dr. Petri Istvánt (képünkön), akit ez alkalomból munkatársai, valamint Szirbik Imre polgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő is köszöntött az ünnepi főorvosi értekezleten. A SzTE általános orvosi karán alapított kitüntetést május 7-én a Szegedi Nyelőcső-napon adták át.

2010. május 14.

Jubiláló közintézmény

Rendőrök vigyázták a tömeget

Harminc évvel ezelőtt adták át rendeltetésének a Művelődési és Ifjúsági Házat. Ez alkalomból egy hetes rendezvénysorozatot terveztek, melynek megnyitója a ház életét, programjait, vendégművészeket bemutató kiállítás. Kruzslicz Pál nyugalmazott igazgató sokáig állt az intézmény élén, érthető hát, ha a jelenlegi vezető, Varróné Szabó Ildikó őt kérte fel mondjuk így: egy kis nosztalgiázásra.

2010. május 14.

Tiroli diákok jártak a Kosztában

A tiroli gyerekek és kísérőik Szegeden, a múzeumnálEgy idegen nyelv tanulása akkor a legeredményesebb, ha a diákok az iskolában elsajátított ismereteket az életben is használhatják. A Koszta József Általános Iskolában is így gondolkoztak a pedagógusok, amikor 16 évvel ezelőtt testvériskolai kapcsolatot kerestek Ausztriában.

Tirol tartományból, Nie-derndorfból 24 gyerek és 3 tanáruk egy hetet töltött az intézmény vendégeként Szentesen május elején. Az iskola igazgatója, Szemerédi András elmondta, hogy az osztrák iskolarendszer kissé eltér a magyartól, a diákok életkora a mi fölső tagozatunknak felel meg. Az évtizednél is hosszabb kapcsolat a két intézmény között nagyon jól működik, egyik évben ők jönnek látogatóba, a következő évben a Kosztások mennek Tirolba. Minden diáknak van levelező partnere, akivel folyamatosan tartja a kapcsolatot, a látogatások alkalmával náluk vannak elszállásolva. Idén a tanáraik a tavasszal elkészült Szin-es Vendégházban töltötték az éjszakákat.

2010. május 14.

Ráadás-koncert világzenéből

A szerb-magyar vízilabdás barátságról Szentesen legendákat hallani. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy a zene berkeiben is hasonló a két nép viszonya. A "titkok" tudója a bluesban és a szabad zenében jártas réteg. A legismertebb képviselő a zentai Mojo Klub értő és lelkes közönsége mindenkor szívesen lát magyar blueszenekarokat. A kevésbé ismert pedig: a belgrádi Texas Flood blues-trió dalt írt a London zenés klubjaiban befutott blues-gitáros Little G. Wevilről, akit egyébként Szűcs Gábornak hívnak! (Szinte biztos, hogy ez a említett dal július első hétvégéjén, a paksi Gastroblues Fesztiválon is felhangzik majd.)

2010. május 14.

Szavaló- és versmondó verseny a Petőfiben

A közelmúltban tartották az alsó tagozatosoknak a Petőfi-szavalóverseny városi fordulóját, ahol több, mint 30 kisdiák vett részt a város és a térség iskoláiból. A gyerekek két korcsoportban versenyeztek: 1-2. és 3-4. osztály. Minden tanuló egy szabadon választott verset mondott el. Helyezések:

1-2. osztály: 1. Tóth Lilien Viktória (Petőfi isk., fk.: Szilágyi Szilvia), 2. Hering Anna (Koszta József, Nánási Attila), 3. Vass Vivien (Kiss Bálint, fk.: Lukács Adrienn), 4. Fülöp László (Kiss Bálint, Balogh Gáborné), 5. Szilágyi Anna Sára (Koszta, Olsákné K. Gabriella).

2010. május 14.

Sztár lehet Anita

Anita a meghallgatásonNagy lehetőség előtt áll Ágoston Anita (képünkön). A Megasztár című televíziós program ajtaján kopogtat. Hogy beengedjék, ismerősök, barátok, segítőkész emberek szavazatát várja.

Szentesi lány, itt járt gimnáziumba, a drámai tagozaton tanult. Gyermekkora óta foglalkozik énekléssel. A gimnáziumban Majtényi András tanár úr egyengette a pályáját, a zeneiskolából Andor Csillától, majd a neves győri zenetanártól, Lengyel Barbarától tanult. Máig meghatározó életében a Sík Olga mellett eltöltött gyakorlási idő. Mint tudjuk, ő számos énekest indított el a pályáján. A szüleinek, nagynénjének is sokat köszönhet.

2010. május 14.

Megyei Petőfi-szavalóverseny

Jelentős esemény színhelye volt a Petőfi Sándor Általános Iskola. Itt rendezték meg a hagyományos Petőfi-szavalóverseny 2 napos megyei fordulóját, melyen a 6-14 éves diákok mutatták be legkedvesebb költőik alkotását. Az iskola tantermei kicsinek bizonyultak az érdeklődő gyermekek, felkészítő kollégák és szülők sokasága miatt. A zsűrit a város és a megye legkiválóbb szakembereiből válogatták a szervezők. A bemutatott versek skálája széles volt, hiszen hallhatott a közönség Arany, Petőfi, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Radnóti Miklós, Wass Albert, Áprily Lajos, Kiss Dénes, Lackfi János, Varró Dániel műveket.

Eredmények, 3-4. osztály: 1. Ráfi Anna Réka, 2. Varga János Zsolt (mindketten Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., fk.: Szűcs Klára), 3. Bátor Violetta, 6. Dimák Stella (mindketten Kiss Bálint, fk.: Haller Andrea). 5-6. osztály: 3. Grecsó Zsófia (Koszta, fk.: Takács Lászlóné).

(1-2. és 7-8-os korosztályban szentesi helyezett nem volt.)

A helyezést elért tanulók értékes könyvjutalmat kaptak, de senki sem távozott üres kézzel, hiszen a többi versenyző is emléklapot és figurás tollat vagy ceruzát, plakettet vihetett haza.

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó

Darabosné Horváth Ildikó
városi munkaközösség-vezető

2010. május 14.

Elballagott Máté, a csapatkapitány

Elballagott a Horváth Mihály Gimnázium legjobb kosarasa, Gombos Máté (képünkön), aki 3 éven át a csapatkapitányi tisztet is betöltötte.

Kiváló testi adottságú játékos példaképe lehet minden fiatal sportolónak. Szorgalma, kitartása, akaratereje, küzdőszelleme, dobó százaléka, életvitele klasszis sportolóvá emeli.

Kívánom, hogy egyetemi tanulmányai mellett is folytathassa a kosárlabdázást. Tudom, hogy hallani fogunk még róla.

Kovács Lászlóné
testnevelő

2010. május 14.

Országúti túra

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a "Dobos András" közlekedési országúti gyermek és családi kerékpártúrát május 22-23-24-én. Az úti cél a szarvasi ifjúsági tábor.

Az indulás napján, május 22-én, szombaton 8-8.30 óráig gyülekező a Kiss Bálint iskola előtt. 8.30 órakor indulás. Védősisak és láthatósági mellény használata ajánlott. A programok között lesz sétahajózás, arborétumi séta, városnézés, KRESZ-teszt, kerékpár ügyességi verseny és sok más egyéb. A túrára jelentkezhetnek általános iskolások a saját iskolájukban, mások a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A alatti helyiségében szerdánként 15-17 óra között személyesen vagy a 314-995, 20/378-3840 számon.

2010. május 14.

Kitűnő eredmények

A szentesi atléták nemrégiben két versenyen is bizonyították felkészültségüket az atlétikai idény kezdetén.

Szegeden az Etelka-sori stadionban volt a Megyei Középiskolás Diákolimpia, amelyen a Horváth Mihály Gimnázium hat versenyzője vett részt. Kovács Éva testnevelő által felkészített és Benkő Márta edző által kísért versenyzők közül ketten országos bajnoki döntőbe jutottak; Szemerédi Máté 200 és 400 méteres síkfutásban, Almási Gyula távolugrásban.

További eredmények: Bali Dávid gerelyhajításban és magasugrásban ezüst, Pipei Bálint bronzérmes lett magasugrásban, Márki Sándor súlylökésben nyolcadik. A négyszer száz méteres váltófutásban az Almási - Márki - Czirok - Szemerédi négyes második lett. Számukra az időeredmény alapján lehetőség nyílhat az országos döntőbe jutásra.

Békéscsabán a FORG-TECH Kupa nemzetközi minősítő versenyen a Maximus atlétái is részt vettek. Magyar és román versenyzők között Papp Anita női diszkoszvetésben 30,76 méteres eredményével első, Csordás Cintia harmadik, Besenyei Dorottya negyedik helyezést ért el. Súlylökésben harmadik Papp Anita (9,80 m), Árgyellán Dávid diszkoszvetésben (44,67 m) és súlylökésben (13,70 m) harmadik helyezett.

2010. május 14.

Bemutatjuk az utánpótlást

László János, Boniszlav Ivanov, Szabó Ede, Fojtyik Gábor, Gundl Dávid, Szabó József, Imre Ádám csk., Szécsi Bálint, Jelovai Tamás, Gut Bence, Kocsis István edző, Rébeli Sz. Tamás, Csuka Flórián, Pravicz Gergő, Mitko NacsevFolytatjuk a Vízilabda Sportklub utánpótlás-csapatainak bemutatását. Most a serdülő fiú csapat következik.

Kocsis István a serdülő csapat edzője elmondta, hogy a fiúk közül többen már a gimnázium sportosztályába járnak. Ők komoly terhelés alatt vannak, hiszen napi két vizes edzés után, hetente három alkalommal kondi edzésük is van. A csapat az országos bajnokság alsóházában játszik. Céljuk a jövőben feljutni a felsőházba, amire minden remény megvan, hiszen a játékosok egy része még egy-két évig ebben a korosztályban játszhat.

2010. május 14.

Szeniorok úszóversenye

Nemzetközi szenior úszóversenyre várják a résztvevőket a ligeti uszodába május 29-30-án. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik, vasárnap pedig 9 órától. A versenyszámokat 66 és 2/3, 33 és 1/3, 133 és 1/3, 4x33 és 1/3 méteren rendezik minden úszásnemben, egyéniben tizenhárom, váltóknál hat korcsoportban. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club szervezésében létrejövő versenyre formanyomtatványon a nevezési díj egyidejű feladásával lehet jelentkezni május 13-ig, Pólyáné Téli Évánál este és hétvégén a 314-998-as számon, e-mailben (delfin_esc@freemail.hu, delfin_esc@citromail.hu).

Az 1-3. helyezett éremdíjazásban részesül. A verseny legidősebb női és férfi versenyzője Kovács Imréné Margitka néni emlékére különdíjat kap. A 70 év felettiek két számban ingyen nevezhetnek. Utólagos nevezés a verseny első napján csak fél 12-12 óráig, a második napon csak fél 8-8 óráig lehetséges.

2010. május 14.

Túra

Otthonunk Európa címmel pünkösdi túrát szervez a Szabadidős Sportklub május 22-25-e között. Útvonal: Szentes-Debrecen-Máriapócs-Nagyvárad-Beregszász-Ungvár-Munkács. A kárpátaljai kirándulás programjáról, az utazás költségeiről részletes tájékoztatás kérhető a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében szerdánként 15-17 óra között, vagy a 314-399, 30/ 468-87-69 telefonon.

2010. május 14.

Birkózó kupa

A Klauzál DSE Birkózó Szakosztálya január óta Csongrádon is tart edzéseket, Donka Attila vezetésével. A szentesi és a csongrádi sportolók az elmúlt hétvégén közösen vettek részt Kiskunfélegyházán a Kiskun Kupa diák, serdülő versenyen, amelyre közel kétszáz birkózó nevezett. Eredmények, Csongrád: 2. Donka Benjamin, 3. Kallai István, 4. Füri Kornél, 6. Nagy Bálint.

Szentes: 4. Koncz Márk, 5. Nagy Gergő, Koncz Henrik, Balogh Szabó Árpád.

2010. május 14.

Ezüstérmesek lehetnek a serdülők

Molnár Ferenc, Bozóki Lionel, Martók István, Mihály Tamás, Bereczki Bence, Dóczi Antal, Hábensusz Viktor, Tóth Roland, Orovecz Sándor, Nagy András edző, Brenda Ákos, Lázár Dávid, Gila Ádám, Kis Koppány, Bárkai Zoltán, Poszler András, Szabó László kapusNagy András, a Szentesi Kinizsi SZITE utánpótlás-csapatának az edzője elmondta, hogy az 1993-96-os korosztályos csapatuk jelenleg a dobogó harmadik helyén áll, de a hátralevő mérkőzések még lehetőséget adnak arra, hogy akár az ezüstérmet is megszerezzék. A Kinizsit jellemző kényszerű fiatalítás már elérte a serdülőket is, hiszen kénytelenek több játékost is idősebb korosztályban szerepeltetni. Van olyan játékos, aki már a felnőtt csapatban is bemutatkozott. Ez a korosztály még nevelhető, talán az edzésmunkájuk is jobb, mint az idősebbeknek. A káros hatások még nem érik el őket, illetve a szülők is jobban rajtuk tartják a szemüket.

Ezekkel a gyerekekkel 7-8 éves koruk óta foglalkoznak. A Klauzál iskolában rendszeres edzések vannak, illetve lesznek, ha elkészül a felújítás. Az iskolai csapatból többen játszanak a Kinizsi csapataiban. A nyári tábort jelenleg tervezik, előzetes felmérést kell végezni, majd megszervezni a programot. A táborral kapcsolatban várják a gyerekek, a szülők véleményét és jelentkezését.

2010. május 14.

Pótfűtés

Két kisgyerek játszik egymással:
- Játszunk papás-mamást!
- Rendben van. Kezdheted!
- "Bárcsak soha nem vettelek volna feleségül!"

2010. május 14.

Kis kukta

  • Rakott kel sajttal
  • Grillezett csirke magyaros fűszerezéssel, karika burgonyával
2010. május 14.

Ismerkedjünk Erdéllyel!

2010 januárjában az Apáczai Közalapítvány "Tanulmányutak a szomszédos országokba" címmel pályázatot írt ki. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola "Ismerkedjünk Erdéllyel!", tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola pedig "Erdély-foglaló" címmel nyújtotta be pályázatát.

A tavaszi szünet előtt derült ki, hogy nyertünk. A Zsoldosból 40 diák 4 kísérő tanárral június 28-tól július 1-ig, a Pollákból pedig 80 diák és 8 kísérő tanár július 5-8-ig nekivág a kb. 1600 km-es útnak. A szerencsés kiválasztottak a szakközépiskola gépész, közlekedés és informatika szakmacsoportjában tanuló diákok közül kerültek ki.

2010. május 14.

Papírdobozból 3,5 millió forintot

Talán a jó idő is hozza magával, ismét megszaporodtak a kerékpárlopások a városban. A rendőrkapitányságtól kapott információk szerint egy csokorravalót állíthattunk össze lapunkban. Elfogtak egy fiatalembert egy lopott kerékpárral, ez önmagában is peches dolog, ám szerencsétlenségére a nála tartott házkutatás során még egy eltulajdonított biciklit is találtak. Az utóbbi kétkerekű esetében már korábban eljárást indított a rendőrség ismeretlen elkövető ellen. Emberünknek így most már két kerékpárlopással kell elszámolnia.

2010. május 14.

Vereség a szezonzárón

Nyolc gólos, 15-7 arányú vereséget szenvedett a Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabdacsapata szerdán Pécsett. A Szentes ezzel a mérkőzéssel befejezte a 2009/2010-es szezonbeli szereplését, az alapszakasz és a rájátszás mérkőzéseivel együtt öt szerzett ponttal, egy győzelemmel, két döntetlennel és huszonegy vereséggel a Bodrogi Bau a 11. helyen végzett.

2010. május 14.

Országos verseny

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság kishomoki kiképző- és raktárbázisán rendezték meg a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny Csongrád megyei fordulóját.

Az eseményen a szentesi Polgári Védelmi Kirendeltséget - a szentesi és a csongrádi kistérséget - általános iskolás korcsoportban a tavalyi évhez hasonlóan a fábiánsebestyéni Arany János ÁMK, középiskolás korcsoportban a Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Fábiánsebestyén) csoportjai képviselték.

A nevezett gyerekcsoportok a kirendeltségi selejtezőn szerezték meg az indulási jogot a megyei versenyre. A megyei versenyen a csapatok mindkét korcsoportban 1. helyet szereztek, így a jövő héten, pénteken és szombaton Csongrád megyét, Szentes képviseli az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági versenyen Zánkán.

2010. május 14.

Családi események

Született: Tóth Nándor és Nagy Orsika Magdolnának Márk Nándor, Majoros Gábor és Piti Évának Barnabás, Hargittai János László és Kozma Erzsébetnek Bettina, Keresztély Károly és Papp Szilviának Klaudia Patrícia nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szabó László és Lenti Angelika, Mák Zsolt és Hajós Viktória.

Elhunyt: Buda Jánosné Novák Rozália, Molnár Lajos, Nyiri József, Székely István, Bónus Istvánné Négyesi Ilona, Kuti Imre, Almási István, Farkas Ferencné Molnár Mária, Makai Lajosné Olajos Erzsébet, Palatinus István, Virág Istvánné Palásti Erzsébet.