2010. május 14.

Jubiláló közintézmény

Rendőrök vigyázták a tömeget

Harminc évvel ezelőtt adták át rendeltetésének a Művelődési és Ifjúsági Házat. Ez alkalomból egy hetes rendezvénysorozatot terveztek, melynek megnyitója a ház életét, programjait, vendégművészeket bemutató kiállítás. Kruzslicz Pál nyugalmazott igazgató sokáig állt az intézmény élén, érthető hát, ha a jelenlegi vezető, Varróné Szabó Ildikó őt kérte fel mondjuk így: egy kis nosztalgiázásra.

Mint hallhattuk, érdekesen alakult Szentesen a közművelődési, kulturális élet a 30-40-60-as évektől. Igazi kulturális intézmény az Úri Kaszinón (ma zeneiskola) kívül nem volt a városban. Így tervezgették a létrehozását, olyannyira, hogy 1930-ban téglajegyeket osztottak egy kulturális központ felépítésére. Később is történtek próbálkozások, különböző tervek készültek el, ám egy sem valósult meg belőlük.

Aztán 1951-ben átadták a Móricz Zsigmond Művelődési Házat. A valamikori ipartestületi székház közösségi találkozásokra, rendezvényekre építtetett. Sok ember járt oda, mára elhasználódott, elavult, jegyezte meg Kruzslicz Pál. Ismét felvetődött egy új intézmény létesítése. Akkor már a színházterem mellett látogatókat fogadott a Városi Galéria. Szentes nyüzsgő kulturális élete igényét fejezte ki egy új művelődési ház létesítésére. Nagy bölcsen úgy döntött a városvezetés, hogy felépíttetik az intézményt. Jelen volt a rendezvényen Mészáros Júlia, művelődési osztályvezető, Oltyán Lajos igazgató, Juhász Márta, az épület tervezője. Ma már mindannyian nyugdíjasok, de ők is érdeklődéssel hallgatták Kruzslicz Pál visszaemlékezéseit, aki felemlítette Szirbik Imre polgármester nevét is. Mint mondta, ő a mozivásznat rakta fel annak idején még nem egészen polgármesterként. Sürgetett az idő, mivel május 10-én már filmvetítésre invitálták a közönséget a Pódium terembe.

Tíz év telt el az alapkőletételtől az avatóünnepségig. A megnyitó május 11-től 14-ig tartott.

Harminc év telt el azóta. És abból a 30 évből "szemezgetett" Labádi Lajos levéltár-igazgató, a kiállítás rendezője. A tárlat sokak számára óriási élményt jelent, hiszen a falon megelevenedő régi képeket, plakátokat, újságkivágásokat nézve lehet nosztalgiázni: mennyi érdekes ember fordult meg az intézmény falai között, mennyi izgalmas, érdekes rendezvényt sikerült megtervezni a kultúrát kedvelő lakosok örömére. Igényesen megszerkesztett gazdag anyagot felvonultató kiállítást láthatunk. Nagy művészek (a korabeli színészek szinte mindegyike járt Szentesen), jeles újságírók fotói népesítik be a falakat, korabeli krónikák (újságkivágások) lelkendeznek egy-egy előadásról, rendezvényről.

- Az emberek szerettek ide járni - meséli az igazgató. - Életem egyik nagyon boldog pillanata volt, amikor a rendőrség kivonult ide a Tóth József utcába. Az történt ugyanis, hogy az emberek sorba álltak jegyért és az egész utcát lefoglalták. Mivel akadályozták a forgalmat, hát felfigyeltek rájuk.

Kruzslicz Pál azt követően köszönetet mondott a csoportoknak, művészeti együtteseknek, mint megtudtuk, 28 volt belőlük a fénykorban, 1480 klubtaggal, mindenkinek, a közreműködőknek, 1480 klubtag, szakköri tag volt a csúcsrajáratott időszakban.

A megnyitót követő ünnepi műsorban az intézményben működő csoportok egy része mutatkozott be.

Lovas J.