2010. május 14.

Kis kukta

Rakott kel sajttal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, 10 dkg rizs, 1 dl olaj, 4 tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg sertés darált hús, 8 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg sajt, 2 dkg fokhagyma, só, őrölt bors, majoranna, fűszerpaprika.

Elkészítése: A kelkáposztát félbe vágjuk, torzsáját eltávolítjuk és nagyobb kockára, a füstölt szalonnát apró kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Enyhén sós vízben a kelkáposztát megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A rizst kevés vízben félig puhára főzzük. A tojások sárgáját tejföllel elkeverjük, ízesítjük majoránnával, borssal, és hozzáadjuk a kelkáposztát, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A füstölt szalonnát kisütjük, leszűrjük, és ebben megpirítjuk a vöröshagymát, majd a keverőtálban lévő darált húshoz adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával, majd belekeverjük a félig megpárolt rizst, és jól összedolgozzuk. A tűzálló tálat zsiradékkal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk majd az anyagokat rétegezve belerakjuk. Először a kelkáposztát, majd a hústölteléket, ezt ismételjük úgy, hogy a tetejére kelkáposzta kerüljön. Kevés szalonnazsírral meglocsoljuk, reszelt sajttal és zsemlemorzsával meghintjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Grillezett csirke magyaros fűszerezéssel, karika burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirke, 1 ek. szárnyas fűszer, csemege és erős paprikakrém ízlésünknek megfelelően keverve 1-2 evőkanál vegyesen, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, olívaolaj, 1 kg burgonya.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, felvágjuk. A fűszereket összekeverjük, és megkenjük vele az előkészített csirkét. Lefedve a felhasználásig hűtőben tároljuk, min. 6-8 óra. A burgonyát megtisztítjuk, kicsit vastagabb karikára vágjuk. Leszárítjuk, sózzuk és a csirkével egy időben grillen, megsütjük. Forrón tálaljuk. Idénysalátát adhatunk mellé.